Месецът на суетата

6377
Месецът на суетата
Снимка: БГНЕС

Преди дни в медийното пространство се завъртяха първите сметки за тазгодишния сезон на абитуриентските балове, които са, меко казано, стряскащи. По изчисления балът на един зрелостник тази година ще струва средно между 3000 и 5000 лв. Средно!

В държава, в която според официалната статистика на финансовия министър над половината от населението има месечен доход до 600 лв., това е абсурдно.

И напук на всякаква логика, скъпият цирк на пайетите и броката се повтаря всяка година.

Абитуриентският бал - само на Балканите е така

Сигурно вече сте били поне на едно изпращане на абитуриент, къде с роднини, къде с приятелска компания. Нагледали сте се и на това, за ...

Затънали в непробиваемата философия, че на децата не трябва да им липсва нищо, на всяка цена, хиляди родители са готови да се влачат по корем, за да изстрадат огромния заем от банката, но в края на май детето им да е най-красивото, най-обгриженото, да излезе пред родата и да отиде при съучениците си със самочувствие, защото това е "една от най-важните и запомнящи се вечери в живота".

Естествено, същите тези родители са наясно, че това е лъжа. В живота има безброй други по-важни и по-запомнящи се вечери, но мисълта за тях просто не е на дневен ред. На дневен ред е каква ще е роклята, какъв ще е гримът, прическата, колата...

Обществото ни толкова се е оплело в колективната лудост, наречена абитуриентски бал, че не осъзнава как една такава наглед невинна концепция за важните неща може да стане основополагаща за цяла изкривена житейска философия.

Ако на 18 години едни пълнолетни млади хора, които имат право да гласуват, да работят, да вършат подвизи или престъпления и да носят отговорност за тях, считат, че скъпата кола, скъпият часовник, скъпата екскурзия или бижута са от значение, значи имаме проблем. Самочувствието няма нищо общо с роклята, чантата и обувките и ако утрешното бъдеще на България не го осъзнава, последиците може да са катастрофални.

В Кърджали наказаха абитуриенти за опасно шофиране

10 абитуриенти са наказани вчера по Закона за движение по пътищата след рисково шофиране по улиците на Кърджали, съобщиха от Областната...

Суетата е естествен човешки рефлекс, но загубата на връзка с реалността е патология. И за този проблем вина имат колкото младежите, толкова и техните родители.

Изтъкани от комплекси, несигурност и некомпетентност те възпитават поколение, което счита за по-важно "да изглеждаш", отколкото "да бъдеш". Ето защо баловете са все по-бомбастични и мащабни всяка година, а само няколко дни след това - кандидатстудентските изпити - все по-трагични като резултати. Защото на малцина им хрумва, че балът е една рядко скъпа глупост, чийто първоначален приемлив замисъл се е изродил до гротескни високи, подплатени с ударни дози комплекси, неадекватност, повърхностност и кич. А всъщност важното започва след това - на студентската банка (ако изобщо се стигне до там), която е единствената относителна гаранция за шанс за нещо по-добро.

Така че, скъпи родители, въпреки че сте водени от обич, правите ужасна услуга на децата си, ако сте им внушили, че балът е една от най-важните им вечери и в нейна чест всички жертви и усилия си струват. Ясно е, че ценностите не са на мода. Още по-ясно е обаче, че без тях, нищо чудно, балът наистина да остане най-важната вечер в живота на детето ви.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com