Жалкият плач за образованието дразни отвратително!

8586
Жалкият плач за образованието дразни отвратително!

Ще отпадат от учебната програма знакови за българския дух, бит и култура произведения като "История славянобългарска", "Хубава си моя горо", "Балканджи Йово", "Вятър ечи, Балкан стене","Родна реч", "Бай Ганьо в банята" и т.н. Това гласи само една от стотиците позиции на знайни и незнайни партии, движения, организации, "експерти", критикуващи плановете на Министерството на образованието (МОН) за промяна на учебната програма.

Коментар на редактора

Мат'рялът няма да осъзнае защо трябва да подкрепи Радан

Коалицията Реформаторски блок е изчерпана. Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев вчера (23 януари), след като обяви официално намерение...

Вече ми идва повече. Разни хора, които дори не могат да пишат грамотно, ще ме просветяват какво значели "История славянобългарска", "Родна реч" или "Балканджи Йово" за мен като българин.

Първо - "История славянобългарска" няма да изчезне. И специално за многознайковците, един въпрос - защо Паисий пише "О, неразумни и юроде", а не "О, неразумний юроде"? За да не ровите много в Google, ще отворя бързо и няма да ви мъча - защото се обръща към конкретен човек. Става въпрос за съвременника му и учен Евгений Вулгарос (бел. а. - фамилията говори), който е от български произход, роден на остров Корфу, но упорито се гърчее. Същият Вулгарос работи и в Русия, доста активно в проекта "Новия Рим". Това е стратегическа доктрина на Москва за овладяване на Босфора и Дарданелите, като плацдарм за това са Балканите и в частност българските земи. Тези подробности преподават ли ги в VI-ти клас по старата програма?

Второ - да се говори за достоверността на исторически периоди посредством САМО на съдържанието и характера на литературни произведения е признак на две неща - тъпоумие и умишлена заблуда! Историята е изключително сложна наука и то главно защото колкото по-назад във времето се отива, толкова по-малко са достоверните научни източници за случилото се. Затова и е редно изрично да се подчертава кое е факт и кое - художествен прочит! Това е ролята на учителя, която от МОН декларират, че искат да засилят. Хайде веднъж да оставим това пусто министерство, което явно се е сетило, че да се научиш на самостоятелно мислене е най-важно! Всичко друго е надграждане, което ще стане факт, защото вече можеш да мислиш - станал си значи човек!

Трето - грозният опит на хора като Ирина Репуц да внушат, че с реформата МОН иска да заличи историческата ни памет за турското робство. В подкрепа на тезата си тя извади стари учебници и помагала, като от нейните думи излезе, че с тях се триела историческа памет. Но бързо си свали картите в сутрешния блок на bTV - Реформаторският блок саботирал всичко, ако ГЕРБ си държали МОН, нямало така да стане. За сведение на забравилите и незапознатите - Репуц и партията ѝ бяха отритнати от Реформаторския блок, а същата госпожа е и бивш председател на настоятелството на НГДЕК. Да, Класическата гимназия, която стигна до истинска война, защото на някого не му се ще отрочето му да учи в "Модерно предградие", а трябва обезателно да е в центъра - сигурно защото в центъра знанията и паметта централно се монтират и винтовете са по-стабилни! От такива хора съвети за образование се въздържам да приемам - ама много се въздържам!

Електронното гласуване - дебатът трябва да е IT, не политически

Електронно гласуване в България ще има все някога. За това се съгласиха депутатите вчера (21 януари), приемайки и някои срокове за дейс...

За финал - образованието не е само функция на учебника, ами главно на учителя и дори на родителите. Така че хайде първо себе си да погледнем, за да можем да погледнем децата си. От учителите зависи да запознаят учениците си дори с произведения, които не влизат в учебната програма - да ги насочат към тях и да ги подтикнат да разберат защо са важни. Защото човек се учи докато е жив!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com