Да, Кубрат - който не му харесва, не чете

6656
Да, Кубрат - който не му харесва, не чете
Снимка: kubratpulev.bg

Предстоящият мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко определено фокусира вниманието на всички българи. Даже „фокусира” си е слаба дума – това е събитие, което, на модерен Facebook и какъвто искате там виртуален език, се нарича „вайръл”.

Коментар на редактора

Столична община подкрепи Кубрат Пулев

Столична община подкрепя Кубрат Пулев в битката му за световната титла на Международната боксова федерация на 15 ноември. На екраните...

Вече се появиха и първите нотки на неприязън спрямо събитието. Неприязън, формирана както от непрекъснатото „натякване” за мача, така и заради естеството на бокса.

Едно след друго. Първо – що е то бокс. Това е спорт с вековна история, спорт, който е оформил и живота на много интелектуалци – в световен мащаб. Като се почне от Древна Елада и гръко-римската борба, която показва за пръв път спорт, подобен на бокса. Достатъчно е да кажем, че в по-ново време Ърнест Хемингуей е човек, занимавал се активно с бокс. Такъв е и Джек Лондон – велик писател, макар и не с убежденията на „соросоидната част от обществото ни”. Но специално в спортните новели на Лондон човек може да намери много житейски смисъл и да види какви са ценностите на бокса – например разказът „Къс месо”.

В съвременния свят боксът все повече бяга от ценности като чест, като състезание от равни начала, но това не означава, че ги е изгубил безвъзвратно. И те могат да бъдат припомняни, стига да се погледне на бокса от определена гледна точка – тази на състезанието, в което нещата се решават на ринга. А ако това не стане, още повече може да се посочи колко гадно нещо е измамата, особено пред млад и неувреден мозък – за да запомни и да бъде достоен човек.

Второ – натякването за Кубрат. Всяко натякване води негативна реакция, дори да става дума за най-святото нещо. Така е с Кубрат, така е обаче и с ДАНСwithme например. Да се улови точният момент е висша форма на изкуство. Затова и може да има по-голяма търпимост, когато става въпрос за спортист, а не например за политици. Каквото и да говорим, спортистите си остават еталон за подражание – защото правилата са ясни, страните също. И няма нищо лошо хората да се припознаят в Кубрат, който след победата си над Тони Томпсън-Тигъра отиде да поиграе шах. Както и в Кубрат, който, въпреки че е женен за чалга певица, не се превърна във Валери Божинов – значи има защо да е пример за подражание. Остава да му пожелаем успех и дано нещата наистина се решат на ринга.

Кобрата: Кличко има характер на момиче

Кубрат Пулев нанесе тежък удар по мъжествеността на Владимир Кличко в навечерието на мача между двамата за шампионските пояси в тежка к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com