X
 
 

Коронавирусът и конниците на апокалипсиса

9902 11
Коронавирусът и конниците на апокалипсиса
Снимка: Getty Images/ Guliver
Вероятно няма месец в последните 20 години, в който да не е излизала поне една мрачна и страховита статия от сорта на тема “Конниците на апокалипсиса идват”, където да се тълкува по всевъзможни начини откровението на Йоан в Библията. 

Защо обаче сега не изпреварим събитията и, дори да не сме религиозни и езотерични по никакъв начин, не погледнем на темата с конниците на апокалипсиса така, сякаш идва от текст с реални предсказания? Защото ако вярваме в прииждащия Апокалипсис, всички символи и знаци за него са налице в наши дни. И къде на шега, къде наистина - нека видим знаците на Апокалипсиса в началото на 2020-а година.

● Първият конник - чумата на коронавируса и супербактериите

Да започнем с първия конник на апокалипсиса, идващ на бял кон. Той носи лък и има корона. Макар да няма име в Библията, често е оприличаван на Завоевател, но в някои по-модерни интерпретации (от началото на XX век), предимно в популярната култура, той е наричан още Чума или Мор. Той бива описан с това име от испанския писател Висенте Бласко Ибанес, в чиято книга от 1916-а "Четиримата конници на апокалипсиса" ("Los cuatro jinetes del Apocalipsis") конникът Чума изстрелва по хората стрели, потопени в отрова и “микробите на всички болести”.

Звучи ли познато? Първият конник носи корона и сее вируси? Корона и вирус? Коронавирус? Slo4aenos? Добавяме към това и наскоро откритите супербактерии, устойчиви към абсолютно всички антибиотици на света, включително и към колистин, който е последната преграда на човечеството срещу супербактериите. Е, преградата вече е пробита, а бактериите еволюират и мутират по-бързо, отколкото човечеството може да намери лек срещу тях.

● Вторият конник - войната и напрежението между СAЩ и Ирaн

Светът е раздиран от малки локализирани войни от много години насам, но за първи път се заговори наистина сериозно за Трета световна война или дори ядрена война, когато напрежението между СAЩ и Ирaн нарасна значително още в първите мигове на новата година. Положението привидно се успокои в идните седмици, но напрежението продължава да тлее и заплахата от голяма война все още не е изчезнала.

● Третият конник - гладът, бедстващите региони и климатичните промени

И в Библията, и в популярната култура, третият конник язди черен кон и носи в ръцете си везни (като символ на глада) и намеква, че житото е 10 пъти по-скъпо от обикновено. Тук също може да се направи лесна връзка с бедстващите райони по света. В момента гладът е сериозен проблем в държави като ЦАР (Централна Африканска Република), където 63% от населението има нужда от хуманитарна помощ. Глад цари и в Йемен заради блокадата от Саудитска Арабия, броят на гладуващите в Чад расте главоломно, не много по-завидна е ситуацията в гладуващите Мадагаскар, Замбия, Либерия, Хаити (най-високият процент гладуващи в западното полукълбо, породен от политическа нестабилност и природни бедствия), Източен Тимор, Зимбабве, Афганистан, Сомалия и Нигерия.

Някои от тези държави гладуват заради наводнения, други заради невиждана суша (каквато в момента е обхванала Нигерия и Сомалия), но и двете бедствия вероятно са породени от климатичните промени в последните години. Мрачните предсказания за суша, природни бедствия и последващ глад пък вече идват не само от пророците, а и от учените.

● Четвъртият конник - смърт

“И видях, и ето сив кон, и върху него ездач, чието име беше смърт; и адът следваше подире му; и им се даде власт над четвъртата част на земята - да умъртвяват с меч и глад, с мор и със земни зверове.”

Последният конник е единственият, комуто е дадено име в текста. Интерпретациите за него могат да бъдат безкрайни, като и до днeс се водят спорове какво точно се има предвид под “четвъртата част на света”. Логичното обяснение е, че за всеки от четирите конника има по една част на света, но по-съвременни прочити твърдят, че може да става дума за четвърт от населението на земята, което ще бъде погубено. Трети смятат, че става дума за Римската империя или Европа - интерпретации да иска човек.

Можем, разбира се, лесно да открием четвъртия конник и днeс, например в Австралия, където огънят (адът, който следва конника) по груби сметки е убил около милиард животни (или земни зверове) и застрашава съществуването на близо 100 животински вида. Неслучайно често чуваме определението “пожар от библейски пропорции” и “климатичен апокалипсис”.

Разбира се, по-религиозните може би имат различен прочит на “Откровение”, някои търсят под вола теле и намират съвпадения навсякъде, където поискат. Агностиците и атеистите пък гледат с насмешка над подобни религиозни писания, свързани с “въображаеми приятели в небето” и не биха били склонни да ги приемат като нещо повече от обикновени вълшебни приказки. Но, независимо от религиозните ни предпочитания (или липсата на такива), символиката в Новия завет може да се свърже твърде лесно с актуалните събития по света и това, най-малкото, е любопитна тема.

И нека имаме предвид, че ако ни застигне Апокалипсис, няма да са виновни конниците. Не те са тръгнали да си “галят сетивата” с продажба на екзотично месо от прилепи, змии, палмови цивети, камили, магарета, лисици, язовци, таралежи и други животни, които неслучайно нямат никаква работа на човешката трапеза, та накрая да отприщят нова болест по човечеството. Не са те тези, които неглижират климатичните проблеми, замърсяват планетата и оставят върху нея своя огромен въглероден отпечатък, бълват вредни емисии и прекаляват с консуматорството. Не те си хвърлят фасовете на тротоара, памперсите в морето, боклука през балкона и опаковат краставиците поединично в тарелка с целофан отгоре. Не те горят гуми в кюмбето, незаконен боклук в предприятията си и 100 милиона барела гориво на ден в световен мащаб.

Те, всъщност, се придвижват с доста екосъобразен транспорт. Само с една конска сила.

 

Автор: Георги Емилов

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  само, че някой от англия го е донесъл и лифтове, и метро! този град в англия, дето имаше проблем с някакви баща и дъщеря!китайците са намерили следи
 • Анонимену 6 Анонимену преди 2 седмици Профил на трол?
  а вирусът е от ухан. нека да лъжат ,че ядяли прилепи! те просто следват мао цзе дун, който казваше, че ще победи света с биологична война! това е истината
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  не е анархия, човече. тези са изтървани от лудниците в турция! както изпратиха тур. цигани 1960 в пловдив. и представете си в квартал Столипиново! по голяма подигравка за ген. Столипин и Шипка има ли??????? а, питам и за блгарският народ!!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Бах изтрещелите коментари под статията, копеле. Човека прави интерпретации, тея отдолу се замерят с псалми, бах таз анархия
 • Бахтин 4.1 Бахтин преди 3 седмици Профил на трол?
  Аз съм който съм, а ти дали си който е? :)
  : 3 !
 • Бахтин 4.2 Бахтин преди 3 седмици Профил на трол?
  Бахти! И сам не знам нито какво, нито защо съм написал, а вече имам два плюса и два минуса. Кво нещо е българина,дали коронавируса не му е някак генетично присъщ? ,Коронавирус, коронавирус, коронавирус; дано унищожим Китааай, че и покрай него основния враг Россссия,ссссс, ххххх, коронавирус, коронавирус......
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Човекът е най-злото същество на тази планета и заслужава да загине. Нито едно живо същество не убива друго без причина и не се стреми към власт като него.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ето какво лекарство намерих за проблема наречен Апокалипсис, вируси, земетресения, вулкани, природни бедствия, всичко за което се обвинява природата:.“ и Моят народ, който се именува с Мое име, се смири, почне да се моли, да търси лицето Ми и се отвърне от лошите си пътища, Аз ще чуя от небето, ще простя греховете му и ще изцеля земята му“(Летописи 7:14, Стар Завет, Библия). Защо не пробвате?
 • Мда 2.1 Мда преди 3 седмици Профил на трол?
  Апокалипсисът или Откриването на Господ Исус Христос и предхождащите го катаклизми, имащи за цел да изпитат живеещите по земята ли ще лекуваш?
  : 0 !
 • до 2.1 2.2 до 2.1 преди 3 седмици Профил на трол?
  Да, не може да се излекува Голямата Скръб, това трябва да се случи, но може да се отложи, за да се достигнат още души.
  : 0 !
 • Бе, защо? 1 Бе, защо? преди 3 седмици Профил на трол?
  Бе, защо ми се вижда, че единият от конниците носи Новичок в кутийка, другия маже с него някаква брава, а третия се подсмихва, като онзи ловец от картината на Василий Петров. Офф, ам чакай, ам те пък бяха четири... Е, четвъртия пък носи на короната си един голяааам вирус и го пуска във всяко срещнато ушенце Един хибриден такъв вирус:))