Цирковете в парламента - от политически актьори за сеирджии

10073
Цирковете в парламента - от политически актьори за сеирджии
Снимка: БГНЕС

Вече години наред следя процесите в родния парламент. Нагледах се на лобистки закони, подигравки с нормативната уредба, прокарвани през преходни и заключителни разпоредби, както и откровено популистки и фасадни поправки. Всеки път си казвах, че това е дъното и няма как да се падне по-ниско и всеки път родните депутати ме опровергаваха.

Мислех си, че няма как да има по-голямо падение от палячовщината на Марешки да дойде на заседание със скафандър.

Това беше моментът, когато окончателно се убедих, че законодателният ни орган тотално е загубил съдържание и се опитва да представи формата за такова. Но свободното падане продължи. Политическите дебати окончателно се превърнаха в махленски свади. Силно наподобяващи на онези, които виждаме в обществото.

Професор Иво Христов често призовава да оставим приказките за лошите политици и добрия народ. Трудно е да се приеме обаче, че това са нашите представители. Гадно, болезнено и срамно е. Именно това е чувството, което изпитвам, докато наблюдавам гаврата с висшия орган на българската държавност.

Именно в този контекст разглеждам и мястото на "Има такъв народ" в парламента. Поведението на сценаристите на Слави Трифонов изглежда като презрение към институциите. Разбирането за антисистемност лъха още от облеклото и се проявява още по-ясно чрез пълната липса на конструктивен диалог с всички останали.

Проблемите на българските граждани остават на заден план. Всяка година депутатите се надпреварват в доказването на съпричастността си към пенсионерите. Не се повдига обаче въпросът как да се направят законодателни промени, с които да намалее административният натиск върху бизнеса и постепенно в бюджета да се съберат достатъчно средства, за да има наистина достойнo преизчисление на въпросните пенсии, а не половинчати мерки.

Любимците на младите софиянци от "Демократична България" също не изглеждат адекватни на ситуацията. От една страна тотално отказват разговори с БСП, защото били статукво, но били готови на разговори с ГЕРБ, ако се били разграничили от Бойко Борисов. Дайте да се разберем, гайс. ГЕРБ е олигархично-мутренска групировка по интереси и разграничаването от Борисов не би променило нищо.То в редиците на ГЕРБ е пълно с хора, които преди това са се разграничавали от Борисов. Тома Биков и Антон Тодоров са пример за това. Хубаво е родните демократи да решат на първо място интересите на България или САЩ ще защитават, защото те понякога не съвпадат.

Стигаме и до БСП. Непрекъснато в публичното пространство се обсъжда лидерския въпрос в левицата. Вторачването във вожда обаче май направи невидими индианците. При социалистите огромният проблем остава кои са всъщност, прикрит зад борбите "за" и "против" Нинова и дали лявото е кауза и дълг, или изпразнен от съдържание етикет.

Бившите управляващи от ГЕРБ доволно потриват ръце от получилия се сеир и удобно го подклаждат, разчитайки на късата памет на гражданите. Те още не разбират, че са свалени от власт и използват всеки метод да припомнят кои са.

"Суверенът" пък гледа сеир и се забавлява. Постепенно бива подготвян и за следващите форми на авторитаризъм, които могат да покълнат. Те ще дойдат с мажоритарната система и кой знае - може би и с президентска република. Като му "писне" от "магариите на ония маскари" -  българинът ще получи поредната залъгалка. И отново ще плаче, че е излъган. С крокодилски сълзи...

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com