Близкият изток ще е само първата жертва на неадекватността на Тръмп

9612
Близкият изток ще е само първата жертва на неадекватността на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата на американския президент Доналд Тръмп с израелския премиер Бенямин нетаняху се очакваше с нетърпение, тъй като беше важно да стане ясно какъв точно ще е подходът на новата президентска администрация към близкоизточния въпрос и към поведението на традиционния американски съюзник Израел.

И срещата оправда, дори надмина очакванията.

Тръмп хвърли бомбата с изявлението, че САЩ са съгласни да се откажат от модела на двете държави и вместо това да подкрепят модел само на една държава.

Този позиция е безпрецедентна в историята на конфликта. Още от самото създаване на Израел като държава международната общност се е обединила категорично около пътната карта за две държави - израелска и палестинска, съжителстващи мирно заедно. Дори непримирими опоненти като САЩ, Русия и Китай винаги са били на едно мнение по въпроса.

Потенциалният риск, който носи новата американска позиция, е толкова огромен, че дори най-големият бенефициент - Израел, остана крайно предпазлив в реакциите си. Премиерът Нетаняху парира какъвто и да е коментар на думите на Тръмп на общата им пресконференция, тъй като той, за разлика от американския президент, знае за какво става въпрос.

Защото освен това, което каза Тръмп, притеснителен беше и начинът, по който го каза. Той отдавна се е доказал като абсолютно неадекватен и неподготвен в международната политика. Езикът, който използва, и начинът, по който формулира политиките си, будят меко казано недоумение. Ако президент на САЩ беше произволен тираджия, седящ в "някоя квартална кръчма" в Тексас, ефектът би бил същият. Знае, че има едни израелци и палестинци, знае, че нещо се карат, но за какво по-точно става въпрос, не е ясно.

Тръмп: Край на несправедливостите към Израел, решението за две държави не е подходящо

Светът несправедливо се е отнасял към Израел и САЩ няма повече да търпят това. Това заяви президентът Доналд Тръмп на съвместната ...

"Мога да живея и с двете решения. Ние сме и за една държава, и за две държави, каквото си харесат двете страни, за каквото се разберат и с кактово са щастливи". Това не може да са думите на най-влиятелния човек в света, обсъждащ сложен международен казус. "Ако може малко да позадържите селищата за известно време. Ще измислим нещо" също. Както и обяснението на палестинската позиция с това, че у палестинците има много омраза, която им се насажда от ранна детска възраст.

Естествено, съществува тълкуванието, че Тръмп взривява в момента разни мини, за да отвлече вниманието от скандала с Русия. Устойчивата му традиция да е неадекватен и незапознат в детайли с основни положения в международните казуси обаче, е факт, който не може да бъде омаловажен. Стана ясно, че дори собствените му служби филтрират информацията, защото не вярват на президента си, че няма да направи някоя необмислена чутовна глупост, заради която класифицирана информация да изтече в публичното пространство и да застраши националната сигурност.

Ако успее да ги изкара, Тръмп има още 4 години на поста. С подхода и подготовката си по важните за САЩ международни въпроси, съизмерими с тези на някой селски разбирач, който се изказва повърхностно на база това, което е гледал по телевизията, Тръмп рискува да обърне целия геополитически ред в света наопаки. Защото макар явно да може, не всеки ТРЯБВА да става президент на САЩ.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com