Абсурдите на седмицата, продължаващи с години

6175
Абсурдите на седмицата, продължаващи с години
Снимка: БГНЕС

Напоследък накъдето и да погледна в информационния поток, все недомислици виждам. Абсурд, след абсурд, след абсурд – та дрънка. И все по-често си мисля аз ли съм крив, другите ли не разбират.

Да не съм голословен и многословен, давам няколко примера – такива, които се въртят като прогнило дежавю:

1. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са обсъдили приоритетите си, в сряда излизат с обща позиция

Съгласяваме се за приоритети, преди да сме се съгласили кой ще е председател на парламента. Кое в този случай е първото – яйцето или кокошката? Логично изглежда да има разбирателство какви са приоритетите на държавата, обаче също толкова логично е и да се запитаме – ако не искате и не можете да се разберете кой да е председател на Народното събрание тоест позиция, която е много престижна, но на практика незначителна за управлението, тогава как ще се разберете за далеч по-важни неща? Както предният път, като три дни беше избиран Вежди Рашидов?

2. Не знаем, но не искаме: Оплакванията на зърнопроизводителите за украинското зърно

Това е само последната серия от този сериал, който си е регионален, не български. Защото Полша, Унгария и Словакия вече наложиха временни забрани за внос на украински храни. За там не знам, но като слушам българските зърнопроизводители и служебния земеделски министър Явор Гечев си задавам следният въпрос – какъв точно е проблемът? Разбирам го като проблем с цената – украинското зърно е по-евтино. Да продължим - това за потребителите не е ли чудесно, ще има по-евтини храни? Обичаме пазарната икономика, докато не дойде истинска конкуренция и ни развали рахата, така ли? Зърнопроизводителите колко процента от европейските пари за селско стопанство вземат, специално в България? Колко е тази помощ годишно? Вярно ли е, че редовно орат земя, само за да вземат субсидия за единица площ, но дори не я засяват, защото им е повече на сметка да получат готови европари?

Иначе най-впечатляващо е как Костадин Костадинов (не този, този е съименник, председател на асоциацията на зърнопроизводителите) обяснява, че не се знае къде и колко украинско зърно има по българския пазар, но половината украински слънчоглед за износ в България спирал. Изобщо няма да говоря какъв производител е Украйна и какво количество следва да е това, но да питам: Кой го спира – някой като изнася нещо, дали предварително не е договорил сделката и клиентът да чака да си я получи? Как транзит се спира, на какво основание? Няма нужда от отговори – дай шумотевица по медиите, че рахатът е важен, да не забравяме.

3. За финал – мир да има в Украйна. Цял свят от това се вълнува, България не изостава. Мир обаче има, когато този, който те е нападнал, си понесе отговорността. Така е в правосъдието – за престъпление има наказание. "Престъпление и наказание" - руски писател го е писал. После има мир – преди това няма.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com