Ямбол се подготвя за най-голямото кукерско сборище

3051
Ямбол се подготвя за най-голямото кукерско сборище
Снимка: БГНЕС

От 25 до 28 февруари Ямбол отново ще бъде „земя на кукерите“ със 17-ото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Това предаде БГНЕС.

От днес стартира приемането на заявки за участие на групи от страната и чужбина. Централното събитието на фестивала – Състезателното дефиле на кукери и маскирани ще бъде отново в два последователни дни – на 27 и 28 февруари. Традиционно, в „Кукерландия“ се очаква да се включат хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци, песяци, кукове и др., буквално от всички краища на България, както и маскарадни групи от чужбина.

Пътната обстановка в Ямбол е нормална

Община Ямбол призовава гражданите, както и собствениците на търговски обекти и офиси да почистят подходите към сградите, за да се оси...

Ямболският кукерски фестивал е кулминацията на емблематичните за региона кукерски традиции, свързани с посрещането на пролетта и ритуалите за плодородие. Провежда се всяка година в края на февруари или началото на март, около Сирни заговезни. Сред отличителните черти на „Кукерландия“ е стремежът към съхраняване и пресъздаване автентичността на маскарадните традиции. Затова и в конкурсната програма се отличават групите, които в най-пълна степен представят самобитността на обичаите.

Когато в Ямбол се говори за кукерско шоу, става дума за представяне на традицията в цялото ѝ многообразие и пълнокръвен живот, който е факт и днес, без самоцелното натрупване на атракции, неприсъщи за маскарадните игри. Едновременно с това „Кукерландия“ предлага интригуващи съпътстващи събития, които допълват фестивала като едно от най-зрелищните събития в националния културен календар.

Организатори на Международния маскараден „Кукерландия“ са община Ямбол и община „Тунджа“.

Възрастна жена от Ямбол даде 1550 лв. на телефонни измамници

76-годишна жена от Ямбол е измамена по телефона със сумата от 1550 лева, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Ямбол. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com