Смут в Португалия заради бюджет 2013

4254
Смут в Португалия заради бюджет 2013

Португалският бюджет за 2013 г., белязан от строги мерки за икономии, ще бъде внесен в Конституционния съд, каза във вторник президентът Анибал Кавако Силва заради съмнения относно "справедливостта при разпределението на необходимите жертви" искани от португалците, предаде БГНЕС.

"По моя собствена инициатива Конституционният съд ще бъде призован да се произнесе по съответствието на държавния бюджет за 2013 г. с конституцията на републиката", каза Кавако Силва в новогодишното си послание, излъчено по телевизията.

"2013 г. ще бъде трудна година", подчерта той. "Изпълнението на бюджета ще доведе до намаляване на доходите на гражданите чрез силното увеличение на данъците и до по-ниски печалби. Всички ще бъдат засегнати, но някои повече от другите, което поражда съмнения относно справедливостта в разпределението на усилията", призна държавният глава.

Бюджет 2013 г., одобрен в парламента в края на ноември, бе обнародван от президента миналия петък, преди да влезе в сила във вторник.

"Без него страната ще бъде лишена от най-важния инструмент на икономическата политика и последствията, които има върху външната, биха били изключително негативни", се оправда Кавако Силва.

Призовавайки португалците да обединят усилията си, той показа внимание към вълната от протести в страната през последните седмици, белязана от стачки и демонстрации, в които протестиращите често призоваваха президента да не одобрява бюджета.

Различни партии от крайната левица изразиха от своя страна намерението си да сезират Конституционния съд.

Този орган може, според някои експерти, да обяви за противоконституционни някои разпоредби на бюджета, включително данъчното облагане на пенсиите.

Бюджетът за 2013 г. трябва да спести 5,3 млрд. евро. 80% от тази сума идва от увеличение на данъци, което дори министърът на финансите Витор Гаспар описа като "огромно". Все пак той ги смята за необходими, заради кризата в страната. Португалия е обект на международна финансова помощ от месец май 2011 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Още болка за Португалия

Португалия може би трябва да помисли да смени своето име на „страната на бедните” (Poortugal). На фона на ожесточените про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com