Мерките срещу преписване на матурите - малко са!

4490
Мерките срещу преписване на матурите - малко са!

Видеонаблюдение, точно определено място, на което сядаш, без мобилни телефони, дори затваряне на експертите, които определят изпитните варианти – всичко това предвижда МОН за предстоящите матури през тази година.

Коментар на редактора

МОН моли прокуратурата за помощ при злоупотреби с матурите

Министерството на образованието и науката (МОН) иска помощ от прокуратурата за съдействие при установяване на злоупотреби при провеждан...

Абсолютно правилно! Даже е малко – трябват и други мерки. Например – всички ученици, влизащи в стаите за изпит, да бъдат претърсвани за пищови. След като има претърсване когато отиваш на концерт, в дискотека или на футболен мач, лигавщини за накърнено достойнство просто не се приемат. Освен това – когато бъде обявена темата на матурата, претърсване на тоалетните в училището за пищови от квестори, които се определят за тази задача с томбола в момента, в който се тегли и матурата.

Други мерки – наказания за длъжностни лица, които помагат да се преписва. Когато си заплашен да си загубиш работата, ако те хванат да помагаш на „детенцето на нашия човек“, ще си помислиш много хубаво дали да се жертваш. Най-добре е видеозаписите от матурите да бъдат качвани на сайта на МОН т.е. да има публичен достъп, а не само двама-трима експерти да контролират процеса на проверка.

Устоите на една държава зависят най-вече от две неща – образование и здравеопазване. Образованието дава знанието как да просперираме, а здравето дава възможността да приложим на практика знанието. Точно за тези две сфери трябва да се грижим най-много, а не го правим. Как тогава искаме да живеем по-добре – с тъпи оправдания в стил Тодор Танев каква щяла да е обществената реакция, ако има множество слаби оценки на матурите ли? Ами да учат тези, които не искат да имат слаби оценки – не да ползват медии и социални мрежи за натиск за запазване на статуковото. Утре точно тази „благост“ ще ни изяде главата – когато на трудовия пазар се появяват неадкватни експерти, защото нямат знания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com