Яко петзвездно ще мрем от корона, COVID, коронавирус – каквото дойде*

15711
Яко петзвездно ще мрем от корона, COVID, коронавирус – каквото дойде*
Снимка: iStock/Guliver

Хотели в България да се превърнат в болници – да приемат болни от COVID-19, че дори и само карантинирани за 10 дни заради близък контакт с потвърдено заразен с коронавирус. Тази идея лансира вицепремиерът Марияна Николова.

Припомням – това е човекът, който замести Валери Симеонов в правителството и блесна с познанията си по английски език по време на международно събитие. Последното го припомням точно заради това, което мислите – тази дама има ли интелектуалния капацитет да работи за овладяване на кризата? Защото лоши идеи, да не ползвам други думи, могат да навредят повече от никакви идеи.

Как ще реагират от хотелиерския бранш е ясно – и пред Actualno.com го направи. По-важното е другото – г-жо Николова, проблем номер едно е, че няма лекари и медицински сестри! Не толкова, че няма легла. В София като вземем да направим два-три големи хотела на болници, вътре кой ще ги обгрижва тези хора?

Единственият аспект на идеята, който може да проработи, е да се приемат 10-дневно карантинирани. Тези хора не е задължително да са болни т.е. не се грижиш само за болни. Но трябва желязна организация – ако някой прояви симптоми, да бъде насочван веднага за лечение, да има кой да го прехвърли безопасно и да не се допусне разпространение на зараза, като сам си ходиш по изследвания и лечение и ръсиш вируси. Колко ще стане това в България, след като сега чак взехме да опитваме да променим по-оптимално организацията в болниците? Браво на здравния министър, че опитва - дано успее поне електронна система в реално време за свободните легла в столицата да организира както трябва, защото дори в спокойни времена нови софтуерни приложения рядко тръгват без засечка. Но за хотелите нещо ми се струва, че ще е като поредната Фейсбук мъдрост: "Почина, докато чакаше да му напишат смъртния акт!" Да, за бързината на реакция говоря – в критични ситуации тя е най-важна, всеки медик го знае. Политиците обаче не го знаят, защото за тях място в болница ще се намери. Затова и лятото имаше криене от оставка и вкопчване във властта - честито, г-н Борисов, имате сега най-прекрасните месеци, в които да ни водите към светло бъдеще!

Най-много обаче ми хареса, че малкият хотелиерски бизнес ще му помага държавата, като му праща COVID "туристи" т.е. пациенти. Дали ще се радват сега така, както пенсионерите на 50-те лева добавка?

Автор: Ивайло Ачев

* Заглавието представлява ирония - уточнявам го изрично, защото в днешно време стана необходимост! Повече здраве за всички!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com