А тези неща за машинното гласуване дали ги съобразихме навреме?

5665
А тези неща за машинното гласуване дали ги съобразихме навреме?
Снимка: БГНЕС

​Върховният административен съд (ВАС) реши, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март трябва във всяка от над 12 000 избирателни секции да има освен хартиени бюлетини и машина за гласуване. Така ВАС отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно това машинно гласуване да има само в 500 секции на страната. Решението на съда е окончателно.

Коментар на редактора

Екатерина Захариева: Стига спекулации, че липсата на машини ще провали вота

Истината е, че не трябва да има обвинения към една или друга институция. Ще припомня, че при първия служебен кабинет, назначен от Росен...

След като премина първоначалната еуфория от новината за машинното гласуване, трябва все пак да си кажем няколко съображения, за да няма после изненадани на принципа "След дъжд - качулка".

Вярно, от политическата формация на Радан Кънев "Нова република" сякаш бяха най-щастливи от решението на съда и разбираемо - все пак те внесоха жалбата и отвориха вече претопляният на няколко пъти въпрос за машинния вот, който между другото се подкрепя силно и възторжено и от Реформаторския блок. Има обаче някои аспекти на темата, които я правят щекотлива и проблематична на този етап от време.

Тук машини, там машини

В началото на тази седмица изборният експерт проф. Михаил Константинов коментира, че са необходими поне 18 000 устройства за машинно гласуване за всички над 12 000 избирателни секции, като в това число на машините включим и резервна бройка. До предсрочния вот има вече по-малко от два месеца, а за да спази решението на ВАС, Централната избирателна комисия трябва да обяви обществена поръчка за осигуряването на умните устройства. Или поне това стана ясно по-рано от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова. И все пак - ако има такава, как ще се реализира тази обществена поръчка, в съкратен срок ли ще се изпълняват разпорежданията по нея, ще се справи ли ЦИК в доставката на необходимото оборудване за всяка секция от столичното училище до високопланинските избирателни урни в Родопите, предстои да разберем, тъй като времето ни подпира в гърба.

Стана ясно, че от държави като Филипините и Еквадор могат да се вземат под наем необходимите поне 12 500 машини за вота, но едва ли тези страни ще се съгласят да предоставят техника, купена за техните си нужди.

Може да вземем машини за гласуване от Филипините и Еквадор

Страни като Филипините и Еквадор може да осигурят необходимите над 12 500 машини за електронно гласуване. Това съобщи Веселин Тодоров, ...

30 милиона за избори - ще трябват ли още?

Кабинетът "Герджиков" вече обяви, че близо 30 милиона лева ще са необходими за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 26 март. Ала това бе цифрата преди всички да получат "честитка" с решението за машинния вот. Стана ясно, че Министерството на финансите ще изготви предложение за коригиране на план-сметката за изборите, така че отново предстои да научим ще се наложили преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2017 г., за да се осигурят необходимите допълнителни средства за машините.

По предварителни прогнози за устройствата ще трябват около 22.5 милиона лева, а ако решим да си купим машини, всяка една от тях ще ни излезе по около 4500 лева.

Човек се учи цял живот

Ако все пак всичко върви гладко, макар и в неравномерно напрежение, по отношение на доставката на устройствата за гласуване във всички секции на страната и чужбина, следва друг сериозен казус.

Дончев: Рискът с машините за гласуване в момента е голям

Нямаме намерение да се отричаме от досегашните си принципи. Имаме амбицията да надградим направеното. Това заяви бившият вицепремиер по...

Ще бъде необходимо провеждането на обучение на всички по веригата - членове на районни, общински, секционни избирателни комисии, застъпници, наблюдатели и гласоподаватели. Макар че машинното гласуване няма да е за първа година част от изборния процес, досега то е било или експериментално, или напълно реално, но никога толкова масово, колкото предстои.

Ще се наложи Централната избирателна комисия, политическите партии и кандидатите за народни представители да обясняват "с думи прости" на редовия избирател, свикнал с хартиената бюлетина, как да си пусне вота през умното устройство. А това може би ще се окаже по-трудно и от доставката на машините, съдейки по разни изборни феномени, добре познати на всички ни.

С други думи, предстоят дни на предизвикателства и по веригата трябва да се взимат разумни решения, за да не заприлича страната ни на предизборен разтършуван килер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com