Най-добрите пароли, с които държавата да се защити от хакери

11782
Най-добрите пароли, с които държавата да се защити от хакери
Снимка: iStock/Guliver

Оказва се, че както бели хакери, така и хора със средни компютърни умения, а и просто тинейджъри с малко повече свободно време, биха могли да пробият различни системи в държавата, която после се самоглобява - за нещо средно между собствено забавление (според тях) и кибертероризъм (според разследващите). В такива моменти е добре на чиновници и програмисти във важни държавни структури, където търсят ИТ-та за 650 лева и "за честта на пагона", както обича да се изразява премиерът, да бъдат предложени креативни защитни идеи за пароли, с които да запазят данните на населението. Добре е също така да се използват и умни и загадъчни имена на папки, които да не ориентират пробивачите за какво става дума. Ето някои от тях.

Паролите: 

1) Паролата да е parola

Това не се е правило никога от никого и няма как да хрумне на агресивни типове, фокусирали се върху кодовете на защита. Тук ние само даваме базовата идея, а сме сигурни, че ако случайно бялото поленце за повече букви стигне до съдбоносните 8 знака, умни хора ще се сетят да го членуват и да стане parolaTA. Това членуване на думата е вече окончателният ход, с който ще се парират и най-далновидните опити за пробив.

2) 12345678

Поредицата от възходящи цифри, започващи от 1 и стигащи до 8, е идвала на ума само на двама души - този, който прави защитата на НАСА и на Едуард Сноудън. Подобна парола гарантира здравината на всяка структура и я прави непробиваема - да не говорим ако по-разсъдлив човек реши пък иновативно да врътне цифрите от осмицата към единицата - тогава шансовете за разгадаване падат от 0,002 на 0,000001 % в зависимост от интелекта на назлобилия се хакер.

3) BoykoBorisov

Тривиалните пароли, които съчетат цифри, малки, големи букви и неразбираеми секвенции от непонятни подредби са предвидими и рядко работят като хората. Ако всяка държавна институции въведе като парола името на премиера, няма да има човек в страната, нито от ТАД груп, нито от упоритите "Биволъ", които да разгадаят тайната. И да, правилно се сетихте, ако го направим BoykoBorisoff, с двете "ф-та", вече слагаме пети катинар върху сигурността.

4) Mrusni_dolni_hakeri_predateli_na_majka_Bulgardja

Крайна мярка, ако съвсем случайно стане така, че горните три пароли не свършат работа и се намерят брутално добри хакери, които да ги разгадаят, то поне последната дума да бъде наша. По този начин всеки хакер, макар и разбиващ системата, ще остане с кофти родолюбив вкус, и падайки смъртно ранена, всяка система ще изрича, загивайки, проклятието си срещу разбивача. Предатетелите трябва да знаят, че са предатели, вместо гордо да се кефят, че видиш ли, разбили сумата сайтове вместо да играят DOTA вкъщи.

Папките:

1. Ne_se_chisti

Добре е да се даде улика на държавните служители кое да чистят и кое не. Установено е, че всеки файл, който няма предпазно заглавие, което да уточнява важността на файла, примерно NE_TRIJ, NE_PIPAJ и прочие, е заплашено не толкова от външни хакери, колкото от самата администрация, която в паузата между два пасианса може да реши да поизтрие някой от файловете, тъй като отнема твърде много място и компютърът не може да подкара пасианса, а ако не може да го направи, за к'во е въобще тоя компютър.

2. Da_se_udari

Обратното на предишното и отново, за да не станат обърквания. Хора, които не са узрели достатъчно, за да разберат, че разделението на властите е демодирана идея на Просвещението, все пак трябва да бъдат удряни от време на време. В папката да_се_удари могат да влизат както цели опозиции, така и просто неприятни хора, на които е вдигнат мерник. Водещият принцип трябва да е обратният на идеята за терасата - всеки човек с недекларирана тераса от властта би могъл да въвежда в папката онези, които намекват, че не си е декларирал терасата и така лека-полека всичко да си дойде на мястото, така както си идва на мястото всяка обща част, предназначена за лична употреба. Идеята е всички критици на властта да се съберат на една обща тераса и оттам насетне ще видим какво ще ги правим.

3. QneQnev

Не е ли страшно необходима онази точност на названието, онази красноречивост и недвусмисленост на написаното име? Тъй като вече в системите изгря подобна папка, то най-добре за всеки човек, който е обект на по-голям интерес, да се слага цялото име, за да не стават обърквания, може и презиме, телефон и ЕГН - току-виж хакерите и тия свадливи хора във Facebook помислили, че не става дума за бившиият депутат от РЗС и настоящ съветник на премиера, а за някакъв човек, който просто се казва Яне Янев и продава хамбургери на "Пиротска".

4. Otpuski

Както разбрахме, когато държавните служители, особено от директорски мащаб, гледат на отпуските като на тежки решения, които ги хвърлят в ужас и само железният професионализъм ги кара да си почиват, вместо аматьорски да се връщат към изпълнението на задълженията си. С тази папка всеки ще може да види кой кога няма да работи, за да може още от пролетта да се напича от напрежение, че ще му се наложи в един момент да замине за морето и други да поемат отговорностите му. Но с всички тези непробиваеми тактики, може ли въобще да стане нещо лошо?

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com