Да бъдат или да не бъдат опростени 1,6 млн. лв. ромски дългове?

11275
Да бъдат или да не бъдат опростени 1,6 млн. лв. ромски дългове?
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Да бъдат или да не бъдат... опростени общо 1,6 млн. лева дългове на роми от пловдивския квартал "Столипиново"? Това е въпросът! На дневен ред е пак той. А след себе си носи още куп подобни питания. Защото ромските задължения не са факт само заради наеми на общински жилища в Пловдив.

От години държавни и общински структури непрестанно мислят стратегии и методи, с които по-ефективно да интегрират ромите в страната. Очевидно, без успех. Същият интерес, какъвто превъзбуди общественото мнение с концепцията на военния министър Красимир Каракачанов за раждаемостта и абортите, предизвика сега и въпросът с опрощаване дълговете на ромите в Пловдив. Като мотив за мярката бяха посочени големи загуби в активите на "Жилфонд".

За тарикатите цигани и тарикатите българи

Неприятната истина е, че настояването законът да се спазва и да важи за всички е всъщност само постановка. Всъщност повечето недоволни ...

Хубаво е да има такива каузи. Да се помага на хората. Но на онези, които наистина имат нужда. На хилядите хора с увреждания, на семействата, затънали в дългове от банкови кредити поради невъзможност да посрещат елементарните нужди с месечните си възнаграждения. Да се поема лечение на страдащи от тежки заболявания българи. Да се стимулира раждаемостта на българчета.

Да! Вярно, впоследствие се оказа, че такова предложение няма да бъде отправено нито от община Пловдив, нито от директора на пловдивското общинско предприятие. Но защо се прави всичко това? Някой иска изкуствено да нагнетява напрежение между българи и роми, с цел "разделяй и владей"? Но никой не разбира, че ако възникне конфликт между самите граждани, ще оцелеят само онези, които "живеят" по най-високите етажи или най-бързите, успели да се измъкнат през "Терминал 2".

От това, обаче, ще загубят именно онези - спасилите се. А родителите на последните оцелели български деца ще имат един избор - още при раждането им да ги записват с чужда националност, за да живеят и израстват при нормално условия. И на тях кой ще им опрости сметките за ток и вода, които всяка година стават все по-непосилни и несъразмерно високи, спрямо приходите? Е, когато настъпи този момент поне няма да има протестиращи и мрънкащи. Няма да има досадни майки, които да "висят на главата на премиера". Няма да има пенсионери, които да затрудняват бюджета. Защото и бюджет няма да има.

В България ще бъде тихо. И мрачно - такова, каквото е било преди 1878 г. Защото онези, които отказват да работят сега, за да си плащат задълженията, няма да го правят и в бъдеще. А другите, които са свикнали да бъдат в майчинство още от детството си, ще продължат да бъдат в перманентно такова. Но най-страшно ще е, ако подобно решение действително тихомълком стане факт. Защото не е невъзможно!

Каракачанов показа незнание, че гадни престъпления се вършат не само от цигани

Защо не чуваме тези остри думи, когато извършител на такива гадни дела е българин? Посочете ми случай. Убийството в Стара Загора от вче...

Дали става въпрос за двойна игра, дали по този начин се търсят гласове за предстоящите местни избори, или наистина някой ден ще бъдат опростени задълженията за наем на общински жилища на роми от "Стoлипиново", засега не става категорично ясно. Отговорите на всички тези въпроси, може би, никога няма да научим. Факт е, че изобщо някой някога си го е помислил и го е споменал публично! И ако се бе случило за чия сметка щеше да е? Е, още милион и половина няма да ни "бутнат".

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com