Големият каньон под ледовете на Антарктика

6443
Големият каньон под ледовете на Антарктика
Снимка: Thinkstock

Световният океан крие множество неразкрити тайни. До някои от тях учените успяват да се доберат с помощта на специални средства, получавайки по този начин поредната порция любопитна информация за нашата планета. Поредната такава интересна новина е свързана с Антарктика. Там наскоро беше направено интересно откритие.

Британски учени установиха, че под ледовете на Антарктика има огромна падина и планинска верига, чието съществуване до този момент е оставало неизвестно за света.

Летният лед на Антарктика се топи 10 пъти по-бързо

Летният лед на Антарктика се топи 10 пъти по-бързо, отколкото преди 600 години, а ритъмът на топене е най-бързият в последните 50 год...

Изследването е провеждано в продължение на три сезона. Резултатите от него са публикувани в научното списание Geological Society of America Bulletin.

За провеждане на проучванията учените използвали данни от сателити и от радиолокационни станции, теглени на буксир и способни да „разбиват“ дебелия слой лед. Радарите били прикрепяни към специални моторизирани шейни или малки самолети. Изследователите съобщават, че са открили голям планински хребет с падина, чиято максимална дълбочина достига около три километра под нивото на морето. Дължината на падината е пресметната на 300 километра, а ширината – на 25 километра.

С тези си размери геоложкото образувание спокойно превъзхожда дори Големия Каньон в САЩ, коментират специалистите.

По думите на професор Мартин Сигерт от университета в Бристол, откритата падина притежава релеф с ледников произход, който включва U-образни долини. Това означава, че тук, преди милиони години, са се формирали първите ледени пластове.

Скритите тайни на езерото Восток

Езерото Восток, което през последните 20 години е изолирано от света със слоеве лед, чиято дебелина достига 4000 метра, започва да прив...

Припомняме още, че през ноември миналата година американските геолози откриха под леда на Антарктида признаци за вулканична активност. По данни на изследователите, на дълбочина от около 25-40 километра редовно се случват подземни трептения, характерни именно за изригването на вулкан. 

Тези данни показват, че Земята е много „по-жива“, отколкото се смяташе до този момент, дори на такива места, като ледена и неприветлива Антарктида.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com