КЗЛД обяви каква ще е глобата за НАП за хакерската атака

4533
КЗЛД обяви каква ще е глобата за НАП за хакерската атака
Снимка: iStock/Guliver

5,1 млн. лв. е предвидената глоба за НАП. Това каза председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. НАП има свое ръководство и то ще реши по какъв начин ще плати глобата и дали ще обжалва, допълни още Караджов. 

На въпрос на БНТ защо глобата е в такъв размер, Караджов отговори, че в конкретения случай са взети предвид "отговорното поведение на агенцията", начина, по който е извършена кражбата, както и действията на НАП преди да стане кражбата. По думите на Караджов са отчетени действията на НАП от гледна точка "отговорност".

Горанов: НАП може да плати наложената ѝ глоба заради изтичането на данни

Националната агенция по приходите разполага с достатъчно средства, за да плати глобата си наложена от Комисията за защита на личните да...

Там е проблемът, затова е и тази санкция. НАП е трябвало да направи повече за превенция, отколкото е направено, категоричен е Караджов.

Изтекла е информация за 4,1 млн. български граждани, както и за 2 млн. покойници, стана ясно от думите на председателя на КЗЛД. Но веднага той заяви, че "малко се преувеличава" с възможността течът на данни да навреди много на засегнатите.

Караджов обясни и, че 5,1 млн. лева ще минат през КЗЛД, но отиват в държавния бюджет т.е. КЗЛД няма да получи нито стотинка от глобата. Не се очаква и санкцията към НАП да се увеличи, независимо дали има допълнителни жалби от физически лица.

По думите му санкцията не цели наказание, а по-добро поведение на Агенцията. Караджов изрази надежда, че след този публичен скандал ще се промени начинът на мислене, както и ще има промени във висшия мениджмънт. 

За откраднатите лични данни плащаме милиони - не държавата, ние!

"В четвъртък (бел. ред. - т.е. днес, 22 август) ще обявим глобата. Няма да е малък размерът, ще е в милиони". Това заяви пред в. "Сега"...

Председателят на КЗЛД коментира пред bTV и теча на данни от от банка ДСК. "В случая с НАП кражбата на лични данни е станала по съвременен начин, а при кражбата от банката са взети хард дисковете. Физическото лице, което е извършител на кражбата на банката не е установено", каза Караджов.

По думите му, ДСК има на хартия добре разписани процедури за опазване на лични данни, само че на практика те не са добре спазвани. Информацията е чувствителна - например физически белези, имотно състояние, дори здравен статус - кредитоискатели са представяли факти пред банката за необходимостта от лечение, за да могат да получат заем.

Към момента на теча на данни банката е уведомена за кражбата на данни на едно лице и тя се е свързала с него, но сега се разбрало, че става въпрос за 33 500 души и следва ДСК да ги уведоми лично, обясни Караджов. По думите му, не може да се стигне до измама с откраднатите лични данни от банковата институция. Според него кражбата се извършва, защото има интерес от някой. В конкретния случай е хубаво, че има органи и се прилагат законите, уточни Караджов и изрази надежда, че администраторите на лични данни ще внимават повече, иначе трябвало да се удвои и утрои кадровият ресурс на КЗЛД. Той добави, че случаят "ДСК" не значи, че такива проблеми масово има в банковия сектор.

За финал Караджов коментира информацията, че банка искала от свои клиенти да попълват в декларация дали имат политическа принадлежност и каква е тя. Той беше категоричен, че това е незаконно.

НАП отнася огромна глоба за теча на данни, точната сума ясна до дни

Националната агенция за приходите ще бъде глобена милиони заради теча на лични данни на над 5 милиона българи. Проверката на Комисията ...

Вижте повече за теча на данни в банка ДСК в статията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com