Генното инженерство може да удължи живота с 20%

3153
Генното инженерство може да удължи живота с 20%

Да живеем по-дълго в добро здравословно състояние – това би желал всеки от нас. Съществуват множество опити и разработки, целящи удължаване на човешкия живот, като за много от тях вече сме писали. Ето и поредното научно постижение в тази насока.

Учени от National Heart, Lung and Blood Institute – NHLBI, са успели да постигнат удължаване на средната продължителност на живот на опитни животни с 20% само чрез модифицирането на един единствен ген.

Опитните мишки, които били използвани в експериментите, били предварително модифицирани на генно равнище с методите на генното инженерство. По този начин генът mTOR, отговарящ за управлението на метаболизма и разпределението на енергия в организма, изработвал едва 25% от количеството протеини, които изработва в нормални условия.

Модифицираните на генно ниво гризачи пораснали по-бавно, в сравнение с „нормалните“ им събратя, като едновременно  с това продълителността на живот при тях се увеличила средно с 20%. Това е най-голямото увеличение на продължителността на живот при мишките до този момент, постигано по изкуствен път. За хората такова увеличение, приравнено в „човешко време“, се равнява на 15-16 години.

До 5 години ще създадат жив динозавър от ембрион на кокошка

Идеята за „раждане“ на динозавър по изкуствен път в съвременни условия е експлоатирана многократно. Някои са на мнение, че ...

Едновременно с това учените открили, че отделни органи и части от телата на модифицираните гризачи реагират по различен начин на потискането на гена mTOR. Това позволило на специалистите за пореден път да се убедят във факта, че остаряването представлява нееднороден процес.

Например –  при гризачите се засилила паметта, подобрила се структурата на костната тъкан, а тъканите на някои други органи станали по-малко активни, което увеличило възприемчивостта към инфекции.

Специалистите отбелязват, че проведените изследвания се явяват ключ към разбирането на процесите на остаряване до молекулярно ниво. Те също могат да доведат до разработването на препарати и методи, предназначени за справяне с различни заболявания, характерни за възрастните хора – например болестта на Алцхаймер. За целта е необходимо провеждането на допълнителни изследвания, при които ще се задействат модифицирани на генно равнище клетки от различни типове тъкан в човешкия организъм.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com