Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таборът идва за социални помощи

01 март 2013, 13:16 часа • 11597 прочитания

Германия повдигна въпроса за проблема с имигрантите от България и Румъния. Политиците казват, че мнозинството от гражданите на двете страни идват в Германия с една цел – да получат социални помощи. Впрочем, лесно е да бъдат разбрани търсещите по-добър живот роми, но какво им е на германците?

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че планира на европейско ниво да настоява за ожесточаване на имиграционната политика.

Той се безпокои, че ромите не мислят преди всичко за благото на страната, в която идват, а за това как да получат помощи от държавния бюджет. Предлага се тези гости незабавно да бъдат връщани обратно и то по такъв начин, че тези, които са хванати за някакво престъпление, да не могат отново да пристигнат в Германия.

Много от ромите се занимават с просия, като по този начин нарушават закона. Мнозинството от тях лошо говорят немски език и не могат да се разберат с местните жители. Порядъчните германци, особено възрастните, изпадат в ужас от разгулния живот на ромите, които понякога се държат все едно светът за тях е само временно пристанище, а това означава, че не трябва да се поддържа в чист вид. Освен това, те практически не усещат принадлежност към дадена държава – те сами са си и държава, и президент, и правителство.

България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 година, но при определени условия. Ромите волно се придвижват из Европа, но в редица страни от ЕС все още законодателно има ограничителни мерки. Например, що се отнася до избора на местожителство. Но всички ограничения ще отпаднат от 1 януари 2014 година. Колкото по-близо е този ден, толкова повече нервничат европейските политици.

През 2011 година ромите в Германия са били около 150 000, а през първата половина на 2012 година - с 25-30% повече. Тяхното присъствие задължава германските власти да отпускат повече средства за детски надбавки и медицинско обслужване. През 2014 година част от ромите ще поискат да се преместят в Германия и товарът за бюджета многократно ще се увеличи. Кой германски град ще поиска в разгара на дълговата криза да получи подобен „подарък”? Правилно, никой.

Този проблем безпокои не само германците. Например британците смятат, че през 2014 година в страната им ще пристигнат от 200 000 до 300 000 пришълци, при това в България и Румъния ще останат около един милион.

Не са във възторг и швейцарците. Конфедерацията обмисля създаването на юридическа бариера на пътя на имигрантите.

Основният товар обаче се очаква да падне на плещите на германците, както и на италианците.

Със сигурност може да се каже, че през 2014 година в Германия ще се увеличи нивото на престъпността. В много градове ще се влоши санитарното състояние. За местните жители ще стане по-трудно да си намират работа, тъй като ще има много евтина работна ръка. Всичко това може да бъде видяно и сега, но в по-малки мащаби.

Освен това, германците не успяват много да намерят общ език с ромите, а това означава, че може да забравят за спокойния живот. Поне докато ромите не се асимилират. Неизвестно е дали това някога ще се случи.

Всичко това са малки беди. Неминуемо въпросът за имиграцията ще стане ябълка на раздора между европейските държави. Например, Великобритания сериозно обмисля варианта да затвори достъпа до страната на имигранти от България и Румъния. Лондон не се спира дори от възможността да влоши отношенията си с европейските си съседи. Ако ромите не заминат за Великобритания, то те ще отидат в други страни от Европа.

Времето показа, че да се построи корабът „Евросъюз”, да се събере разностранен екип и да се продължи курсът е много по-лесно, отколкото плавателният съд да се задържи над водата. Навремето ЕС прибърза с разширяването на изток, надявайки се да реши проблема с различния стандарт на живот.

Има два изхода от ситуацията. Първият е аргументирано да се поиска от правителствата на Румъния и България сами да разрешат ситуацията. Проблемът е в това, че ромите бягат на запад заради дискриминацията и тежкото икономическо положение.

Вторият вариант е от бюджета на ЕС да се увеличи субсидирането на икономиките на новите страни в европейския блок. Наистина, Старият свят винаги скептично се е отнасял към този, който иска пари. Но по-добре да се заеме със създаването на приемливи условия за труд в България и Румъния, вместо до безкрайност да изплаща социални помощи на имигрантите.

Русская Германия

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес