Изхвърли кола, спаси се от застраховка

15686
Изхвърли кола, спаси се от застраховка
Снимка: iStock/Guliver

Макар да не карам умишлено кола, и със спестовното злорадство на пешеходец изпитвам задоволство при всяко увеличение на разходите по автомобили, тоя път прекалиха. Новата система "бонус-малус", която уж трябваше да реши куп проблеми, всъщност отваря пролука тъкмо най-примерни водачи да се наказват, в случай, че са си купили кола с лоша биография. 

Ето ситуацията. Предлага се "Гражданска отговорност" да излиза с 25% по-евтино за шофьорите без нарушения и с до 400% повече за джигитите на пътя. Дотук добре. Само че тая персонализация на грешките няма да минава само и просто през шофьорската биография на самия водач, а през...биографията на автомобила. 

Тоест купил си си кола на старо и доволно и предоволно я подкарваш към Гърция. Оказва се обаче, че предишният собственик е бил истински талант в нарушенията, а ти тая работа я разбираш чак сега. Човекът попийвал, отбелязал се с промилите, минавал на червено, закачил някой пенсионер, въобще раздал се по пътищата от сърце и душа. И сега, заради тоя човек, гражданската ти отговорност е 400 % по-скъпа. "Справедливият" закон обаче разпорежда, че тия проценти падат с всяка следваща година на добросъвестно каране, тоест, ако ти примерно 20 години караш колата без грешка, най-накрая получаваш най-евтината "Гражданска отговорност", понеже си потушил безобразията на предшественика си и си загладил работата. Забележете какъв съвет даде по Нова телевизия зам-председателят на Комисията по финансов надзор Методи Савов. Тоя човек вика следното: трябвало шофьорите да внимават каква кола си купуват и да следят за лошото ѝ досие. Това се казва съвет. Сядаш у вас и чертаеш родословно дърво на колата, тука блъсната, там съгрешила, дали ще я приемат в застрахователния рай на "Гражданска отговорност"? 

По същата логика, предлагаме ние, да не съдим убийците, а пистолетите. Пистолетът съгрешил, гръмнал, затрил човек - да лежи пистолетът в затвора, в килия със собствена тоалетна и да прави лицеви опори с други пистолети наоколо. Накрая, ръждясал и уморен, преживял катарзис след 30 години килия, пистолетът излиза щастлив на свобода и се заселва в малко село, където копае градинка и си гледа старините. Ама само ако си признае в съда - ако мълчи, доживот!

Впрочем, съществува още една вероятност. Иначе много хубави автомобили да се шитват за по 50 лева в OLX, понеже голям грях им се е писал в миналото. Предстоят размени на полупрестъпен модерен автомобил със спокойната съвест на безгрешен таралясник.

Какво по-умно?

Ходете. Просто ходете.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com