Коронавирусът: Абсолютно неприемливо е обществен срещу частен интерес

7619
Коронавирусът: Абсолютно неприемливо е обществен срещу частен интерес
Снимка: iStock

Повече не заменяме свободата си! Под този надслов водените от Ричард Алибегов и Емил Коларов браншови организации на заведенията пратиха официална позиция до медиите, в която основният акцент е следният (дословен цитат): "Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията!"

Разбира се, ако някой не е разбрал, за коронавируса става въпрос. От шест седмици насам и вече седма заразата COVID-19 в България се увеличава. За да престане това, трябва да има колективен имунитет. Той може да се постигне по два начина – чрез масова ваксинационна кампания, което се прави, но не може да се направи за ден-два, и чрез преминаване на вируса през 7-8 от 10 души в България, с всичките опасни от това последици, които ще засегнат Бог знае колко хора – смърт, отключване на други заболявания, далеч по-дълго възстановяване, отколкото при грипчета, както и развиване на мутации на вируса, които ще проточат ефективното изграждане на колективен имунитет. Но дори и да махнем здравните последици на това да изпробваш една нова болест върху себе си, докато всички се накихаме и накашляме един-друг, пак ще мине време.

Извън колективния имунитет, има и друг начин да сме свободни – действащо достъпно лекарство срещу коронавируса. Засега този вариант е по-далечен дори от първите два, макар че надежда има – времето обаче е все кът!

Как се заразяваме? Вече заразените, като издишат вирус дори при говорене, като го изкашлят и/или изкихат и някой "късметлия" го вдиша или му влезе през очите, а след това предаде нататък. Най-голям съответно е рискът да седим дълго време в затворено помещение без маски и без добра вентилация, защото там издишният, изкашляният и изкиханият вирус най-дълго и в най-голямо количество се задържа във въздуха и има най-голям шанс някой още здрав да го лапне. Съответно, когато заразата от COVID-19 расте, най-логичното нещо е всички места, отговарящи на тези условия и които не са от критична важност за съществуването ни, да бъдат затваряни! Да се пречи възможно най-много на по-голямо събиране на хора за по-дълго време на такива места!

Понеже обаче е разбираемо работещите при условията, изброени в по-горния абзац, да страдат от затваряне и прекратяване на бизнеса им, също толкова нормално е държавата да ги подпомага, за да могат да издържат. Абсолютно неприемливо е да не ги подпомага! Ако не го прави, абсолютно неприемливо е да не попитам организациите на тези работещи хора следното: Вие като нямаше коронавирус, това управление подкрепяхте ли го? Ако не сте, бяхте ли безразлични? А сега ще го подкрепите ли пак - че идват избори? Не за друго, ами защото както се видя от тази пандемия, всички сме много силно свързани и като не си давахме сметка за това, сега сърбаме попарата. И понеже животът е гаден, някои сърбат повече, защото като е трябвало да оценят свободата си и да се грижат за нея като на първо място се погрижат като добри граждани как се управлява и развива нещото, което наричаме държава, купонът е бил НА ШЕССС!

Разбира се, може г-н Алибегов, г-н Коларов и членуващите в организациите им много активно да са се борили България да не бъде най-корумпираната държава в Европа, да бъде с по-добро здравеопазване, което не се точи от клинични пътеки, да има работещи прокуратура и съд, които да опазват отделните хора и обществото, за да има държава, а не да си затварят очите за грандиозните схеми на едро, чрез които шепа хора прекрасно си живеят на гърба на всички ни. Аз поне не съм разбрал, ако е било така на ниво бранш – моите дълбоки извинения, ако съм допуснал грешка и съм пропуснал как г-н Алибегов и г-н Коларов се включват заедно с членовете на своите организации в достатъчното на брой протести особено през последните години и не се отказват, докато не променим България към по-добро, за да може в лошо (като коронавируса) трудът от добрите времена да ни се отплаща, а не разликата между добри и лоши времена да е само в количеството на безнаказано откраднатото от едни и същи вечни тарикати и огромното мнозинство да не му пука, защото е тъпо, защото му е безразлично или защото също намазва по нещо покрай голямото крадене!

Всичко казано дотук се отнася за асоциациите и сдруженията на моловете и фитнесите - най-вече по отношение на гражданската им позиция и грижа как се управлява държавата! За фитнесите поне има едно смекчаващо обстоятелство относно коронавируса - едва ли там ще стъпи човек със симптоми, обаче и преди да развиеш симптоми (до 48 часа) си заразен, ако вече коронавирусът е влязъл в тялото ти.

Специално и за туроператорите, които подскочиха до небето заради по-крутите мерки срещу Занзибар (задължителна 14-дневна карантина при връщане от пътуване до тази дестинация) - категорично такива следва да има! Друг е въпросът за начина на въвеждане на такива мерки, за предвидимостта - може да прочетете два параграфа по-нагоре за грижата как се управлява държавата и колко Ви интересуваше и Вас това управление. А освен срещу Занзибар, световна кампания се води и срещу Северна Корея, да не се изненадате нещо.

И за да не се чувстват г-н Алибегов и г-н Коларов, моловете, фитнесите и туроператорите нещо нарочени, лекарите, медиците и учителите, които сега искат затваряне, ваксинираха ли се, когато им беше ред? Защото на тях им се даде възможност първи да го сторят, при това с ваксини, които изграждат имунитет за около 40-тина дни! И им беше дадена възможност още от януари, когато тенденцията на разпространение на коронавируса беше низходяща.

Думата обаче е за свободата. Аз по душа съм демократ, пък и се считам за практичен – затова предлагам следното. Който смята, че COVID-19 не му е приоритет в живота поради една или друга причина, да вземе да подпише нотариално заверена декларация, че отказва да бъде лекуван в болница в случай, че пипне заболяването и се налага да бъде хоспитализиран. Разбира се, за целта ще трябва да променим законодателството, може би и Конституцията, да излезем от някой и друг международен договор – но като има обществен консенсус, защо пък не? Нали масово сме съгласни, че българинът е индивидуалист – да я караме тогава индивидуално! И щастието ще е пълно – до следващия проблем от мащаба на коронавируса! Или докато ти дотрябва линейка и болница!

п.п. Предвид заканите как ще има протести до дупка заради затваряне на бизнеси, нека въпросните бизнеси не се безпокоят - като достигнем по 5000 и нагоре официално намерени случаи на ден, хората сами ще почнат да се ограничават. Винаги става така - когато ти дойде до главата, и акълът ти идва!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com