X
 
 

Ами сега накъде: Тиган или дете?

8474 11
photo of Ами сега накъде: Тиган или дете?
Снимка: Направи го сега/Facebook
Ако искате да станете по-привлекателен и да ви харесват чуждите жени, направете си дете! И може би, щом станете татко, няма да е нужно да ходите на фитнес, да спортувате и изобщо за какво ви е да се поддържате. Мацките ще Ви се лепят, само защото сте баща. Дори може да получавате и неприлични предложения.

А дамите, ако искат големи гърди, без силикон, нека да забременеят. Нищо, че е временно, пак ще обират погледите по улицата. Защо да дават излишни пари за нов бюст, като могат да го получат безплатно? Това ли е най-важното?

И не на последно място: ако искате да зарадвате майка си, не ѝ купувайте нов тиган, ами вземете да ѝ родите едно внуче! Може и две. Е, че какво му е на тигана? Ето малко идеи - освен за готвене той спокойно може да се ползва и за бебешка шейна през зимата. Връзвате едно по-здраво въже да дръжката и готово. А ако имате котка вкъщи, тиганът може да се превърне в котешка тоалетна. Запълвате го с пясък и така удобно ще се почиства, че нали има дръжка.

Да, така е! Предложенията ми са толкова абсурдни, колкото е и кампанията на Движение за национална кауза (ДНК) за стимулиране на раждаемостта. Що за сравнение е това - да съпоставиш тиган срещу създаването на един човешки живот? И до аудитория с какво ниво на интелектуалност е адресирана подобна кампания? Условие било изпратените истории да са написани грамотно. Та това е най-лесното. Ако аз не мога да пиша правилно, ще си платя на някой да го направи вместо мен, само за да имам възможността да спечеля награда. Или направо ще си копирам нещо, защото толкова ми е акълът.

ВМРО предложи нова програма за стимулиране на раждаемост

Колкото по-високо е образованието на даден родител, толкова по-голяма еднократна помощ за отглеждане на дете да му се дава. Това предла...

А колко струва да създадеш живот в България? Мнозина, може би, са си задавали неведнъж този въпрос? И още много вече са преминали през абсурдите на българската система. Ще кажете да, но е безценно да имаш дете. И ще се сте прави! Защото да станеш родител няма цена, но цената, която трябва да платиш, за да станеш родител, е непосилно висока понякога.

"Направи го сега!" Кой е този, който ще реши вместо мен, че сега е точният момент да стана родител? Това ми прилича на тези досадници, които като са се сдобили с дете и непременно трябва да те посъветват: "Сега е твой ред!". Или на онези другите, които на всяка сватба ти казват: "Сега е твой ред!". Защо някой ще решава вместо мен кога и за какво ми е ред?

В България решение на проблем (в случая демографски) се търси, без да са ясни причините за възникването му. А когато не знаем защо се е породил той, тогава няма как да изкореним зародишът му. Така проблемът ще се появи много скоро пак, след временното му отстраняване. Не е ли редно първо да бъдат потърсени отговори на въпроси, като: защо голяма част от хората в зряла възраст не желаят да създават деца в България, но пък заминават за чужбина и там раждат по три; имат ли финансовата възможност да си го позволят (и бременността, и отглеждането); не е ли по-добре българите първо да се образоват и после да създават живот, на когото да бъдат пример?

Не! Направи го сега и спечели - все едно става въпрос за състезание за най-бързо изяждане на парче торта. Та нали да имаш дете е най-ценното в живота! Защо тогава му слагаме цена - цената на един пакет с издръжка за първата година. Ами после? Едва ли с майчинство от колосалната сума в размер на 380 лева месечно, през втората година, детето може да има нормален живот. Ще стигнат ли те за храна, памперси, дрехи?

И ето точно тук се връщаме отново на въпроса - колко струва да създадеш живот в България? Ако имаш късмет да нямаш проблем, може да стане и по-евтинко. И ако всичко е наред, ще платиш не повече от хилядарка за деветте месеца на бременност - за лекарства, допълнителни прегледи и евентуално посещения за 4D и 5D ехография. Без да броим раждането.

Всички глупости идват, когато някой каже "Нека да направим нещо свежо"

Кампанията на ДНК "Направи го сега" постави билбордове, с които да стимулира раждаемостта. Внушенията там гласят - че майка ти предпочи...

Но както се случва много често с двойките у нас - все единият от двамата партньори може да има репродуктивен проблем. И се започва едно лудо хвърляне на пари, захранване на доктори, лаборатории, аптеки. Чакаш, чакаш, търсиш нови съвременни методи, пробваш бабини рецепти, ровиш, четеш, обикаляш лекарски кабинети, минават години и пак нищо. Веднъж 40 лева за преглед. Друг път 70 лева за изследвания. Трети път 300 лева за кръвни проби... Още 2 000 лева за инвитро процедури и т.н. и т.н. И изведнъж започваш да се питаш - а къде отидоха хилядите левове за здравни осигуровки, които си плащал досега и продължаваш да плащаш?

Междувременно, в цялата ти болка някой от телевизора непрекъснато ти натяква "направи го сега", какво чакаш, времето ти изтича, скоро яйчниците ти ще се спаружат. Сякаш ти казват, ако не е сега, забрави да ти се случи, обречен си, ти вече си стар и няма как да създадеш живот в по-късен етап. Отново осъзнаваш, че живееш в държава, в която дори раждаемостта се стимулира по абсурден начин - с награди. По същия начин, по който се стимулират хората да си искат касовите бележки от търговските обекти. Пак с игра с награди. Но тук не става въпрос за игра. Всичко това само насърчава младите и все още необразовани българи да правят деца. Ами после накъде?

Представете си, че скоро има грандиозен скок на раждаемостта. Но само толкова. После ще се чудим в кой дом да ги пратим тези деца, защото сме ги направили само заради наградата. Да, така е! В стремежа си към лесна печалба много младежи и дами, и господа във фертилна възраст ще поискат дете, за което няма да бъдат готови.

И в крайна сметка остава голямото питане: колко хора с нормално и над средното интелектуално ниво няма да се смеят на кампанията и колко от тях изобщо ще се включат? Може би, ще предпочетат да купят тиган на майка си, вместо да инвестират в един дългогодишен бабин ангажимент. Няма съмнение, че трябва повече деца да се раждат в България, но чрез подобна кампания, която изобразява изчерпващия се яйчников резерв в тиган, може да се постигне единствено обратен ефект и голяма част от образованите жени и мъже категорично да се откажат от родителство у нас.

Автор: Атанаска Маркова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 8 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Гледам и не вярвам на ушите си. actualno вече и врачки ли рекламирате ? врачка която ДАЖЕ И НИКОГА не бъркала. Всичко за пари или и има и някаква друга причина ?
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Жената е нещастна и светът и е виновен.
  : 3 !
 • Октомври НРБ 7 Октомври НРБ преди 1 месец Профил на трол?
  И Другарят Стомана има План за действие или все още го изготвя. От успехът на този план зависи Бъдещето на Народа /Член*5/ и Държавата. За Народа ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОБНТ И ПАСТИР СТОМАНА. / F.....F/.....AND.....
 • Октомври 6 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ВСЯКО ЕДНО ПЕЛЕНАЧЕ Е КУРШУМ В СЪРЦЕТО НА евроАтлантическият Империализъм. ПЪЛНИ РОДИЛНИ ДОМОВЕ С БЪЛГАРСКИ ПЕЛЕНАЧЕТА / БИЕЩОТО СЪРЦЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ/ Очевидно засегнатите са се реагирали незабавно. Но така и няма да обясни лицето маркова защо е написала по начин който внушава , че днешната държава се бори с демографският проблем, но по неуспешен начин.
 • Октомври 6.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Грантаджийте , соросоидите и всички тези дето гравитират около евроАтлантизма са ПРЕДАТЕЛИ И ВРАГОВЕ НА НАРОДА. те са Империалисти и са се Продали в мръсната война СРЕЩУ Народа/ Член*5/ на който и ТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ.
  : 4 !
 • българин 5 българин преди 1 месец Профил на трол?
  Бря, бря, колко шум за един тиган и едно бебе на ужким, ами тия двамата "продуценти" са класически пример за бездарни и калпави калинки, сложени не на място, ама пък са отрочета на наши хора, от такива типове такава пропаганда и агитация, боклуци, а иначе за тигана лошо няма и цигането го е рекло за благодарност - бате тиган да станеш, корема все пълен, дупето на топло и дръжката в женск виж още ›› а ръка, от това какво по-хубаво?!
 • баба 4 баба преди 1 месец Профил на трол?
  Тиган,тиган че моя хич го няма веки...
 • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , за вас маркова и actualci ами трябва да се превъзпитате. Да преминете на Прогресивни и Народо/Отговорни позиции. Всъщност всички трябва да се Превъзпитаме. Разликата между превъзпитанието на мен да кажем и маркова е съществена. Със сигурност ИМА какво да изправям и това е мое задължение , но аз съм на Прогресивни и Народо/Отговорни позиции , докато маркова Уви НЕ Е на такива позиции , а точно виж още ›› ОБратното.
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ПримернА Пропаганда / ВСЯКО ЕДНО ПЕЛЕНАЧЕ Е КУРШУМ В СЪРЦЕТО НА евроАтлантическият империализъм. ВСЯКА ЕДНА БЪЛГАРКА ДА БЪДЕ ПРИМЕРНА НАРОДО/ФРОНТОВКА ВСЯКА ЕДНА НАРОДОФРОНТОВКА Е 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ МАЙКА. ЗАПАЗВАНЕТО НА МОРАЛА И ТРАДИЦИИТЕ ДЪЛГ НА ДЕТЕТО ДЪЛГ ЗА ВСЯКА БЪЛГАРКА. ПРЕВЪЗПИТАЙ ДЕТЕТО. ДОКЛАДВАЙ ЗА УПАДНАЛ евроАтлантически морал на не Здрави Българки. ПРОГРЕСИВНОТО И НАРОДО/ОТГОВОРНО БЪЛГ виж още ›› АРЧЕ Е А бомба ЗА евроАтлантическият Империализма.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ЗАПАЗВАНЕТО НА МАЙКАТА И ДЕТЕТО ОТ евроАтлантическият упадък ДЪЛГ НА НАРОДА.ПАЗИ ДЕТЕТО ОТ МИГРАНТА ДЪЛГ НА НАРОДА. ПАЗИ ДЕТЕТО ОТ лгбт , антибхк и всякакъв СОРОСОИЗЪМ ДЪЛГ НА НАРОДА. БОРБАТА ЗА ЧИСТА ГРАДИНКА ЗАДЪЛЖЕНИЕ И НА ДЕТЕТО.ВСЯКА ЕДНА МАЛКА БЪЛГАРКА Е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ИСКА БРАТЧЕ ИЛИ СЕСТРИЧЕ И ДА ПОДКРЕПЯ И НАСЪРЧАВА ВСЯКО ЕДНО ПРОГРЕСИВНО И НАРОДО/ОТГОВОРНО ДЕЛО НА ВСЯКО МАЛКО БЪЛГАРЧЕ.
  : 9 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Сготвихте ли манджата тия дни маркова ? Аз долових в този анализ соросоизъм. вие вмъквате една огромна ЛЪЖА. В Р.България ИЗОБЩО НЕ СЕ ТЪРСИ РЕШЕНИЕ НА КОЙТО И ДА Е ПРОБЛЕМ ПЪК ЗА ДЕМОГРАФСКИЯТ СЪВСЕМ. Да хитро се измъквате после , но няма как вие работите точно за ТЕЗИ дето непрекъснато ГО СТИМУЛИРАТ/ ОСОБЕНО ДЕМОГРАФСКИЯТ ПРОБЛЕМ, иначе за другите са по нефелни. Те просто идват от само себе си.
Нагоре
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...

Последно в Актуално