Космически "таралежи" ще изследват планети, спътници и астероиди

7964
Космически "таралежи" ще изследват планети, спътници и астероиди

Марсианските изследователски апарати на NASA като Spirit, Opportunity и Curiosity се отличават със специфичен външен вид и подчертано антропоморфни качества, които ги правят да изглеждат симпатични.

Следващото поколение апарати, предназначени за изследване на други планети и космически тела, съвсем няма да изглеждат така. Предвижда се на външен вид те да наподобяват нещо като боздуган или метален таралеж със сферична форма.

Марс – костеливият орех

Човекът не е ходил по-далече от Луната. Но мнозина космонавти (а защо не всички) мечтаят за червено-ръждивите пустини на Марс. Проблеми...

Такъв апарат ще бъде Phobos Surveyor – нов проект, разработен от изследоватиели от Станфордския университет, Масачузетския технологичен институт и Лабораторията на NASA за изучаване на реактивното движение. Едно изследване с новата апаратура ще протича по следния начин. Космическият кораб ще приближи изследвания обект и от него към повърхността на космическото тяло ще се отправят няколко сферични робота Phobos Surveyor. Самият кораб ще остане на орбита, контролирайки работата на по-малките апарати.

Използването на множество автономни малогабаритни роботи е много по-перспективен метод за планетарни изследвания, отколкото стандартните марсоходи, коментират учените.

„Дребосъците“ могат без затруднения да преодоляват сложен терен, да прескачат през канали и други препятствия. „Скачат“ е точният термин, тъй като точно това се предвижва да могат роботите тип Phobos Surveyor. Тази им възможност ще направи наличието на колела абсолютно ненужно и ще им спести редица проблеми в тази насока, свързани с придвижването. Заради способността да подскачат апаратите ще могат и да изследват много по-голяма площ по повърхността на космическото тяло, в сравнение с използваните до сега марсоходи. За изследването на обекти от типа на Фобос – спътника на Марс, и неголеми астероиди малките апарати няма да се нуждаят от мощен източник на енергия. Затова ще им е необходим само прост инерционен двигател, разположен във вътрешността им.

В Млечния път има 160 млрд. планети?

Екзопланетите може да са изключително разпространени в нашата галактика Млечен път, а броят им по-скоро превишава този на звездите, твъ...

Според разпространената до този момент информация един апарат Phobos Surveyor ще има размери на малка масичка. Благодарение на слънчеви батерии, разположени на повърхността му, роботът ще може успешно да се придвижва по изследваното космическо тяло, съставяйки карта на повърхността му.

За подробно изследване на Фобос например ще са необходими пет или шест „таралежа“, управлявани от борда на космически кораб. От там ще се определя положението на всеки робот и ще му се дават команди за това накъде и как да се придвижва.

Във вътрешността си машинките ще имат всевъзможни научни и изследователски инструменти. Сред тях – апарат за определяне на химическия състав на скалите и газовете, микроскопи и други инструменти за изучаване на структурата на повърхността. Получените данни ще бъдат от полза на учените да получат повече информация за миналото и строежа на Фобос, който е първият обект за изследване по програмата. В бъдеще по същия начин ще бъдат проучвани и други космически тела.

Редактор: Анна Маринова

Заснеха раждането на нова планета

Радиотелескопът ALMA на Европейската южна обсерватория в Чили, разположен на 5000 м надморска височина, проследи оформянето на нова п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com