Стачка на журналистите остави Гърция без новини

3454
Стачка на журналистите остави Гърция без новини

Гърция беше лишена от всякакви информационни бюлетини днес заради 24-часова стачка на печатните и аудиовизуалните медии като протест срещу орязването на заплатите и съкращенията в сектора, предаде БГНЕС.

Стотици журналисти, служители в медиите и технически специалисти, протестираха в центъра на Атина срещу "средновековните условия" в сектора. "Не на потискането на човешкото достойнство", "хората над облагите за издателите", гласяха някои от плакатите на протестиращите.

Медиите претърпяха сериозен удар от 2010 г., началото на дълговата криза. Ежедневници и телевизии бяха закрити, а журналистите, които не приемат индивидуални трудови договори с намаляване на заплатата, биват уволнявани.

"Помолиха ни да подпишем договори, предвиждащи намаляване с 25% на заплатите, което анулира колективния трудов договор", заяви Фотини Карагуси, която работи в частното радио Алфа от 13 години. "Служителите на Алфа в момента са 30 души спрямо 130 преди пет години", казва тя.

Според Димитри Тримис, председател на Съюза на редакторите, медиите понасят "нова атака срещу правата на журналистите, което заплашва демокрацията".

Редактор: Ая Косарова

Продължава разследването на корумпирани политици в Гърция

Прокурорът на Върховния съд на Гърция Янис Тентес ще се срещне с членове на Отдела за борба с финансовите престъпления, които ще го инф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com