Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

21171
Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот
Снимка: Facebook/ Валентин Ревански

С майсторска схема, кметът на Ямбол Валентин Ревалски и фирма на съпругата му („Рей“ – негова еднолична собственост допреди да стане кмет – б.р.) опитаха да придобият атрактивен общински имот на почти четворно занижена цена. Продажбата е спряна от Общинския съвет при проведеното последно за годината заседание на 28-ми декември. Но схемата е толкова интересна, че си заслужава внимание.

За нея сигнализираха от сдружение „Бъдеще за Ямбол“, учредено с участието на екскмета Георги Славов.

„Още на втората работна сесия, на новия общински съвет, проведена на 28.12.2023 г., веднага след коледните празници и само няколко дни преди новата година, когато всички са улисани да празнуват, кметът собственоръчно вкара в общинския съвет искане община Ямбол, на която той е кмет, да “продаде” на собствената му жена 1,3 декара общински терен. И това с аргумента, че тя има право и е законно!"

А какви са фактите?

На 16.12.2022г., в един и същи ден, са изготвени два нотариални акта. Първият с номер 46 е констативен, с който “Петрол” АД се сдобива официално с 315,52 идеални части терен от общо 1621 (разбирайте квадратни метра), заедно с построените в тези иделани части сгради със застроена площ от 270 квадратни метра. Вторият нотариален акт, изготвен в същия ден и с номер 47, е на съпругата на кмета Стоянка Реванска, чрез който тя се сдобива със същия терен и сгради като ги закупува в същия ден от „Петрол“ АД. Още: Заделя ли кметът на Ямбол 6,5 дка от парк „Боровец“ за хотела си?

Каква случайност и какъв късмет за жената на кмета (или на самия кмет?)!

Но по-интересното е, че на 25.08.2022 г. лично пък жената на брата на кмета, Ренета Реванска – главен експерт в дирекция „Общинска собственост и икономически дейности“ в община Ямбол, съставя акта за собственост на община Ямбол, в който вписва „Петрол“ АД като съсобственик преди още фирмата да има издаден нотариален акт за това. Да, при тези обстоятелства, когато съпругата на кмета вече е съсобственик на общината, тя формално има „правото“ да закупи терена, в който са тези сгради. Видно е обаче, че  това “право” са го подредили точно кмета, жена му и жената на брат му -  написаха до медиите от „Бъдеще за Ямбол“. Още от Ямбол: Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено

Според участниците в сдружението в тази постъпка няма морал. 

„Ако кметът Ревански работеше с мисъл за това как да обогати своя град, то беше редно да отдели собствеността на жена си в отделен терен и тя да си го ползва както прецени. А останалата част от терена да си остане собственост на общината. В този случай общината може да продаде на търг вече отделения самостоятелен терен на доста по-висока цена от тази, на която кметът иска да го продаде на жена си. Или пък може върху тези 1,3 декара, срещу обезщетение, да обяви на търг терена и така да се сдобие с поне 20 нови апартамента. Теренът е много подходящ за тази цел. По този начин би имало възможност да се задоволи поне малка част от постоянно нарастващата нужда от жилища на социално слаби наши съграждани“, сочат от сдружението.

Според тях обаче за Ревански не това е важно.

„Важно е той сам да вземе този терен, колкото може по-евтино и после по същата схема да се построи сграда, но вече той да бъде обезщетен, а не общината. Пък може и сам да си я построи и по този начин ще спечели милиони от нейната продажба! Още повече, че сега, точно в този квартал има голямо търсене на жилища. В крайна сметка, може и да му остане някой магазин, който да отдава под наем или пък там ще е поредният такъв от бурно развилата се последните 4 години, откакто той е кмет верига „Мляко и Мръвка“ на сина му“, гадаят от опозицията.

Те допълват, че на общинската сесия по тяхно настояване кметът е оттеглил тази точка от дневният ред и тя не е гласувана.

„Това обаче по никакъв начин не променя и няма да промени неговото отношение към общинската собственост на града. А за ямболии остава само горчивият привкус от поредния опит на Ревански за злоупотреба с власт, отново за тяхна сметка!“, е становището им.

На каква цена всъщност е трябвало да се продаде имотът

Площта от 1305 кв. метра е оценена на 145 100 лв. от лицензиран оценител. Или на 111,19 лв. на квадратен метър.

Формално ли фирмата на кмета има право да купи терена

„При тези обстоятелства, когато съпругата на кмета вече е съсобственик на общината, тя формално има „правото“ да закупи терена, в който са тези сгради“, отбелязват от сдружението.

Всъщност това въобще не е формална, а правна възможност, по силата чл. 33 от Закона за собствеността – съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение. В случая съсобственик в този общински имот е фирмата „Рей“ ЕООД – бивша собственост на кмета и настоящо притежание на съпругата му. И тя е изразила желание да го купи. Още: По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

А предишните 315,52 кв. метра от „Петрол“ дружеството е закупило от „Петрол“ АД на цена 130 000 лева, или срещу 412 лв. на квадратен метър. Оценката е направена и тогава от лицензиран оценител.

Накратко, когато придобива имот от друг стопански субект, кметската фирма плаща 412 лв. на квадрат, а когато продавач е общината, квадратът е оценен на 111 лв. Или за един и същ имот цената на квадрат е 301 лв. по-ниска.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

По-мащабно наблюдение на българо-турската граница и проблем: Спряха поръчка за 140 млн. лева

В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Ямбол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com