Тест за гръцкото правителство

6669
Тест за гръцкото правителство

Гръцкият премиер Андонис Самарас днес ще се срещне с лидерите на партиите от коалиционното правителство, за да обсъдят разногласията, които бяха породени от затварянето на държавната радиотелевизионна верига ERT. Кризата, която предизвика вълна от възмущение в Гърция и в други страни, подлага на изпитание солидността на управляващата коалиция.

Самарас, който е лидер на дясната партия Нова демокрация, ще се срещне с коалиционните си партньори от ПАСОК и Демократична левица, които се противопоставиха на затварянето на медията и които изискват подновяването на работата й, като все пак признават „необходимостта от преструктуриране” на историческата институция.

Коалиционните партньори на Самарас предупредиха за риск от разпадането на алианса, ако премиерът не се откаже от решението си да закрие държавната медия, което ще доведе до съкращаване на около 2700 души. Мярката предизвика възмущение в страната и остри критики на чуждестранни медийни организации.

Трипартийното правителство на Самарас бе съставено точно преди една година, след парламентарни изборите на 17 юни 2012 година, в резултат на които в гръцкия парламент влезе и неонацистката партия „Златна зора”, което бе прецедент за страна от ЕС.

„Ние одобряваме радикалното преструктуриране на ERT, но искаме групата да продължи да работи”, заяви лидерът на социалистите Евангелос Венизелос. „Страната няма нужда от нови избори. ПАСОК обаче няма да приеме да бъде поставяна пред свършени факти, няма да приеме шантажа, натиска и назиданието”, заяви Венизелос.

Говорителят на Демократичната левица отиде малко по-далече, намеквайки, че ако не бъде подновена работата на държавната медия, парламентът може да избере нов премиер, без да се провеждат парламентарни избори.

В неделя Самарас обвини коалиционните си партньори в „лицемерие”, като подчерта, че съкращаването на държавни работни места е част от ангажиментите, които Гърция е поела към кредиторите си в замяна на отпуснатата финансова помощ. „Къде да съкратим тези работни места, ако не в недостойната ERT – едно от средищата на липсата на прозрачност и привилегиите?”, заяви Самарас.

По повод ситуацията в Гърция анализатори предвиждат неминуем раздор в правителството. „Дори тази вечер сблъсъкът да бъде избегнат, той ще се случи съвсем скоро”, заяви в понеделник сутринта политическият анализатор Пангис Галиацатос, докато котировките на Атинската борса се понижаваха с 3,13%.

В понеделник асоциацията на радио- и телевизионните медии в ЕС осъди заплахите на гръцкото правителство срещу сателитните оператори, които продължават да предават сигнала на ERT в Европа и Азия въпреки заглушаването му в Гърция.

Председателят на ЕС Мартин Шулц също се обърна към Самарас, за да изрази „изненадата” и „съжалението” си от такова решение, взето „без предупреждение, нито демократичен дебат”.

АФП

Започна излъчването на новата гръцка държавна телевизия

В понеделник сутринта е започнало излъчването на сигнала на новата медийна организация за радио и телевизия NERIT на мястото на закрити...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com