Тройна коалиция поема Гърция?

4832
Тройна коалиция поема Гърция?

„Нова демокрация”, ПАСОК и Демократичната левица най-вероятно ще постигнат съгласие за формиране на коалиционно правителство. В понеделник лидерите на трите партии обявиха, че са провели конструктивни разговори. Сириза и „Независими гърци” отхвърлиха възможността да бъдат част от коалиционното управление, пише вестник „Катимерини”.

Консервативният лидер Андонис Самарас се срещна с всички потенциални коалиционни партньори, след като получи мандат за формиране на правителство от президента Каролос Папуляс.

Надежди за правителство още днес

Гръцкият социалистически лидер Евангелос Венизелос заяви, че се надява още днес да бъде формиран нов национален парламент, след коалиц...

Най-голяма е възможността за трипартийна коалиция, като ПАСОК ще настоява за активна роля в администрацията и може да предложи няколко свои представители за министерски постове. Най-вероятно Самарас ще бъде премиер. Той настоява 30% от членовете на бъдещия кабинет да не са политически фигури.

Ако трите партии постигнат съгласие, ще са с мнозинство от 179 при общо 300 места в гръцкия парламент. Самарас получи три дни, за да сформира кабинет.

В същото време Германия намекна, че би могла да се постигне лека отсрочка по отношение на поетите от Гърция ангажименти.

Не може обаче да се говори за съществени промени, а по-скоро за отпускането на малко повече време на страната да закрепи бюджета си.

Според първоначалните условия Гърция трябва да понижи дефицита си под 3% до 2014 г.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com