Защо заразата с коронавирус става толкова силна и с много заразени?

9045
Защо заразата с коронавирус става толкова силна и с много заразени?
Снимка: iStock/Guliver

Колко са асимптоматичните случаи на коронавирус и колко допринасят за разпространението на SARS-CoV-2? Това е един от основните въпроси в световен мащаб, чийто отговор е много важен за предвиждане на вълни на зараза и евентуалното им смиряване, преди да са се разгърнали. Защото асимптоматичните случаи или случаите с много леки симптоми представляват неуловим риск от зараза.

Според специализирана статия в сп. Science, асимптоматичните случаи на COVID-19 са между 17 и 30% от заразените в даден момент, като в скорошен анализ на проучвания, в които става въпрос за диагностицирани с PCR тестове пациенти се изчислява, че точният процент е 20 на сто. За сравнение, при избухването на пандемията в Ухан и месеците след това се смяташе, че асимптоматичните случаи са между 30% и 80%!

Голям проблем обаче остава делът на пресимптоматичните случаи – т.е. тези, които заразяват, преди да проявят симптоми. При симптоматични случаи, човек става заразен 2 дни преди появата на първи симптоми, независимо колко са тежки впоследствие, и продължава да е заразен няколко дни след появата на първия симптом – до около седмица, като с всеки изминал ден степента на заразност намалява. Само че при асимптоматичните случаи* не е така – вирусният товар е равен с тези, които стават симптоматични, в самото начало, но при пика на размножаване на вируса в асимптоматичните случаи, вирусният товар става по-малък, гласи заключението на авторите на изследването. Отделно, независимо дали си асимптоматичен или симптоматичен случай, всъщност не е ясно кога спираш да заразяваш – вирусният товар намалява с всеки изминал ден, като в повечето случаи 10 дни се считат за достатъчни, но това не е панацея.

Съответно, въпросът доколко асимптоматичните случаи разпространяват заразата остава с много труден отговор. Има данни и изследвания, че асимптоматичните заразени* предават вируса с 42% по-рядко, но пък поне 65% от предаването на вируса на друг човек става преди заразеният да прояви симптоми, ако изобщо прояви. Има и проучване, че само 12,6% от заразяванията стават от хора, които вече са проявили симптоми. Но всичко това като заключения може да бъде обяснено и с данни за т.нар. "суперразпространители" като събития – например зараза на круизен кораб.

Безпрецедентно: Във Великобритания ще заразяват нарочно с коронавирус за научни цели

Великобритания позволи с цел изпитания доброволци да бъдат умишлено заразявани с коронавирус, съобщава списание Science. Това е първия...

В крайна сметка, заключението на материала е, че затова са толкова важни мерките като социална дистанция, избягване на големи струпвания на хора без маски, особено в затворени помещения, без добра вентилация.

* Съгласно статия в The Lancet, при ваксинирани срещу COVID-19 с оксфордската ваксина (на AstraZeneca), които са развили асимптоматично болестта, но само като са били заразени с британския вариант на коронавируса (B.1.1.7), е открит вирусен товар, който е по-голям, отколкото при случаи на ваксинирани, които са заразени с други варианти на вируса. Припомняме, че ваксината не пази на 100% от заразяване - ПОДРОБНОСТИ ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ НА ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA ТУК!

Още: Ново изследване: Асимптоматичните с коронавирус носят по-голямо количество вируси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com