Газ, мас и оцет. И малко патрони

15180
Газ, мас и оцет. И малко патрони
Снимка: БГНЕС

Като въшка на челото изпълзя истината, че газовата диверсификация, обявена от бившия премиер Борисов за завършена, всъщност изобщо не се е състояла. За въшки рецептата я знаем - газ, мас и оцет. Само че газ няма. Филията с мас е останала някъде в ранния банкянски соц, а оцетът вече не се знае на какви цени ще е. Но поне ще го има, защото за газа и това не се знае.

Няма как поведението на Русия да се определи по друг начин, освен като рекет. Напук на всякакви правила и договори Путин си решава какво иска и как да го постигне. И изобщо не го интересува това цивилизовано ли е или не.

Българският премиер отговори, че правителството има варианти. Той това си го каза още в началото на войната. Да се надяваме, че тези варианти не са свързани със събиране на капачки или с даряване на заплати.

Как обаче отговори Европа? На ниво ЕС чухме остри реплики, каквито досега не са звучали по адрес на Русия, но те са напълно заслужени. Ако се вгледаме в детайлите обаче, ще видим, че Германия се готви да предостави на Украйна ПВО. В момента, в който страната все още получава руски газ, германският канцлер Олаф Шолц обяви, че ще изпрати противовъздушни системи на Украйна.

Става дума за 50 системи Gepard, предназначени да поразяват наземни и въздушни цели на разстояние 6 км, като германски военни ще обучават украинските си колеги за използването на бронираната Panzerhaubitze 2000 - оръжие за далечно действие, доставено от Нидерландия. Друг въпрос е, че Швейцария не иска да прави реекспорт на муниции за тези системи - но Швейцария наложи ембарго на внос на руски въглища и редица финансови санкции на Русия. Наред с това върви активизиране на силите на НАТО в районите, смятани за потенциално заплашени от Русия. Алиансът скоро ще има нови европейски членове.

Тоест, Европа има какво да отговори при спирането на газовите доставки. А ние?

У нас нещата са дотолкова жалки, че срамът е по-голям дори от страха. Путин заплаши, че неприятелски държави могат да получат по някоя спецоперация, а България си е отдавна неприятелска за него. Парадоксално, но факт - хем не сме пратили дарение оръжие за Украйна, хем сме наравно с Полша като врагове на Русия.

Ето този детайл пропускат и Радев, и Нинова, и всички, предпоставящи победата на Русия като нещо предопределено и ясно от само себе си. България е в ЕС и в НАТО и е доста глупаво да се правим, че сме извън тях. Неутрални не можем да бъдем, колкото и да се опитваше Бойко Борисов да се върти във всички посоки и да се прегръща хем с Меркел, хем с Путин.

Та безсилието ни в момента не е резултат от действията само на сегашното правителство. Ако Борисов беше довел докрай газовата диверсификация, сега нямаше да сме толкова стресирани от руския газов рекет. Интерконекторът можело да се пусне предсрочно, обявиха енергийните спецове. Ама защо не е пуснат все още? Срокът отдавна изтече. И само това ли ни е начинът - да се осланяме на недовършените от ГЕРБ проекти?

"Да се разчита на построяване на гръцката връзка, за да направим диверсификация на газовите доставки на страната, е извинение да не си направим диверсификацията. Това извинение се ползва 15 години", каза Асен Василев. И е напълно прав. Кой е спечелил от тази работа, е ясно, само не е ясно колко точно.

Ако имахме официално решение да предоставим военна помощ на Украйна, може би по-достойно щяхме да посрещнем руския газов натиск. Ако към "газ, мас и оцет" добавим и малко патрони, рецептата ще е по-ефикасна. Не е късно, все още можем да го направим.

Автор: Стефан Стефанов

ВИЖТЕ ОЩЕКрасавица по бански, която обеща да нокаутира Путин

ОЩЕ: Гaзът нямаше да му дам да помръдне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com