Как не се съобщава за коронавирус

30067
Как не се съобщава за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Събота вечерта, 23:29 часа. Разпространява се съобщение за извънреден брифинг на Националния щаб за коронавируса.

0:00 часа. Брифингът започва с новина, че има два случая с положителни тестове за коронавирус. Той продължава около 30 минути и в течение на обясненията на двама професори и един доцент става ясно, че всъщност няма пълно потвърждение за коронавирус. Имало положителни тестове, но имало и отрицателни – затова се прави окончателен тест и след него ще е ясно на 100%. В крайна сметка, чак след 10:00 часа сутринта се изясни, че има 4 потвърдени тестови резултата за коронавирус!

При тази ситуация се пита – и защо беше цялото това пиар фиаско? В ситуация, която лесно може да се превърне в практическа медицинска криза, да даваш обяснения на медиите на всяка стъпка е най-грешното нещо, което можеш да направиш от гледна точка "Връзки с обществеността"! Равносилно е да бъдеш моментално номиниран за наградите "Дарвин". Единствената причина да не спечелиш директно е, слава Богу, че няма смъртен случай!

Уважаеми професори и доценти – има ли в Националния щаб за коронавирус работещ пиар? Той/тя дава ли ви съвети как да се държите пред микрофон и камера? Вие чувате ли ги? Защото пиар съвет номер едно при криза е следният - говори се с прости изречения, не със сложни - за да е разбираемо дори за идиоти! Казва се първо с просто изречение - едиколко си са потвърдено болни, и след това се съобщават подробности - за пациенти, за мерки и т.н.

От известно време насам следя един от популярните криминални сериали в САЩ "Синя кръв" (Blue Bloods). Разказва се за семейство полицаи, работещи на различни постове в системата в Ню Йорк. Единият (Том Селек) е полицейският комисар. Той си има специален съветник "Връзки с обществеността", също с чин комисар. И не излиза пред медии, преди да има минимум един разговор с него!

Крайно време е в тази държава да бъде разбрано – всеки човек да си гледа работата. Акъл за болести и мерки срещу тях на професори и доценти аз лично не давам. Но като човек, с известен опит в медиите, със сигурност давам друг съвет – за това как да поднасят информация, трябва да бъдат съветвани и да слушат специалист в тази област. Истински специалист – не просто някой, който държи селфи стика на Бойко Борисов! Всичко друго е път към кризи, заради които коронавирусът да се превърне в информационна и психологическа чума! Защото да кажеш в 0:00 часа, че май има коронавирус е път към създаване на обществена паника и нищо друго! А страхът реже по-силно от всеки меч, както биха казали Аря Старк и учителят ѝ по фехтовка от Браавос (щрих към толкова популярния сериал "Игра на тронове").

Между другото, също толкова лоша пиар идея е заседание на Министерския съвет, в което се обсъжда какви мерки да се вземат, да се излъчва на живо. Важните решения при криза НЕ СЕ вземат с говорене пред камери в стил "кръчмарска маса", за да се харесаш на избирателите. Но спасение няма - всичко това е резултат от години и години поведение на държавно ниво. Сега, при криза, която не е за 1 ден, обществената ерозия тепърва ще избива! Защото никой не вярва на властимащите - дори симпатизантите им, дълбоко в себе си. И те сами си го направиха да е така, с години на липса на отговорност и отказ от реформи, за които щяха да понесат обществено недоволство, но трябваше да направят.

п.п. Личното ми мнение за коронавирусът е, че предвид разпространението му в световен мащаб и в България, и по света в крайна сметка ще се стигне до ситуация да го изкараме като грипна епидемия. При грипна епидемия не всички са хоспитализирани и няма карантина с абсолютно пълна и херметична изолация на всеки със симптоми! Колкото по-бързо разберем, че не може заради една болест да спрем да живеем и да я чакаме, толкова по-добре.

п.п. 2 В този ред на мисли телевизиите да спрат да канят всички лекари всеки ден, че да може все пак да им остане време и да лекуват!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com