X
 
 

Как беше – не трябва да бием лекари!

3046 42
photo of Как беше – не трябва да бием лекари!
Снимка: iStock/Guliver
"Той не получи човешка помощ, за медицинска не знам. Трябва да бъдем малко повече човеци". Това заяви Пламен Стойков – очевидец на поредния случай на починал пред болница човек. За случая се разбра още снощи, а подробности излязоха тогава.

Коментар на редактора

По злощастна случайност имах челен сблъсък с държавното здравеопазване също вчера. Мой колега получи алергичен шок след консумация на храна и спешно трябваше да го откараме до "Пирогов". За незапознатите какво е алергичен шок – буквално за минути се подуват устни, клепачи, запушва се носа, има сериозна опасност оток да блокира дихателните пътища. Ако това се случи, единственият шанс е да се прави трахеотомия – и повярвайте ми, не е като да можеш да я направиш, ако гледаш клипче в YouTube.

В "Пирогов" дежурен алерголог, който да ни поеме по спешност, нямаше в този момент. Затова ни пратиха в токсикологията. Наложи се да изчакаме за малко, при което реших да се обадя по телефона на познат лекар за съвет. Така съм свикнал – информация от поне два различни източника. Точно приключвах разговора, когато дойде и нашият ред и влязохме в кабинета. Все още държах телефона на ухото си и тръгнах да казвам "дочуване" на познатия си, когато дежурният лекар – мъж на видима възраст около 50 години, с посивяла коса, кресна: "Затворете телефона и излезте". Това се случи дори преди да попита колегата ми какво му е. Опитах да обясня, че затварям и имаме спешен случай, но последва нов крясък да напусна и че приятелят ми е пълнолетен, можел да обясни. Не се сдържах и изругах, но стиснах зъби и напуснах веднага, за да не усложнявам още нещата – и с надеждата лекарят все пак да помогне.

Местан не е като Московски, правосъдието не е право

Доживотен затвор! Това бяха едни от най-често повтаряните думи в социалните мрежи и под статиите за катастрофата с участието на бившия ...

Докато стоях навън и чаках, си зададох следния въпрос – колко добър лекар си, ако нямаш емпатия? Демек колко те бива в лекарската професия, ако не си състрадателен? Отлично знам колко подценена е тази професия в България. Знам и колко разрушена е системата, знам и как и лекарите, и медицинските сестри имат милион и едно основания да се оплакват. Обаче знам и още нещо – ако ще заплатите им да са по милион и един лева месечно, такива хора като гореописания НЯМА да са добри лекари! Защото първото условие да си добър особено в тази професия е да проявиш поне капка съпричастност!

Знам и още нещо – и при милион и един лева месечна заплата, на такива хора не можеш да им купиш емпатия! Същите са били и в V-та градска болница, пред която си е отишъл човекът снощи.

От много време насам лекарите масово се оплакват от отношението към тях, призовават за мерки, за строги наказания, водят кампании. Не чух обаче досега един от лекарското съсловие да е казал пред голяма медия как той или колегите му се отнасят към пациентите си. Сигурно не всички са такива. Сигурно е, че има добри, съвестни лекари, добри и съвестни медицински сестри. Сигурно е обаче, че средата масово ги извращава.

Затова много моля уважаемите лекари, чийто подход е първо да се разкрещят или неглижират – или си намерете друга работа, където можете да си крещите на воля, например овчар, или вземете да потърсите начин как да се преборите за по-добра среда. Не за по-висока заплата, а за по-добра среда, по-добра система. Ако това ви се вижда мисия невъзможна, пак си потърсете друга работа. Защото вие работите с хора – а при хората не става просто като изгори съответния чип да сложите нов и всичко да си заработи както преди. Нужна е и душа!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 33 потребители
 • Анонимен 21 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Г-н Ачев, Както посочих преди малко съм Адвокат. Един простичък въпрос и бихте ли влезли при мен с по време на обсъждане на въпроса за който ще се консултирате и как би Ви приел всеки един от нас или понеже си плащате - мълчите и коментирате после. Преди години бях на Ваше място но за разлика се отнасяше до дъщеря ми, която беше с трагична реакция от аналгин. В 2 през нощта обиколих 2 болници , вк виж още ›› лючително специализираната педиатрична болница и единственото място на което ни оказаха помощ беше именно Пирогов. Дългият ми опит ме е научил първо да преглътна емоцията и едва тогава да подходя рационално. Не приемам и нападките ви както по мой адрес, така и по адрес на другите участници в дискусията - говорим за култура и въздържаност, именно за което търсите подкрепа. Съдейки от поведението ви в разговора невярвам на вашата теза. Едностранна е и манипулативна. Съжалявам Ви и нека светлите празници прочистят душата Ви от агресията. Надявам се да вникнете в съдържанието и без личните ви нападки да надделяват да успеете да прочетете извън редакторските ви наклонности смисъла. Иронията Ви е излишна.
 • Ивелин Николов 20 Ивелин Николов преди 6 месеца Профил на трол?
  Редактор Ачев, добре ли се чувствате като хейтър? Вашият приятел добре ли е след посещението?
 • Анонимен 19 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ситуацията е описана така, че всеки бил в последната година при спешен лекар може да я потвърди. Особено ако е човек без връзки. Защо се плащат здравни вноски? Системата ограбва едни и налива в джобовете на други. Вие се обиждайте цял ден, това не променя реалността. Аз искам да се откажа от здравна каса, не искам да плащам здравни вноски. Мога ли, имам ли тази възможност, НЕ? Следователно някой м виж още ›› е изнудва. Държавата, парламента, медицинските кадри, кой е този изнудвач?
 • Севар 18 Севар преди 6 месеца Профил на трол?
  Нали си спомняте онзи надпис в американските Saloon - " не стреляйте по пианиста, той толкова може". Ами Ачев толкова си може, наемете друг. Честно казано, същото важи, най-вероятно, и за лекаря в описания случай. Въпросът е откъде да ги вземем, след като Системата трудно пропуска свестни хора нагоре, отделно колко много избягаха от тази нещастна държава, откак избухна Великата ноемврийс виж още ›› ка демокрация.
 • Севар=Помияр 18.1 Севар=Помияр преди 6 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

  : 3 !
 • Аврам 17 Аврам преди 6 месеца Профил на трол?
  Харесва ми, когато автор влиза в диалог с пишещите във форума, макар че това е опасно за самия него. Но трябва участващите да намалят емоцията, за да се получи дискусия, от която да има полза. Ще ударя едно рамо обаче на Ачев: Защото наистина здравеопазването у нас е голям батак, впрочем както всичко останало. Не помня кой беше казал, но вперени в политиците и техните нестихващи безобразия, ни виж още ›› е пропуснахме да видим каква бела е станала в здравеопазването. ......А Ачев нека поднесе един анализ, защо се стигна дотам, трябва ли да се промени системата, има ли светлина в тунела въобще, и панацея ли е "дясното" (или пък някоя от "градските"десници)..... Ачев, оправете го този форум, ако искате да има кой да ви чете. Тук не може да се изведе нов абзац, всеки може да си лайква колкото си иска пъти своето или чуждото, може да си сменяш ника и аватара непрекъснато и прочее.
 • Аврам 17.1 Аврам преди 6 месеца Профил на трол?
  Ачев, какво обаче ще трябва да правим, когато бият и журналисти? Защо си мислиш, че лично ти трябва да бъдеш някакво щастливо изключение?.... Със сигурност не осъзнаваш кой си, какво си,какво ти се полага и какво не, какво наистина можеш и какво не.... Може би наистина онова,което си видял в Спешна помощ да е така, (щото и ние сме виждали подобно отношение там, за съжаление),но в твоето обобщени виж още ›› е има прекалено много "аз". Ти си важният, ти си Съдник, ти си Пътят, Истината и Животът.... По-полека, Ачев, животът нито започва с теб, нито пък ще свърши.
  : 6 !
 • Ивайло Ачев 17.2 Ивайло Ачев преди 6 месеца Профил на трол?
  Обобщението е лична позиция, която е публикувана в коментарна рубрика. То не е цялостен специализиран анализ на здравната ни система, а е коментар за едно късче от нея. Лично аз на управляващите през целия преход няма да им простя никога разсипията на здравеопазването и образованието - това са двата основни стълба на всяко общество!
  : 3 !
 • Македонецъ 16 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Капитализма води човечеството към Погибел. аз , ти , всички сме апиликации на един и същ Живот. Джедайският Орден натоварени от ГОСПОД да пазят Баланса в Мултивселените рано или късно ще долетят от Звездите. Смазващи са приликите между древните Свети книги и НОВОТО квантово познание. Толкова сназващи , че дори и аз се обърквам. Babylon KE PADNE.НЕИЗБЕЖНО Е.
 • Македонецъ 16.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Babylon KE PADNE.НАПРАЗНО СЕ МОРИТЕ объркани и заблудени НЕГОВИ ЗИДАРИ ОТ actualno. A аз съм САМО воин на СИЛАТА И МАЙКА БЪЛГАРИЯ.Дори и от вашата меркантилна пазарна позиция не си струва за има няма някакви 20/30 години , хайде най много 40 земни години да се продам на вашето Духовно мизерно клубче*33. Така , че това ви желая. ДА МУ СТАНЕТЕ ПРЕДАТЕЛИ, то е само за ваше добро , щото Babylon KE PA виж още ›› DNE .Неизбежно Е.
  : 4 !
 • Македонецъ 15 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Между другото ивайло ачев наистина не трие . Единственият изтрит коментар от actualno беше във връзка с оная пукналия от продиджи. Аз написах истината разбира се. Тя е , че тази група беше авангард в пропагандата на синтетични наркотици и това , че такива са по опасни и от самият дьорд шорош. Това беще огромната тайна която не бива да се знае от широката публика.
 • IoAn 14 IoAn преди 6 месеца Профил на трол?
  Г-н Ачев, Какато посочих преди малко съм Адвокат. Един простичък въпрос и бихте ли влезли при мен с повреме на обсъждане на въпроса за който ще се консултирате и как би Ви приел всеки един от нас или понеже си плащате - мълчите и комрнтирате после. Преди години бях на Ваше място но заразлика се отнасяше до дъщеря ми, която беше с акргична реакция отаналгин. В 2 през нощта обиколих 2 болници , бклю виж още ›› чително специализираната педиатрична боница и единственото място на което ни оказаха помощ беше именно Пирогов. Дългият ми опит ме е научил първо да преглътна емоцията и едва тогава да подходя рационално. Не приемам и нападките ви както по мой адрес, така и по адрес на другите участници в дискусията - говорим за култура и въздържаност, именно за което търсите подкрепа. Съдейки от поведението ви в разговоът невярвам на вашата теза. Едностранна е и манипулативна. Съжалявам Ви и нека светлите празници прочистят душата Ви от агресията.
 • Ивайло Ачев 14.1 Ивайло Ачев преди 6 месеца Профил на трол?
  Г-н адвокат, на кого вярвате си е Ваша работа - няма да обяснявам отново нещо веднъж казано. Аз пък не вярвам, че сте адвокат с толкова правописни грешки и сливания на по две думи, които се пишат отделно. Хубаво е също да погледнете и какво е значението на думата "нападка". А ако бях агресивен, просто щях да изтрия всички коментари, които не защитават моето мнение - само че критиката, до виж още ›› ри посредствената (не Вашите думи, да не решите, че Ви нападам), е част от професията ми, както емпатията е част от лекарската. Светли празници и на Вас.
  : 2 !
 • Анонимен 14.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не искам да променям посоката на дискусията, но г-н Адвокат.... ужасно сте нерамотен!
  : 2 !
 • Анонимен 14.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Като сте толкова възпитан и грамотен, и защитаващ такова безобразие, хродължавайте да обикаляте болниците, докато Ви дойде акъла (по прост народен изказ), за да промените нещо!
  : 0 !
 • Анонимен 14.4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Като сте толкова възпитан и грамотен, и защитаващ такова безобразие, хродължавайте да обикаляте болниците, докато Ви дойде акъла (по прост народен изказ), за да промените нещо!
  : 0 !
 • Мария 13 Мария преди 6 месеца Профил на трол?
  Ехаа, със статията и заглавието заявявате, че трябва да бием лекари... Доста добър журналист сте! Бих се записала ако имахте рубрика в Жълт шок.
 • Ивайло Ачев 13.1 Ивайло Ачев преди 6 месеца Профил на трол?
  Ехааа, точно за рубрика Жълт шок сте, щом това сте разбрала от заглавието. Потърсете си я, успех :)
  : 5 !
 • Един 12 Един преди 6 месеца Профил на трол?
  Ачев не прави разлика между обикновен и спешен прием. Да се благодари, че не го е изхвърлил с шутове. Голем праз - казал му да затвори и да излезе. Естествено - какво очаква, да си побъбрят за политика ли, преди да погледне пациента?
Нагоре
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...