X
 
 

Евроизбори: Преброихме ли дебилите?

13540 20
Евроизбори: Преброихме ли дебилите?
Снимка: БГНЕС
Рано-рано тази сутрин, след нощ на следене на екзит полове, тенденции и данни, моя колежка ме попита какво положително съм видял във вече завършилите евроизбори. И като се замислих, всъщност не видях нищо положително – поне от гледна точка на България.

Избирателната ни активност е една от най-ниските в Европа и то много по-ниска от средноевропейското ниво – почти двойно (26%:50%)! А това е знак на тотално отричане и апатия – българите не искат да се занимават с политика, което е страшно, тъй като в човешката история няма общество, което да е минало без политика – независимо от нивото ѝ. Няма да мине и българското общество, колкото и да упорства и да си мисли, че само форумно-ракиените призиви за революция са достатъчни. Не са – тези полуживи избори и това доказаха, достатъчно е да се видят резултатите на тези с репутация на крайни патриоти и националисти.

Нито една партия не печели на тези избори. ГЕРБ вземат около половин милион гласа, но това са само най-ревностните им симпатизанти – тези, които си мислят, че Бойко Борисов не е същото като комунистите. Съпоставката с предишния евровот е унищожителна – който иска, може да си я види. И това е явен знак, че извън политически заслепените всички са наясно с тиквената каляска и срокът до полунощ!

Засега: "Демократична България" слезе под 7%, Иванчева води стабилно на НФСБ и "Атака"

След преброяване на вече 61,24% от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК), „Демократична България” слезе под ...

БСП са още по-зле – и там твърдо ядро от все още неизмрели помнещи "зрелия социализъм", но това ще е до време. Социалистите са партия със затихващи функции, а години наред не правят нищо, защото всъщност не са социалисти! Левите идеи винаги са били на мода сред младите по цял свят, но при БСП младите са кът. И причината е в олигархичните зависимости – тези хора избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС! Там са хора като Румен Гечев, който след 1997 година в нормална държава нямаше да си намери работа като портиер дори – вместо това преподава на студенти?! Георги Гергов също е там и току се появи с някоя далавера. Каква алтернатива, какви 5 лева?!

ДПС никога няма да мръднат извън етническото си ядро, но като че ли само тук има лек оптимистичен полъх – губят едно място в Европейския парламент, явно избирателите им не са чак толкова влюбени в Пеевски. Но дори с около 250 000 гласа Движението пак си е незаобиколим фактор. Поне засега ВМРО се припознава от умерените националисти у нас, а "Демократична България" всъщност не показва, че може да надскочи бившия Реформаторски блок – и причината е, че там не се целят в друга целева група извън "умните и красивите", а това завинаги ще прави демократите просто балансьор. Всъщност това мислене със сигурност не е умно – за красиво е все едно.

Протестният вот отиде при Иванчева, но дори той е доста нисък – което поне на мен, без да съм социолог, ми говори едно нещо: Българинът иска всичко да се оправи с магическа пръчка и не е склонен да дава никакво поле за грешка повече. И понеже не вижда магьосник, не ходи и да гласува. Вместо това констатира във Facebook какви маскари са всички и как никога нищо няма да се промени. Да, няма – с това мислене няма, и по-зле ще става. С мислене "искам всичко тук и сега" няма как да стане. Може да стане само с последователност – така, както става когато човек иска да отслабне и да влезе във форма. Първо обаче трябва да добре да си дадеш сметка кой може да предложи повече, отколкото да вземе и да го подкрепяш – многократно. Иначе резултатът ще е все гореописаният и с право унинието и отчаянието ще се увеличават. Защото кой би искал да е изправен пред избор ГЕРБ или БСП?!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 12 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  гласовъзможните у нас са 5 000 000 чуека-2,8 работещи и 2,2 пенсии!!!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Зажщо политиците на един народ трябва да са по-компетентни и по-честни от журналистите или какъвто и да е авторът на горното текстче. Избирателната активност не е много по-ниска у нас от обикновената за този вид избори. Разликата, е че тази година, която е изключение, в много държави хората се мобилизираха и из язлязоха, за да предотвратят възхода на купената от Кремъл крайна десница. В България, виж още ›› която е контролирана от емисарите на Путин това не може да се случи. Вижте в тои страни е най-ниската активност. Със само 1 изключение, все страни със силна пета руска колона. Тези аргументи, дори и само като хипотетични, би трябвало да фигурират в един компетентен и честен анализ Така че не се оплаквайте- същите сте като политиците.
 • Всите българЕ 10 Всите българЕ преди 6 месеца Профил на трол?
  ГЕРПераците : Габриел, Майдел, Ингрид ...
 • Плебеите 9 Плебеите преди 6 месеца Профил на трол?
  Ние гласувахме за ГЕРБ понеже ни харесва как крадат и въртят далавери : апартаменти един след друг, живот в лукозни апартаменти - без пари, къщи за гости с европейски пари, асансьори, джакузи и много, много милиони ! Ние искаме да живеем в мизерия, но те да са богати и доволни !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ами след прочита на всички коментари, с изключение на един, явно не сме ги преброили.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Особено, когато говорим за над 3000 прочита на темата.
  : 1 !
 • Македонецъ 7 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Съществото георги близнашки ЗА мен е сам по себе си стилизираният образ на АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 КОЯТО ПРЕТОПИ МЛН БЪЛГАРИ/КИ , УНИЩОЖИ ИКОНОМИКАТА НА Н.Р.Б , ПРОКУДИ МЛН ДРУГИ , ЛИКВИДИРА ОТБРАНИТЕЛНИТЕ ни СПОСОБНОСТИ И НИ НАБУТА В МИЗЕРНОТО СВЪРТАЛИЩЕ НАРЕЧЕНО ес. Е СЕГА КАКВО ЖАЛИТЕ БРЕ ?
 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  ПОЗДРАВ ЗА мойте СКЪПИ ИРЛАНДСКИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. СТЯГАЙТЕ СЕ. Потъналото в кръв до главата Обединено кралство затъва. ВИЕ СТЕ.НА ХОД.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  В ПАМЕТ ЗА ХИЛЯДИТЕ ИРЛАНДСКИ ПАТРИОТИ/КИ. ТЕРОРИСТИТЕ СА В Лондон . CELTIC YOU*LL NEVER WALK ALONE FREE ULSTAR F.K ,,F queen*U.k. F..K....F AND**LL
  : 7 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  FREE ULSTAR FREE ALBA FREE CYMRU F...OF U.k queen F..OF AND**LL
  : 4 !
 • българин 5 българин преди 6 месеца Профил на трол?
  Уважаеми г-н Ачев, позволете да не се съглася с Вас, че "българите не искат да се занимават с политика", напротив, има ли по-фин и разумен начин да покажеш своето презрение и ненавист към политическият "елит" на червената мафия от този да пренебрегнеш "честните" им избори, българинът доказа, че дебилите са едва около 20%, тези които гласуваха и дадоха за пореден път в виж още ›› ъзможност на шепа продажни престъпници да узаконят беззаконието и листите си.
 • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Въй въй , уважаеми Господин ачев. Е , ако си искрен по принцип ти не трябва да уважаваш ивайло ачев. Ето сам виждаш как се опитва да замаже и да прехвърли топката от звучният Юмрук на Народа срещу Кликата 10111989. Клика срещу която на думи си и ти. Въпрос страх ли те е да му напишеш неуважаеми ? Не убеден съм , че ти наистина го уважаваш.
  : 11 !
 • българин 5.2 българин преди 6 месеца Профил на трол?
  Драги сънароднико от югозападния край, близо си до истината, но не съвсем, аз съм против цялата шайка на червената мафия, т.е. всички политици, независимо от коя от новите фракции на БКП-то са и ясно съм го написал, очевидно не любя и тача простотията и простаците и не се разбирам с тях, не съм ни тиква, ни кратуна, обикновен българин съм.
  : 7 !
 • ciklop50 5.3 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  Преди да стане Циклоп, този психично болен мутант - ciklop50 беше СТРАНДЖАТА а сега е "българин" !
  : 2 !
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Всъщност ес се руши най вече защото нейният създател Сащ не е това което беше и пропада. Вие тук плутократи за без България не можете да спасите върховният ви покровител. Има два пътя. Единият е в Самоунищожителната ядрена война , а другият е Президента Тръмп да е щатският горбачов. И в двата случея ес НЯМА бъдеще. Неизбежно Проектът Babylon е обречен на ПРОВАЛ. Само , че по 2 път на вас ще се тъ виж още ›› рси отговорност , а по първия няма да има Човечество и няма да ви се търси отговорност.
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Да си ПРОТИВ ЗНАЧИ ДА СИ ПРОТИВ. И НА английски език AGAINST MEAN AGAINST. Е , ДОБРЕ НАЛИ СИ ПРОТИВ ТАЗИ КЛИКА БЕ йвайло ачев ? Ето защо не ги поздрави за 24 май ? Тук няколко хиляди сами се заблуждавате. ЕТО ВИ ГИ РЕЗУЛТАТИТЕ БЕ ? ЕТО ВИ Я европа БЕ. Как този процент гласували да НЕ СА ЮМРУК ? 27% С КУПЕНИТЕ. Народа /обществото според теб/ ВИНОВНИ. Е ХУБАВО ХАЙДЕ подайте сигнал срещу Народа при ц виж още ›› ацаров тогава. ЖАЛКА РАБОТА ачев , но ти очевидно си много техен човек. Хайде пак спори.
Нагоре