Игра на пейнтбол с астероид срещу потенциален сблъсък със Земята

7910
Игра на пейнтбол с астероид срещу потенциален сблъсък със Земята

В култовия филм „Армагедон“ с Брус Уилис жителите на планетата Земя се изправят пред най-големия си кошмар – сблъсък с астероид, който застрашава да унищожи всичко и всички само за миг. Героите от кино историята обаче успяха да намерят начин да отклонят опасния обект от траекторията му и да спасят човечеството. Подобен сценарий за фатален сблъсък е разглеждан и в други филми и въпреки че в тях става дума основно за режисьорски интерпретации, има сериозна опасност такъв сюжет да се развие и в реалността.

Напоследък все повече се заговори, че рано или късно Земята вероятно ще бъде ударена от астероид, което предизвика учените спешно да разработват теории за противодействие на космическия нашественик. Вече има най-различни идеи за това какво трябва да се направи при приближаването на опасен за нас обект от този тип. Последната обаче е доста нестандартна и със сигурност ще ви изненада – група учени предлагат провеждането на своеобразна игра на пейнтбол със застрашаващия ни астероид, която би трябвало да го отклони от пътя.

Астероид ще прелети близо до Земята

Астероид с размер около 50 метра ще прелети близо до Земята утре вечер, съобщава сайта на обсерваторията ISON-NM, предаде КРОСС. Новия...

Идеята принадлежи на специалисти от Масачузетския технологичен институт. Учените смятат, че изстрелването на пейнтбол топки, пълни с боя, срещу приближаващия Земята астероид може да промени неговата траектория на движение и съответно сблъсъкът да бъде избегнат. Те поясняват – разбиващите се в повърхността на обекта боядисващи топки ще увеличат неговата отражателна способност. Това ще доведе до важен ефект – отразяващите се от скалистото тяло фотони ще му придадат почти по естествен начин нужното ускорение, за да бъде то отклонено от опасната траектория. Ако използваната боя е бяла, отражателната способност ще бъде почти двойно увеличена.

Предвижда се пейнтбол топките да бъдат пускани от космически апарат, разположен на достатъчно близко разстояние от обекта. Идеята е да бъдат покрити две противоположни страни за постигане на максимално голяма площ с по-висока способност за отразяване на светлината.

Изследователите възнамеряват да тестват метода, изпращайки необходимото за постигането на желания ефект количество пейнтбол топки срещу астероида Апофис. Той ще приближи опасно близо Земята първоначално през 2029 г., а след това и на 13 април 2036 г. Специалистите са изчислили, че за да реализират необходимото преместване от траектория на обекта, ще са необходими 5 тона боя.

Апофис беше открит преди три години и квалифициран като потенциално опасен за Земята. Оттогава до сега кръстения на гръцкия бог на хаоса и смъртта обект е наблюдаван непрекъснато. Вече има няколко идеи за това как да бъде отклонен от траектория, като една от тях предвижда използването на специално слънчево платно.

Още един астероид край Земята в петък

На около 88 хиляди километра от нашата планета ще се окаже в петък още едно небесно тяло с размер между 9 и 25 метра. Това съобщи цент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com