Главен прокурор по време на чума

12843
Главен прокурор по време на чума
Снимка: БГНЕС

Много конституционни специалисти, споделят виждането, че прокуратурата в Република България е организирана и ръководена по сталинстки образец. Същата през последните години е превърната в бухалка за неудобните по политически и икономически причини граждани и дружества. Чувството за безнаказаност, шумни противоречиви арести и последващи оправдателни присъди свидетелстват за правен нихилизъм и непрофесионализъм при упражняване на дейността на прокуратурата.

Днес сме свидетели на нов главен прокурор, сервилно подкрепен от куп институции, свеждащи глави пред новата власт.

Чест за демократичното общество в Република България е решението на Висшия адвокатски съвет N 1947 от 18.07.2019 относно качествата, които следва да притежава кандидатът за главен прокурор. Със същото решение Висшия адвокатски съвет прие, че Иван Гешев "не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България". По-нататък със същото решение Висшия адвокатски съвет, счита: "Конституционно, че установената роля на прокуратурата у нас не се свежда единствено до участие в наказателните производства. На прокуратурата и в частност на главния прокурор Конституцията възлага осъществяването на общия надзор за законност, в рамките на който прокуратурата следва да защитава обществения интерес, правата на човека и основните свободи, както и да гарантира утвърждаването на върховенството на закона".

С указ 253, обнародван в ДВ, БР.89 от 12.11.2019, президентът на Република България-г-н Румен Радев върна предложението на ВСС за избор на г-н Иван Гешев за ново гласуване. Сред мотивите на президента обявени в негово изявление, че бъдещият главен прокурор следва да се ползва от високо обществено доверие и да има реално състезание между кандидати. По-нататък президентът посочи, че трябва да бъдат разсеяни всички съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

След избухването на скандала с даден кредит на колекторска фирма от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 75 млн. лева, прокуратурата мълчи. Не се извърши дори проверка на тази съмнителна банкова операция, което създава впечатление за задкулисие по време на извънредно положение и действието на закона за мерките и действията по време на същото. Докато скандалът се разрасна, главния прокурор се занимава с "джуркането" на системата на случайно разпределение на делата. В така създадената ситуация бездействието на прокуратурата е срамно и граничи с цинизъм спрямо публичните средства, предоставени по време, когато нуждата от пари за нуждаещите се е огромна. При дефицит от 3,5 млрд. лева, по думите на премиера г-н Бойко Борисов, подобна ситуация свидетелства за липса на професионален опит и морал спрямо българското гражданско общество.

Изправени сме пред пир по време на чума.

Автор: адвокат Любомир Владикин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com