Бюджет наш насущний, защо ли Радев те не ще

8481
Бюджет наш насущний, защо ли Радев те не ще
Снимка: БГНЕС

Помните ли онази леля, която в едно култово видео ревеше с пълен глас "Кой ще ни даде париииии!?!". Е, ситуацията в общините, които чакат държавния бюджет 2024, за да направят своите, е точно такава. Колкото и да се спазва правилото за 1/12 месечно от досегашния годишен, не си е работа да спасяваш хора от преспи, липса на ток и вода и всякакви бедствия, ако общината ти няма пари.

Това сериозно препятствие едва ли е било очаквано от кметовете, особено от онази 1/4 от тях, които са нови. Ако човек досега не се е сблъсквал с такива проблеми, дори да е бил успешен мениджър, да има дипломи от престижни университети и огромен хъс за работа, никак не е подготвен. Припомняме, че на много места тези нови кметове са предимно от ПП-ДБ. Те успяха да изместят герберските и да накарат Борисов да се почувства леко притеснен.

Леко, леко, колко да е леко - то не бяха заплахи за бюджета от негова страна, то не бяха нападки и ултиматуми към ПП-ДБ. Експремиерът се опита докрай да осребри в своя полза тежката снежна ситуация. И макар тя да е вече в историята, няма как да не отбележим факта, че най-засегнатите от нея бяха и най-мълчаливи. Фокусът за пореден път падна върху столичния център с падналите дървета - не че това е за подценяване, но е несравнимо със ситуация мръзнещи деца, жени и старци - без ток по няколко денонощия, без вода и без интернет. За селата, откъснати от света, без пътища и без никаква медицинска или друга помощ да не говорим.

И точно тези общини би трябвало да бъдат номер едно в грижата на държавата. Съдейки по усилията на правителството, а и на мнозинството в Народното събрание, новият бюджет ще бъде все пак приет. Какво обаче наблюдаваме? Борисов плаши гаргите известно време, че ако не стане на неговата, ще провали гласуването на този най-важен закон. Сега кротува, но се обажда в същия глас - познайте кой? - президентът Радев!

Впрочем, тово не е за чудене, като се има предвид, че двамата отдавна действат в подозрителен синхрон. И изказването на Радев, че ще наложи вето върху Закона за държавния бюджет налива вода в мелницата на Борисов.

Публична тайна е, че и двамата имат интерес да поставят в трудна ситуация ПП-ДБ, да ги притиснат колкото може повече. Бюджетът е незаменим инструмент за реализирането на тази цел. Защото кмет без пари е жалка картинка, особено ако е новобранец, каквито са повечето градоначалници от "Промяната" и "Демократична България".

Президентските напъни за намеса в бюджета чрез налагане на вето имат чисто политически характер. Радев така или иначе не успя да вземе толкова позиции в местната власт, колкото очакваше. Затова сега удря по масата и заплашва, че ще върне закона. Само че ако го направи, най-зле ще реагират собствените му фенове - тези обеднели българи, възрастни, безработни и социално слаби, които може и да мизерстват, но не са глупави и ще проумеят, че обединителят на нацията на практика прави всичко възможно да я разединява.

Бюджет наш насущний, защо ли Радев те не ще, защо ли търси под вола теле и се излага? Той дотолкова преви пръчката, че дори Нинова се ядоса и нарече евентуалното вето "неприемливо".

Ами да, такова е. Ако президентът просто е опипвал почвата с авансово обявеното си действие, вече знае - по-добре е да не го предприема, защото нищо добро няма да постигне.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com