Корона дебне в парка. Но в бара я мързи

11381
Корона дебне в парка. Но в бара я мързи
Снимка: iStock/Guliver

Коронавирусът има странно поведение. Избира си къде да ходи. Любимото му място са парковете, улиците, въобще на открито. Там прелита на три метра разстояние през въздуха и скача от първата майка към бебешката количка, после от бебешката количка отскача към втората майка. Наоколо тичат октомврийски бегачи и мълниеносно се шмугва в носа им, за да може по-късно злобно да се изстреля към обичаща есенните разходки двойка. Такъв е коронавирусът: жесток килър на откритите пространства. И властта го разбра - маските трябва да се слагат на открито. 

Но те, откритите пространства, го уморяват и напрягат. По отношение на нощния живот коронавирусът е най-захлупеният студент. В баровете може да влязат стотици и да се надишат хубаво с общ и леко вкиснат въздух, но там вече коронавирусът го мързи да участва. Той си ляга някъде към 20:30 - 20:45 и спи непробудно. Цял ден е бродил из Борисовата и Южния, свистял е по градски тротоари, летял е по Витошка и Раковска - и вие да сте, ще се уморите. Затова с нощния живот става нещо като в Пепеляшка - тиквите стават каляски, а коронавирусите златен прах и салфетки.  

Пред дискотеките, там също е интересно. Отпред седят двете мускулести момчета и успешно предпазват от коронавируса - да не влиза. Лекциите може да минат онлайн - да живее дигиталното образование - но в дискотеките живата връзка е важна. По-важна със сигурност от живата връзка между преподаватели и студенти, за която е ясно, че може да бъде сменена от общителна лекция в Zoom. Дали сградите на университетите да не послужат за дискотеки? Да не станат зян. Мисля, че в аулата на Ректората има чудесна акустика. 

И накрая, любимите ресторанти. Коронавирусът просто не може да понася ресторантите. Ако си напрегнете паметта, ще си спомните как Ухан се справи със заразата - пренесе всички обществени услуги в спешно изградени ресторанти, защото учени откриха, че от тези места заразата страни и избягва, понеже предпочита домашно сготвената храна. Откакто Борисов подари 11% ДДС на ресторантите и посивя съвсем целия сектор, който пък от радост за спестените пари реши да вдигне и цените, коронавирусът добре схвана, че това е един икономически проблем, в който не би трябвало да се меси. Чу как по телевизията Томислав Дончев заяви, че ресторантите и моловете са свързани с психиатричния статус на българина и прецени, че за да не побърка българите, трябва да избягва тези пространства. А ако случайно влезе, не се притеснявайте: вземете един ксанакс, той гони коронавируса, защото успокоява нервната система, a вирусът обича разбушуваните съзнания, докато от спокойните бяга.  

Като казахме разбушувани съзнания, стигаме и до най-важното. Коронавирусът е демонът на протестите. Ако види хора, събрани заедно в дискотека, не става нищо. Но ако види хора, събрани заедно, които протестират срещу Бойко Борисов, просто откача. Учени са установили, че заразява най-лесно и най-тежко, когато нечия уста се напъне да изкрещи: "Оставка". Този вик предизвиква най-голям вирусен товар и коронавирусът се разтоварва в титанични размери в организма на осмелилия се да крещи подобни глупости.

За това става дума. Избягвайте паркове. Избягвайте разходки и улици. Избягвайте образование и спорт. Избягвайте всеки протест. Ходете на мол, ресторант, дискотека и гледайте телевизия. Товава всичко ще бъде наред. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com