ГЕРБ и БСП превърнаха "Южен поток" в махленска история

4894
ГЕРБ и БСП превърнаха "Южен поток" в махленска история
Снимка: БГНЕС

Имаме новина - не можем да се доберем до договора за „Южен поток”.  Новината я „произведе” директно премиерът Бойко Борисов. И направо направи новината на месеца най-малкото.

Коментар на редактора

Депутатите не пожелаха да приемат декларация за "Южен поток"

Декларация на парламента във връзка с проекта "Южен поток" няма да бъде приета, предаде БГНЕС. Веднага след напускането на залата от с...

Изказването е толкова абсурдно, че е трудно дори да се коментира. Къде е този договор, че да не може правителството на Република България да се добере до него? Кой го е подписал в крайна сметка – някой дух ли? За един тостер в магазина се подписва договор в два екземпляра, та за такъв договор ли не може да се намери "нашият" екземпляр?

Думите на Борисов обаче не са единственото доказателство каква безмерна далавера е готвена с „Южен поток”. Много показателни са думите и на бившия енергиен министър Румен Овчаров. Човек, за когото никой не може да каже, че не разбира. От вчера той прие ролята на истинска медийна цветарка – от националните телевизии та до руските новинарски агенции Овчаров обяснява как е дошъл краят на света след изказването на „Южен поток” на Владимир Путин.

Много показателно е, че Овчаров не каза и една цифра, а той със сигурност е наясно. Та той направи изчисления колко губим на база на такси по съществуващи вече газопроводи, минаващи от Русия през България. Прави сметка с други цифри, за други тръби. С други цифри! На това му се казва само изопачаване.

Причината за този отказ да се кажат цифрите колко печелим или губим от „Южен поток” е само една – и ГЕРБ, и БСП, и десни, и леви, и централни, и задни и който щете от властта през последните шест години, са вътре в далаверата! Толкова вътре, че който и да е не може да оплюе другия, защото той веднага ще му извади кирливата риза. Единственото, което може да си помисли човек, е, че договорка има само за комисионни и пари за отделни хора, не за държавата.

"Кой е по-по-най" в енергетиката

В свиреп спор, достоен за някое детско предаване, заради спирането на "Южен поток" влязоха депутатът от Реформаторския блок и заместник...

Да припомним няколко ключови момента в „Южен поток” – миналата година беше обявен конкурс за строеж на газопровода на българска територия – буквално един ден преди Коледа, като конкурсът приключи пет дни след Нова година. В резултат големи международни компании не можаха да кандидатстват - Grupo Usabiaga, FCC, Imasa, Ohl, Idom, InterGeo Tecnologia, Alstom. Конкурсът беше за 3,5 млрд. евро! Кандидатстваха обаче "Главболгарстрой" (на Симеон Пешов), която после се оттегли, "Енергоремонт холдинг" (свързано с Богомил Манчев), "Адванс инженеринг" (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), "Водстрой 98" (свързано с Корпоративна търговска банка). Кой спечели този търг ли – питайте КОЙ. В крайна сметка за победител беше обявен консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД, който се състоеше от руската "Стройтрансгаз" и българското дружество "Газпроект юг". Руската компания е с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и Газпромбанк (20%). В "Газпроект юг" акционери са "Промишлено строителство холдинг" (ПСХ), "Техноекспортстрой" (чиито прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев, която бе и секретар на Георги Първанов като президент), "Понсстройинженеринг" (чийто собственик Милко Милков е близък на бившия премиер Пламен Орешарски), "ПСТ холдинг" (заложен в полза на Първа инвестиционна банка) и "Главболгарстрой". Факт е, че впоследствие от проекта излезе „Стройтрансгаз” на Генадий Тимченко, който влезе в черния списък на САЩ. Заради него в България дойдоха трима американски сенатори начело с Джон Маккейн.

На второ място – БЕХ даде 191 млн. лева на „Южен поток България” – компания, в която 50% от капитала се дава от „Газпром”. Направи го след изрична заповед на служебния енергиен министър Васил Щонов да се спрат всякакви дейности по „Южен поток” заради наказателната процедура от ЕС.

Двата момента ясно показват куп обвързаности. А за капак сега ни обясняват, че никой не знае къде бил договорът за „Южен поток”. Толкова ли мислят, че ядем доматите с колците?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com