Борисов, кабинет на Радев, европари, разследване на ОЛАФ

10380
Борисов, кабинет на Радев, европари, разследване на ОЛАФ
Снимка: БГНЕС

През миналата седмица главният политически скандал беше разследването на ОЛАФ относно поръчка за високопроходими автомобили за МВР, купени с евросредства. Защото, според ОЛАФ, автомобилите хич и не са високопроходими.

Actualno.com направи обширен обзор какво точно изглежда нередно в поръчката – МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТУК! Но вглеждането в много документи и факти всъщност цели да покаже нещо много просто – кой печели?

Отговорът, разбира се, следва да дадат правосъдните органи – прокуратура и съд. Прокуратурата – като формулира възможно най-точно обвинения на база на най-изчерпателното разследване, което е по силите на следствието, а съдът – като оцени правотата на обвиненията. Само че в България това не се получава много често – ако ставаше, нямаше да има постоянен мониторинг на правосъдната ни система, нямаше и евродепутати да питат главния прокурор какво става с подозрителните работи около премиера ни и да се интересуват от теми като търговия с влияние и пране на пари по адрес на Бойко Борисов.

И за да е по-просто за прословутите джипове за МВР, които не са точно джипове, ето и хронологията с факти:

1. В края на 2016 година, при второто правителство на Бойко Борисов България поиска и получи 160 млн. евро за борба с мигрантския натиск по границите ни. 17,5 млн. евро са предвидени за закупуване на специализирани патрулни автомобили за МВР – съгласно споразумението, сключено през ноември, 2016 година т.е. докато Бойко Борисов беше премиер за втори път.

2. На 06.03.2017 година е взето решение за провеждане на обществената поръчка за джиповете. Тогава на власт е служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, който беше част от управлението на Симеон Сакскобургготски - председател на Народното събрание, когато Бойко Борисов изгря като главен секретар на МВР (през 2005 година Борисов влезе като депутат от НДСВ в парламента, но се отказа от мястото и продължи начело на МВР, а същата година Герджиков беше отстранен от поста си на председател на парламента заради системно превишаване на правомощия). Служебното правителство на Герджиков беше назначено на 27.01.2017 година, от президента Румен Радев.

3. Срокът за доставка на джиповете по договора е не по-късно от 25.09.2017 година, НО договорът е подписан на 22.02.2018 година – когато на власт е вече третото правителство на Бойко Борисов! Обявлението за приключване на договора е публикувано чак на 28.09.2018 година, а докладът за избор на изпълнител е предаден на 19.04.2017 година на Георги Балабанов, ръководител дирекция "Обществени поръчки" на МВР – т.е. 10 месеца няма одобрение – защо? Правителството на Герджиков е разпуснато на 04.05.2017 година!

4. Сделката е обжалвана пред КЗК и ВАС, като КЗК не приема жалбата и това става в средата на юни, 2017 година – отдавна след като правителството на Герджиков не управлява. ВАС потвърждава становището на КЗК. Тоест, КЗК и ВАС не виждат като ОЛАФ, че МВР не е изпълнило нито едно от трите изисквания на Европейската комисия за доставка на патрулни автомобили по проект по Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници", като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн. евро, които ЕС отпусна на България през есента на 2016 година. Председател на КЗК към днешна дата (08.02.2021 г.) е Юлия Ненкова, която беше част от обкръжението на Бойко Борисов още от времето му на кмет на София, като зам.-кмет! Синът ѝ Александър и към днешна дата (08.02.2021 г.) е депутат от ГЕРБ. Председател на ВАС е Георги Чолаков, избран на 22.11.2017 година, като президентът Румен Радев наложи вето и Чолаков беше избран от втори опит - без Радев да казва директно публично защо налага вето. А основания имаше - заради недекларирани имоти на Чолаков при Балчик, които той взема с цесии!

5. В средата на октомври, 2018 година, МВР получи 341 служебни автомобила, 290 от които са Great Wall Hover, закупени от "Българска автомобилна индустрия" (БАИ). Едноличен собственик на капитала ѝ и неин представител е Андон Радославов Димитров. До 16.11.2018 година, Димитров е част от Съвета на директорите на "Професионален футболен клуб ЦСКА – София" ЕАД! До 14.01.2011 година той е в Съвета на директорите на "Литекс Комерс" – всичко това е видимо в Търговския регистър, а Димитров участва през различни години и в още свързвани с Гриша Ганчев фирми и дружества.

6. За финал – по времето, в което МВР си получи автомобилите, дружеството "Ред Енимълс" ЕООД купи за 8 млн. лева три емблеми на фалиралия ПФК ЦСКА АД и няколко имота в Панчарево и край морето. Към онзи момент и до днешна дата (08.02.2021 г.), едноличен собственик на "Ред Енимълс" ЕООД е Искра Василиева Григорова. На 16.11.2018 година, Искра Василиева Григорова става и част от Съвета на директорите на "Професионален футболен клуб ЦСКА – София" ЕАД - същата дата, на която Андон Радославов Димитров излиза от Съвета на директорите на ЦСКА-София. ОЛАФ пък счита, че за обществената поръчка с автомобилите за МВР, България трябва да връща близо 6 млн. евро. Договорът с БАИ за автомобилите за МВР е 11,6 млн. лева.

При всички тези факти, следват въпроси за разследващите и прокуратурата – има ли връзки и модел за съд между платените 8 млн. лева за активите на ЦСКА, 6-те млн. евро, които ОЛАФ иска обратно и 11,6 млн. лева за БАИ за спечеления договор за автомобилите за МВР? Има ли доказателства, че от европарите, отишли в БАИ, са прехвърлени пари за закупуване на активи на ЦСКА така, че клубът да продължи да съществува? И има ли доказателства, че обществената поръчка за колите на МВР е с нарочно променени показатели, за да спечели БАИ в конкуренция с още 12 участници? Има ли доказателства и кой евентуално е нагласил поръчката, ако тя е нагласена, както и под чие влияние? Ако има престъпен сговор, защо - за пари, за сфери на влияние и оказване на услуги, за комбинация от тези неща или и за още нещо?

Или просто казано: Нагласена ли е и от кого поръчка с евросредства за стотици автомобили за МВР на стойност милиони евро, за да може да бъде спасен един от двата най-големи клуба в България ЦСКА с европари и новият му собственик да бъде държан на каишка с това, като лост за влияние върху много червени фенове?

Хубаво е прокуратурата и съдът да кажат дали изброената хронология води към подкрепен с доказателства смислен модел, който е в нарушение на закона, или е само апофения (тенденцията да се възприема връзка или смислен модел между несвързани или случайни неща). Да го кажат обаче ясно и логически обосновано.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com