Black Lives Matter - опасният проект на "дълбоката държава", който може да излезе от контрол?

17566
Black Lives Matter - опасният проект на "дълбоката държава", който може да излезе от контрол?
Снимка: Getty Images/Guliver

Расизъм в САЩ е имало, има и ще има. Но не расизмът е причината за събитията, които се случват в страната и зараждането на движението Black Lives Matter. Проблемите на расова основа в САЩ изглеждат силно преекспонирани. Голяма част от хората, които "протестират", чупейки частна собственост, са трайно безработни хора. По-интересното в случая е, че солидна част от тях дори се гордеят с това. Техен основен аргумент е "подлагането на дискриминация и неравнопоставеност" през годините, като се започне още от колониалния период.

Изглежда, тези хора се превърнаха просто в удобен инструмент. За емблема беше избран Джордж Флойд - човек с множество присъди за грабежи и наркотици, а "върхът на кариерата му" е насочването на пистолет към бременна жена. По-важният въпрос е кои са кръговете, използващи "претоплената манджа" за расизма и какви са техните цели. Интерес от тези процеси имат най-вече от Демократическата партия в САЩ. Те са представителите на финансовия капитал в страната и имат най-сериозно влияние върху цялостния медиен мейнстрийм.

Сред техните редици вече дори се чуват гласове, че няма да признаят никакви резултати от следващите избори в САЩ. Това е обяснимо, защото последните проучвания показаха, че погромите всъщност са вдигнали рейтинга на Тръмп дори и сред тъмнокожата средна класа. Което изглежда съвсем логично, с оглед на това, че вандалските актове засягат и тях. Така единственият избор на "дълбоката държава" е цялостно да демонтира политическата система.

Още по-притеснителна изглежда ескалацията на напрежение сред населението. Стига се до масови сблъсъци на расова основа, каквито до този момент не се наблюдаваха. Всичко това беше проектирано преди това на "тихия фронт". И далеч надхвърли границите на САЩ. Доста интересни са процесите във Великобритания, където разрушаването на исторически паметници се превърна в новата "форма на протест".

През миналата седмица преподавателката в Кеймбридж, Приямвада Гопал (от индийски произход) беше написала в Twitter “Белите животи нямат значение”. Това естествено отприщи вълна от недоволство на Острова и британците подемат петиция за нейното уволнение, заради расистките ѝ коментари.

Отговорът на университета е, че застават зад своя преподавател и защитават правото на свобода на словото. Освен това е повишена в професор. От движението Black Lives Matter подкрепиха изказването и от няколко дни към призива им "Черните животи имат значение" са добавили лозунга "Белите животи нямат значение".

Европейската комисия пък се самосезира, че сред членовете ѝ има само хора от европейски произход. Какво се получава на практика? Протестиращите, които са представители на най-ниската класа, насочват гнева си към средната класа, а същевременно големите корпорации изразяват "съпричастността си" към каузата Black Lives Matter. Именно онези, които са най-облагодетелствани от колониалния период, под маската на съпричастността приветстват разрушаването на дребните и средни бизнеси, като "начин на протест срещу неравнопоставеността".

Глобалната война между финансовия и индустриалния капитал и техните представители навлиза във все по-сериозни измерения и нови фази. В тези процеси са заложени много човешки животи. А умишленото противопоставяне на големи групи от хора е изключително рискован експеримент, който може напълно да излезе извън контрол.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com