Как Пеeвски може да стане примерен депутат

8240
Как Пеeвски може да стане примерен депутат
Снимка: БГНЕС

Делян Пеeвски, стана ясно, ще води листата на ДПС в Благоевград и Пазарджик. След като на последните избори инкасира солидна победа - имаше по-висок резултат във Велико Търново от Христо Иванов, умението му да завърта около себе си обръчи от електорално доверие не трябва да се подценява въобще. И след като наскоро Карадайъ заяви, че за две години от ДПС не са чули никакви факти срещу Пeевски, ние наистина се отказваме (аман) от това да работим с факти - остава ни само мъгливия свят на фантазията. От който долитат фантастични образи - един от тях е как Пeевски ще стане примерен депутат. 

Най-напред, ако Пeевски започне редовно да посещава парламамента, никой вече няма да му обръща внимание. Покрай него няма да потичват задъхани репортери, а викингоподобни оператори няма да се пребиват кой да хване най-добрия кадър на преминаващия султан. Той няма да отронва по няколко скъпоценни и не много смислени думи, които да се цитират като манна небесна. Въобще ключовият закон на капитала - че дефицитния ресурс предизвиква ламтеж, а неограничения - слабо търсене, ще се закрепи за фигурата на Пeевски. Което може би ще е добре за него - колкото по-банален и познат ставаш, толкова по-рядко могат да те подпукат я прокуратури, я "Магнитски"  

Второ, Пeевски би могъл да се обиграе в изказванията си от парламентарната трибуна. И след онова легендарно въртене на главата и още по-легендарно "Страхуваха ли ви", току-виж казал нещо, с което да не изглежда като зловещ главатар на банда, обявяващ бойна готовност за саморазправа с всичко живо по банките. Крайно време е Пeевски да се изпедепца така, както неговите големи предшественици в ДПС - Лютви Местан, Карадаъй, Йордан Цонев, успяха. Представите си изказване, което започва така: "ДПС е партия, която запазва демократичните принципи в страната, и в отговор на г-н Василев, бих искал да посоча, че бюджетните разчети, предложени от него, имат известни пролуки, които би било добре да се посочат както пред народните представители, така и пред гласуващите за тях". 

И аз не мога да си го представя. 

А как би изглеждало Пeевски да се посвети на някой не толкова важен закон - например да вземе по думата по закона за етажната собственост? Да чуем какво мисли по закона за държавния служител? Да чуем прецизни изказвания по темата за биологичното разнообразие? Би било добро начало. 

На финала на фантастичния сценарий можем да си представим и нещо съвсем фрапантно. След години облагородяващ, народно отговорен труд в парламента, той да преживее катарзис (по Станишев) и да тръгне по самотния път на независимия депутат. Мажоритарният му принос да стане толкова сериозен, че партийната принадлежност да изглежда като ненужен баласт, от който, като при отслабване, да реши да се оттърве.

Ето че вече загубихте интерес. Закономерно - такава е съдбата на примерните депутати. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com