Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако хваща истинските престъпници, МВР да си купи и изтребители

06 юни 2024, 09:39 часа • 7913 прочитания

Със сигурност познавате поне по една кифла (унисекс), която като се види с пари, търчи първо телефон за няколко хилядарки да си купи и да си понадуе релефите.

Е, нещо подобно направи и МВР с беемветата. Не че полицаите не заслужават мощни коли, но казусът не опира до това кой какво заслужава, а до това как се харчат едни пари, неподвластни на контрола дори на финансовия министър.

Знаете за глобите от камерите. Не знаете обаче, че тези пари яваш-яваш станали 400 милиона лева, натрупани във Фонда за пътна безопасност. Тези средства обаче не могат да се харчат на общо основание нито за полиция, нито за други държавни потребности като медицинска апаратура, а само за проекти, свързани с пътната безопасност, предложени или одобрени от МВР. Още: Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

И стигаме до сюблимния момент - какво решава МВР да направи с милионите? Ами да си купи беемвета. С тях пътната безопасност ще процъфти още повече, защото, както знаем, тя процъфтява главно от беемвета, главно черни.

462 автомобила са си сериозна сделка. И възниква въпросът защо харченето на пари, предназначени уж за пътна безопасност, не се даде на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"? Тя е институцията, призвана да работи в направлението на човешкия фактор, да дисциплинира, образова и подготвя отговорни участници в движението. За това обаче пари няма, има за автомобили. За да се чувстват всички като герои в екшън. Още: Нов начин да плащаме глоби, а КАТ е с нови бързи коли (СНИМКИ)

По данни от миналата година предвидената сума за нов автопарк беше около 34 милиона лева - твърде сериозни пари за изпосталялата ни държава, която очевидно не се справя с нарушителите. Модерният автопарк е безусловно важен, но дали той е решаващият фактор за безопасност? Черните хроники за смърт по пътищата са ежедневие и едва ли с похарчените милиони ще секнат.

Разбира се, не е във властта на МВР да се оправят пътищата. Но всички знаем защо са разбити - некачествено се правят, икономисват се съставки, а камионите често се товарят повече от допустимото. И като се съберат всички фактори - ето ти дупки и коловози. И нови ремонти, защото всяка власт иска да позахлеби заедно с придружаващите я лица.

Но във властта на МВР е, например, борбата с корупцията. Там сме в дъното на класацията и ако случайно в това ведомство попадне някой искрено загрижен за страната и за народа си министър, ще инвестира в това направление. Визия трябва и акъл, защото не е окей престъпниците у нас да са по-умни от ченгетата. Иначе как да си обясним, че държавата и данъкоплатецът са все прецакани, а престъпниците живот си живеят. Още: Щом карат като луди, отнемете им най-скъпото

Темата е безкрайна, но поне хванати с подкупи, осъдени и излежали ефективна присъда - ето тези неща ако видим, тогава и изтребители да си купят ченгетата няма да ни дразни. Защото точно тези с подкупите са много виновни за жертвите по пътищата. Те са виновни и за това, че пътните убийци най-често остават ненаказани. Само че истинските престъпници не се хващат с гонки с мощни коли по пътищата, а с професионализъм. И да ни успокояват, че глобите ще можем да си плащаме на място в патрулката, е просто цинизъм. Да измислят как наистина да преборят убийците, а не как да ги глобяват удобно и в пълен комфорт.

Когато обаче в ефира на национална телевизия като bTV, в сутрешния блок, чуеш следното - идеята на новите полицейски BMW е да може с тях полицията да изпреварва изпреварващите нарушители и после със стоппалка да ги спира, тогава оставаш без ума и дума.

Пътната безопасност у нас звучи като оксиморон, като дървено желязо. Защото едно от най-опасните неща е да тръгнеш на път. И с 300 милиона могат да се направят много неща. Ако изобщо това е целта.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес