Машинният вот и машината на демографията

4721
Машинният вот и машината на демографията
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с машинното гласуване започна да изглежда сложна. И не заради неговата ефективност по отношение на корупцията - едва ли има по-добър начин да се ограничат злоупотребите при хартиените бюлетини и гласуването да стане малко по-прозрачно. Освен всичко използването на машината е елементарно и то за всички възрасти - между попълването на хартиена бюлетина и натискането на две места няма разлика. Въпросът не е дали ще има хора, които да не се справят с машината - най-вероятно не. Въпросът е дали някаква част от възрастните поколения няма да се откажат заради психологическата бариера. 

На изборите тази неделя вече се появиха няколко съмнения - дали ниската на места избирателна активност не се дължи на задължителните машини. Според говорителят на ЦИК Цветозар Томов не би могло да се каже; на места вотът е висок, на други нисък и не може да се прецени дали това е заради машините или не. Но най-вероятно това няма да може да се прецени и на парламентарните. Понеже причините за евентуален отлив от вота, ако има такъв, със сигурност биха били повече от една - отпуски, тук-там оставащи страхове от коронавирус, големи горещини, финал на европейското, умора от изборите.

В голяма степен машинното гласуване точно в този момент поема риск, в който няма правилно решение. Рискът е общо взето с кое от двете да нарушиш представителността на парламента. В първият случай, ако се оставят хартиените бюлетини, рискът е в това вотът да се наруши от стандартните машинации, белязали всички избори в последните 30 години. Във вторият случай представителността е под риск заради евентуалното изключване на най-възрастните демографски групи или по-неуверените сред тях. Може би ситуацията изглежда така: по-голям вот зад граница и по-малък след определена възраст. Само че ако първото улеснение засяга около 200 000 души (предположението ни за онези, които ще гласуват в добрия случай в чужбина), второто затруднение засяга над 2 милиона.

Това далеч не означава, че решението за машинно гласуване е грешка, защото проблемът не е просто аритметичен; той е част от тежката ревизия на изборния кодекс, която се бави вече години наред, и единственият шанс всички лоши практики да бъдат пресечени дойде едва сега. Но отговорността да се направи това върви заедно с отговорността да посрещаш и определени изненади. Всичко това - с уговорката, че никой от поетите рискове не е по-голям от този, който запазва статуквото.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com