Държавата да се събуди за лифта в Банско

4490
Държавата да се събуди за лифта в Банско

Надали която и да е обективна гледна точка може да отрече, че втори лифт в Банско е задължително да има.

Банскалии блокират пътя за Разлог, искат втори лифт и нови писти

Две години след последните масови протести на гражданите, жителите и гостите на ски зона Банско и цялата община, проблемът с развитието...

Защото просто се излагаме. Тъпо е да караме туристи, дошли от близко и далече и готови да оставят парите си в зимния ни курорт, да чакат 3 часа, за да се качат на лифта. Тъпо е да се правят инвестиции в леглова база и инфраструктура, които просто надвишават броя зимни туристи в момента, които са привлечени от ски условията на Банско. Туристи, които много лесно можем да увеличим и поемем и с това да са щастливи всички - и хотелиери, и ресторантьори, и търговци. Тъпо е и Банско да се рекламира като най-добрия зимен курорт на Балканите (какъвто той безспорно е, поне засега), а да не може да посрещне нормално и адекватно любителите на зимните спортове, които искаме да привлечем.

Просто е нелогично. И противоречим сами на себе си.

Битката за Банско не е просто битка за оцеляването на региона. Тя е битка за българския туризъм като цяло. Страната ни има изключителен туристически потенциал. Зимният туризъм го доказва. Нужни са обаче малко усилия, за да поддържаме темпото.

Бизнесът и разумното икономическо и туристическо мислене са от изключителна важност. И когато в конкретен случай те са крайно важни, стандартните протести на еколози и природозащитници е редно да отидат на заден план. Подчертавам - в този конкретен случай. Нито планината ще се изсече, нищо ще се унищожи, нито ще залинее заради това, че ще има нов кабинков лифт. При кадърна работа, бизнесът и природата могат не просто да не се сблъскват, а да се облагодетелстват един от друг.

Кралев и Ангелкова "за" нови ски-писти и лифт на Банско

България трябва да се наложи като разпознаваема и целогодишна туристическа дестинация, в която максимално да се използват всички прир...

Ето защо, след като държавата така открито и самоотвержено подкрепя идеята за втори лифт в Банско, е крайно време да престане просто да говори и да започне да действа.

Оправдания от типа "ама концесионната площ", "ама плана за националния парк", не са сериозни. Когато една държава иска да направи нещо, тя намира начин. Или създава начин.

Когато има спорни въпроси, да се вайкаме и да протакаме, може да е някак разбираемо. Но при безспорно решение, държавният апарат да продължава да дреме, е просто недопустимо. Защото си вкарваме автогол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com