В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  

1490
В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  
Снимка: Община Ямбол

Разрешение да се заменят две хитлеристки оръдия - едното без дуло, срещу съветски танк, Самоходна артилерийска установка (САУ) и два камиона, даде местният парламент на Ямбол вчера.

Оръдията са част от експонатите в Музея на бойната слава в Ямбол. След решението на Общинския съвет те стават притежание на частния „Български военен и технически музей“ в София към фондация „Български исторически военни и транспортни средства“.

Справка в търговския регистър сочи, че фондацията е с вписана в обществена полза. Пряко върху дейността й контрол има фирма „Н и М Имоти“ на Николина Петкова и Милена Янкова. Освен тях собственици на фондацията се водят още Десислава Стоянова и Габриела Жечева, която е и неин управител. Още: Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

От фондацията изпратили писмо до община Ямбол за установяване на дългосрочно сътрудничество в областта на културата и военната история между двата музея „с цел обогатяване, опазване и закрила на културното и историческото наследство, съхраняване на историческата памет и националната идентичност“. 

Предложили са да дадат на ямболския музей артилерийска установка, специален автомобил влекач ЗИЛ с транспортно-зареждаща машина-полуремарке, товарен автомобил Рено и танк Т-34-85.

Според докладната на кмета Валентин Ревански всичко експонатите са оценени на 500 000 лева. Срещу това ямболският музей дава две немски щурмови оръдия, оценени на 400 000 лв.

От управата отбелязват, че експонатите, които получават, са ремонтирани и в движение, реставрирани и пребоядисани в цветовете на българската армия с изключение на танка, който от фондацията щели да реставрират преди да им го предадат. Оръжейните им системи са доведени до състояние на функционална негодност, за да служат само като музейни експонати, се допълва в докладната. Още: Бойната група на НАТО ще се настани във временен лагер край Ямбол

За разлика от тях  двете щурмови оръдия (75 мм) били в лошо техническо състояние и ямболският музей нямал възможност да ги реставрира, били многократно повтарящи се в музейния фонд и „не са национално богатство“.

В кметската докладна е посочено още, че въпросният частен музей проявява интерес да ги придобие с цел от двата да сглобят и реставрират един експонат.

Според решението на ОбС получателите на тези две културни ценности декларират, че няма да бъдат предмет на каквато и да било друга последваща правна сделка с българско или чуждестранно физическо и/или юридическо лице, регистрирано извън страната. Единствено допустима била последваща замяна между частния музея купувач и друг музей в България.

Според опозицията решението е силно укоримо, дори скандално.

От Сдружение „Бъдеще за Ямбол“, в чието ръководство е екскметът на общината Георги Славов поясняват, че това не е първо искане на въпросния частен музей, който според тях е притежание на частния колекционер Красимир Арсов.

До медиите те пишат, че през 2021 г. Арсов предлагал на общината срещу двете оръдия да даде: съветски танк Т-34-85; танк Т-55 А; танк Т-62; САУ-100; ЗИЛ-135, ТЗМ от комплекса 9К52 Луна; влекач ЗИЛ-157 с ремарке, ТЗМ от комплекса С75 Двина; товарен автомобил Opel Blitz и товарен автомобил Renault. Сега от неговото предложение отпаднали два танка, един автомобил и транспортно-зареждаща машина от комплекса „Луна“. Още: Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Общинското ръководство обаче преценило тогава, че замяната не е равностойна, а сега като равностойна, въпреки че са отпаднали доста неща.

„Историческата и колекционерска стойност между нашите експонати и тези, които ни се предлагат в замяна, са несравними. Дори без да са реставрирани, в състоянието, в което се намират в момента, всяка бронирана машина в Музея на бойната слава по пазарни цени може да струва милиони и са едни от най-търсените от колекционерите експонати. Ямболският музей притежава истинско съкровище, което е в основата на неговата атрактивност и популярност. Най-важното е, че това е ценно свидетелство за историческата ни памет и бойна слава. И всяко посегателство върху тези експонати всъщност ощетява общината и родовата ни памет“, поясняват от сдружението. Оше: Ямбол срещу Сливен - кои са най-големите скандали между тях?

Според тях не само това е смущаващо, а и че са нарушени два закона и три наредби. Най-сериозното - че едни и същи експерти са направили идентификацията на експонатите на двете страни, обект на замяна. Освен това не са им били изготвени пазарни оценки, а била идентификацията на експонатите била приравнена на пазарната им оценка.

От сдружението смятат да сезират съответните държавни органи, за да се спре тази скандална по думите им сделка, която е вече гласувана от Общинския съвет.

От местния сайт NetNews обаче именно през 2021 г. пишат статия със заглавие "Скандално: Посегнаха на Музея на бойната слава в Ямбол, изнасят ценни експонати". Пояснено е, че ценен експонат е предоставен на частен колекционер, което станало известно след тяхно запитване до общинския музей по Закона за достъп до информация.

"Става въпрос за скоростна кутия на германско щурмово оръдие от Втората световна война Jagdpanzer L/48. Това е един от най-редките образци германска военна техника от войната. В света са останали едва няколко бройки, като една от тях е притежание на ямболския музей. По балансова стойност бронираната машина е 600 000 лв., но за колекционерите на оръжие стойността е много по-висока – и числово, и като притежание.

Именно на такъв колекционер е предоставена скоростната кутия. Това е фирма „Еко Био Енерджи“ със собственик Красимир Арсов. Предаването е с дата 29 септември 2021 г. Месец и половина то остава в пълна тайна. Информация бе оповестена от общината едва след входиране на запитването ни и няколко дни преди да бъде получен отговор по него от страна на директора на музея Георги Вардаров.

Според обяснението на общината, скоростната кутия е дадена за реставрация и оценка на годността за срок от шест месеца. Собственикът на фирмата Красимир Арсов предложил услугите си на директора на музея Георги Вардаров и той приел. Вардаров обаче отказа да предостави договора между него и фирмата с обяснението, че имало клауза да не се дава на трети лица информация и документи, свързани с действието на договора.

„Еко Био Енерджи” ЕООД е създадена през 2004 г. с основен предмет на дейност иновации в екологичните технологии. През 2010 фирмата започва да се занимава и с търговия на оръжие и друга специална продукция. Започва закупуване на излишна военна техника от българската армия с колекционерска цел.

Собственикът Красимир Арсов е добре известен в публичното пространство. Той е бивш общински съветник в столичния общински съвет и шеф на фирма „Чистота”, близък до кмета Стефан Софиянски и Румен Гайтански – Вълка. Името му фигурира в поредица скандали, свързано с управлението на отпадъците в столицата. Спряган е като идеолог на концесията по чистота с Румен Гайтански и на схеми, по които в чистотата са потънали стотици милиони" - се сочи още в публикацията в местния сайт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

По-мащабно наблюдение на българо-турската граница и проблем: Спряха поръчка за 140 млн. лева

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Ямбол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com