"Дългата ръка на ДПС" и изчегъртване за аматьори

17677
"Дългата ръка на ДПС" и изчегъртване за аматьори
Снимка: Колаж/Actualno.com

Слави Трифонов осъди Кирил Петков за клевета на първа инстанция. Обезщетението бе за изказване на Петков, когато окончателно бе сложен краят на коалиционното правителство, съставено от ПП, ИТН, ДБ и БСП, на което Петков бе премиер.

Думите, заради които Петков е осъден, идват от една от последните му тогавашни речи, в която обяви, че ПП са свалени от задкулисието и мафията и приписа думата "мафия" основно на ИТН и на Слави Трифоов. Речта впрочем, като кажи-речи всички други, дошли от същия източник, е наситена с бисери - Петков например употреби за Трифонов фразата "задкулисен певец", за която, ако имаше съд, който да се занимава със съгласуването на думички, би трябвало да се даде още една присъда - смисълът на думите да бъде научен, както и да се придобие способността думите да се съгласуват по начин, по който да не звучат нелепо. За да се осъществи този така необходим за всеки полититик, да не говорим за лидер на партия или премиер, филологически напредък обаче, в нашия случай ще са необходими десетки години. Няма да стане, ще продължаваме без промяна.

Впрочем, ето и един откъс от същата реч на Петков; откъс, който е остарял по много смешен начин:

"Искам да благодаря за смелостта, огромната смелост на хората – Радостин Василев, министърът, който последните шест месеца наистина се бореше с всичките си сили, за да пребори мафията в спорта, въпреки че нямаше подкрепа от КПКОНПИ, заради нежеланието на Слави Трифонов и на неговите няколко аватара, както той се изрази, на Иво Атанасов, на Георги Георгиев."

А сега по повод делото да кажем още няколко неща. Ако се върнем към онзи политически отрязък, може да се сетим за още цитати, за които съдът на историята, както гласи клишето, може да се произнесе по съвсем справедлив начин. Например, чудя се какво да мисля за думите на Христо Иванов, че ИТН и Трифонов - те при всяко положение са "дългата ръка на ДПС". Дали е така, аз нямам представа, макар че предполагам, че не е. По-важното е друго: ако онова тогава е било дългата ръка на ДПС, каква тогава е функцията на ПП-ДБ в момента по отношение на ДПС? Или, ако трябва да продължим сравнението - не е ли това сега късият повод на ДПС? Или, направо, в случай, че държим на телесните аналогии, не говорим ли открито за мазната прегръдка на ДПС?

Също: споменът за онези времена някак си ни прави крайно мнителни по отношение на употребяването на думата "мафия" в момента. Едно, че казуси като този взеха да зачестяват, но и второ - дали пък не става така, че просто преместваме думичката "мафия" от един към следващ, за да може по изкуствен път да запазим някакъв опозиционен престиж, в който вече вярват само или платените инфлуенсъри, или пълните ахмаци? Ако Кирил Петков посочи с пръст към някого и го нарече мафиот, не е ли всъщност много по-логично да смятам, че това е бъдещият му коалиционен партньор? Питам, понеже в последната му реч от онзи министерски съвет, на който бе председател, благодари на Борисов, Пеевски и Митрофанова заради това, че е свален от тях. А сега всички се борят за конституционното бъдеще на Десислава Атанасова, което е съвсем малък фрагмент от сливането на взаимните капитали - политически и финансови.  

P.S.

Редно е да се каже, че Трифонов направи същото по отношение на Борисов. Да не припомням за "изчегъртването", че просто ще трябва да променим имената.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com