X
 
 

Мила моя Родител 2, сладка и добричка

11738 26
photo of Мила моя Родител 2, сладка и добричка
Снимка: iStock/Guliver
Френската идея "родител 1" и "родител 2" да заменят "майка и татко" предизвика световен скандал. Ние няма да вземаме страна - само ще се опитаме да реализираме някои основни положения. Много известни текстове от света на изкуството и науката например ще се наложи да се променят. Например така: 

1. "Ах, Виолето, Виолето,

защо си тъй намусена и тъжна,

много моля те кажи!

Не плачи, дете...

Родител 1 е невинен"

(Тодор Колев, "Виолета")

 

2. "Но кажи какво да правя,

кат си ме, родител 2, родила,

със сърце мъжко, (ако стана баща, сърце на родител 1), юнашко,

та сърце, родител 2, не трае

да гледа турчин, че бесней,

над огнището на родител 1.

(Христо Ботев, "На прощаване")

 

3. Мила моя, родител 2,

сладка и добричка,

как да кажа родител 2,

колко те обичам. 

(Мила моя мамо, детска песничка)

 

4. "Едипов комплекс е особено отношение към родител 2..."

(из учебник по психология)

 

5. "Роди ме родител 2 с късмет, пък ме хвърли на смет."

(народна поговорка)

 

6. "Дете 1 ти се родител 2 ожени, ожени,

Дете 1 ти се родител 2 ожени, ожени,

Дете 1 ти се родител 2, ожени, ожени,

за една македонка, поробена". 

(народна песен) 

 

7. "Parent 2, oooh,

Didn't mean to make you cry..."

(Куин, Бохемска рапсодия) 

 

8. Родител 1 е кондуктор,

кондуктор съм и аз,

билети дупчи родител 1,

жените дупча аз. 

(Чалга песен) 

 

9. Да ти е*а п****** родител 2! 

(Христо Стоичков, жестомимичен запис от САЩ 94")

 

10. Люк, аз съм твоят родител 1...

(Междузвездни войни, "Империята отвръща на удара") 

 

Освен това идват и няколко основателни въпроса в новия новговор. Хайде, с родител 1 и 2 ще се оправим. Обаче как да наричаме бабата и дядото? Може би някой, с известни основания, би предложил просто и дядото да стане баба, то след 70-80 години вече няма особени разлики. Вероятно баба 1 и баба 2 би изглеждало убедително. Обаче например, как да се нарече тъщата? И въобще да бъде избавена от сексистко негативния отенък на едновременно нещо типично женско, което е едновременно сексистко и едновременно е хептен подсилено от балканския контекст на думата? 

Ето как: Погледната от гледната точка на бащата (родител 1), тъщата е родител 2 на родител 2 на моя наследник. Погледната от гледната точка на майката, тъщата е просто родител 2. Погледната от гледна точка на детето, тъщата е родител 2 на родител 2. 

А лелята? Просто е. Леля ти е наследник 2 на родител 1 и 2 на родител 2. 

А прадядо ти? Тук все още се спори. Ако е прадядо от линията на родител 2, той е общо взето родител 1 на родител 1 или 2 на родител 2. 

Втори братовчед по майчина линия? Никакъв проблем. Той е наследник на родителите 1 и 2, родени от наследник 2 на родител 1 и 2 на родител 2.

Ето колко е просто. И коректно, разбира се. А ако прилича на език на програмиране, е точно това. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 9 потребители
 • Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 17 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец преди 5 месеца Профил на трол?
  ТВА Е ТЕРОРИЗЪМ И ГЕНОЦИД СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.ТИЯ мръсни същества евреите са терористи и с тоя план заличават човешкото от хората.българия не требе се съгласява с тоя геноциден план..
 • Анонимен 16 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Абе, някои го докарват и до № 6 и №7! Кво праим тогава!? Сигурно Макрон ще ни каже!
 • марги 15 марги преди 5 месеца Профил на трол?
  "....НИКОЙ НЕ ИСКА ЗОРЛЕМ ДА ТИ СМЕНИ ПОЛА. ДЖЕНДЕР СТАНА МРЪСНА...", айде бе,зорлем ще ни задължат да се откажем от СВЕЩЕНИТЕ образи на бащата и майката! Margi Draganova, уважавай си колкото щеш, когото щеш, но уважавай и нашите РАЗЛИЧИЯ!
 • Македонецъ 15.1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Бе става дума за никакви различия. Става дума , че адашката ти е ВРАГА или и ти си като нея. Така говорят фактите. Осъзнавай се , ТЕ НЕОЛИБЕРАЛИТЕ есейци са ВРАГОВЕ НА НАРОДА , НАРОДИТЕ , НА ТЕБ , НА ТВОЙТЕ БЛИЗИКИ , ПРИЯТЕЛИ И ПРИЯТЕЛКИ. ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДИ , А ТЕХНИТЕ ДЕЛА ДОКАРАХА ДО ТУК НЕЩАТА.
  : 2 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Позицията е задължителна. Французите са изроди, щом приемат това! И не може да са лидери на Европа.
  : 1 !
 • Македонецъ 14 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Аз нямам нищо против Израел да бъде дом на еврейте/ките в границите от 1967г имам против , че една Банда либерали/ки имат против България да БЪДЕ ДОМ НА БЪЛГАРИТЕ/КИТЕ. Признавам правото на Израел да съществува и осъждам холкостът , но Осъждам и това , че днес жертвите от този холкост/ ТОЙ НЕ Е ЕДИНСТВЕН/ са се пРЕВЪРНАЛИ В палачите си . FREE PALESTINA в границите от 1967 със Столица И. Йерусалим. виж още ››
 • Македонецъ 13 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Има и нещо друго. Добре за момент да приемем , че драганова , ачев и 7.1 са добрите , а аз лошият и какво се получава. Ами да вземем Държавата Израел. Ами това е една фашистка държава. Израел дом на еврейте. Ама как така ? Нали мултикултурието е висша евроАтлантическа ценност , как така в Израел крайно десни религиозни партии ще имат такова влияние ? Как така Израел ще изповядва висша форма на рас виж още ›› изъм ? Добре Израел го прави , ама драганова , байчев и 7.1 НИКОГА НЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ТОВА , А напротив . Е как така ? Значи за Израел може , а за другите НЕ МОЖЕ ? Четете ли , четете ли ?
 • Македонецъ 13.1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  есейските извращения са ОГРОМНИ. Първи нонсънс антисемитизъм. Значи може да има безпроблемно всякакъв вид фобизъм. Няма никакъв проблем да има Антибългаризъм , Русофобия , испанофобия , но не могло да има антисемитизъм . Втори нонсънс. ислямофобия. Значи безпроблемно може да се вихри христянофобия в христянски държави , ама ислямофобия НЕ. Трети нонсънс. хомофобия. А , значи всички трябва да прием виж още ›› ат Патлогиите за нешо нормално. И значи не може само към еврейте да има фобия , мохамеданите и хората с медицински сексуални заболявания. /Тюрлу гювеч/
  : 2 !
 • Македонецъ 12 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  7.1 е лъжец и манипулатор. есейските ценности са ТЪРГОВСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА КОРПОРАЦИЯТА/ ЕДИННОТО СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО/. За целта Народите трябва да бъдат напълно неприкодни за каквато и да е съпротива.И ето на година по лъжичка. И ето дежурните им обяснения с цел приспиване на вниманието. Ето я драганова ,ето го байчев , ето го 7.1. ВРАГОВЕ И БЕСОВЕ. ТЕ СА.
 • Македонецъ* НАРОДЕН ФРОНТ. 11 Македонецъ* НАРОДЕН ФРОНТ. преди 5 месеца Профил на трол?
  Да водиш война с по силен противник е трудна работа и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да му бягаш от правилата. Много обичам военно*стратегически войни и винаги врага ми е НЕОЛИБЕРАЛА, един вид по време на играта давам всичко от себе си за да спечеля защото си представям Врага / драганова* ачев , асен генов...../
 • Ричард Ран 10 Ричард Ран преди 5 месеца Профил на трол?
  Много се разгащихте,ама ще играй тоягата. Донесохме ви демокрация, от прости ганьовци ви направихме хора - благодарност никаква! Още щяхте да пъшкате под ярема на комунистическото и руско робство , а сега сте почти 51 щат. Имате закрила, имате и нашата благосклонност и пак ви избива на глупости. Робско племе сте си и това е!
 • Македонецъ* НАРОДЕН ФРОНТ. 9 Македонецъ* НАРОДЕН ФРОНТ. преди 5 месеца Профил на трол?
  Да водиш война с по силен противник е трудна работа и е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да му бягаш от правилата. Много обичам военно*стратегически войни и винаги врага ми е НЕОЛИБЕРАЛА, един вид по време на играта давам всичко от себе си за да спечеля защото си представям Врага / драганова* ачев , асен генов...../
 • Македонецъ 8 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  драганова от фейсбук и байчев и цялото /actualno/са от ЕДНА СТРАНА НА БАРИКАДАТА и е в плана да са се правят , че се карат. Тоест те наистина си се карат за нещото , но относно рушителният Либерализъм и обезличаващата есещина са НЕПОКОЛЕБИМИ. И сега драганова не разбрала , че ачев всъщност рекламира Враждебната на Народа истамбулска харта.
 • Македонецъ 8.1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Или много добре знае , но се прави . Един от огромните проблеми на Народа и Народите е , че все още не осъзнават напълно в какво са ги /ни/ забъркали. Разбира се цялата ПРОПАГАНДНА Машина на ЛИБЕРАЛИЗМА прави всичко възможно това да продължава Така ЧРЕЗ хилядите Орки от най различен ранг , естество и ниво в Системата водеща ни към ЕДИННОТО Световно правителство/Babylon/
  : 1 !
 • Македонецъ 8.2 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Аз знам , че ТЕ СА ВРАГА И ВОДЯ ВОИНА С ТЯХ. СВЕЩЕННА ВОЙНА. ВОЙНА ЗА НАРОДА НА КОЙТО ПРИНАДЛЕЖА/ Р.България*Р Македония/ на Човечеството и знам , че никое Зло не е Вечно. На тактическо ниво не ме интересува от коя страна на победата ще бъда. Интересуваме как да спомогна с цялата ми същност да бъда от ПОБЕДИЛАТА.
  : 1 !
Нагоре