Чемодан-вокзал-Каспичан! Само отзоваване ще оправи парламента

11286
Чемодан-вокзал-Каспичан! Само отзоваване ще оправи парламента
Снимка: БГНЕС

Неведнъж се случва да се бият българските депутати, но да се плюят е нещо ново. След вчерашния ден, когато Цончо Ганев от "Възраждане" наплю Явор Божанков от ПП (той също си призна, че е плюл) вече можем да очакваме всичко. Следващия път може да е, примерно, женски бой. Със скубане.

Шегата настрана. Всеки, който е видял видеата, вече е наясно що за фигури обитават сегашното Народно събрание. Не че предишните две бяха по-различни.

"Какво се криеш, бе, ела беее!", вика разярена възрожденска депутатка. Едва ли някой щеше да научи името на Виолета Кърпачева, ако не беше "високоинтелигентното" ѝ парламентарно поведение.

Квесторите в Народното събрание твърдят от години, че най-важното, за да стане някой депутат, е да е минал през психотест. Но кой да ти слуша квесторите...През годините сме виждали и избраници, видимо употребили я спиртни течности, я други субстанции. Но ако Волен Сидеров и Павката Шопов бяха поне интелигентни, то на днешните хулигани нивото им е каруцарско. Държат тон, крайно неподходящ за заплатите, които вземат. Можеха поне да се преструват на умни, като си мълчат. Но не! Не просто се изказват, ами крещят. И не само крещят, ами крещят простотии.

Позволяват си го, защото очевидно са твърде малки наказанията за депутатското хулиганство. Каквито и санкции да наложи председателят за вчерашните сблъсъци в пленарна зала, ще бъдат нищо и половина. Отстраняване от заседания? Голям праз. Глоба? Същата работа.

Такова поведение е не само скандално, но и допълнително уронва престижа на парламента, който стремглаво се е свлякъл под нулата. И няма как да е иначе, след като интелектуалното ниво на депутатите е под санитарния минимум.

Време е на това да се сложи край. Промяната може да стане с много лесна поправка - моментално да се отзовава и да се връща в родния Каспичан депутат, който се държи хулигански. Още при първата му проява. Без да му се дава втори шанс и без да се извинява. Всичката сме я втасали, та и разправиите им да гледаме. Че и да плащаме за това пошло и бездарно шоу.

Че не беше прав Божанков да нарича свои колеги "меки китки", не беше. Този език е за друго място, време и аудитория. Но пък и тези, които се сбиха, изобщо не са за там.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не от вчера е любител на баталиите. Не е ясно дали налита на бой поради някакво вътрешно напрежение или просто е расъл без обич и ласка. Но е факт, че агресията му е не само вербална. Видно е, че намира физическата саморазправа за достоен отговор на всяка обида.

Вчера на специална пресконференция обяви, че оттук-насетне парламентарната му група няма да допуска депутати от ПП-ДБ до трибуната, конкретно Манол Пейков. "Оттук-насетне ще ги сваляме, щом излязат да говорят от трибуната. Тези хора трябва да лежат в затвора за национално предателство. Всеки път, когато някой се опитва да позори институцията Народно събрание, ние ще реагираме твърдо и безкомпромисно. Няма да допуснем да излязат на парламентарната трибуна".

1. Какво е това, ако не закана за физическа саморазправа?

2. И защо след това изказване въпросният господин още обитава тази сграда?

3. Кой е той, че да сипе закани към хора, наравно с него избрани от българския народ?

За политическа култура не можем да говорим, то е ясно. Но и за елементарно възпитание не може дума да става. Във въпросната медийна изява Костадинов нарече Манол Пейков "същество", а се сърди на Лорер, че му казал "укроти си племето", имайки предвид депутатите на Костадинов. Обижда се от думата племе и извърта, че така бил наречен българският народ (не целият народ е гласувал за Костадинов, не дори половин милион от този народ), а нарича Лорер "лице". И не намирайки нужните, адекватни на ситуацията аргументи, обяви, че "Вешев е шампион по силов трибой". Демек, може да ви набие, ако поиска. Вешев пък е депутатът със счупените очила - да, и такова нещо се случи в патакламата. Цяло чудо е, че няма избити зъби. То на 1-ви юни всичко е простено, обаче само на децата. Не на инфантилите.

Най-лошото е, че Народното събрание се разпада пред очите на младите хора. И в тях зрее презрение към тази институция, която все повече става за подбив - а трябва да е сред най-уважаваните в една държава.

Затова - чемодан-вокзал-Каспичан! Иначе няма да стане.

Бой в парламента: Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено (ВИДЕО)

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com