Накъде вървят милиардите от Европа за коронакризата в България?

11206
Накъде вървят милиардите от Европа за коронакризата в България?
Снимка: iStock

В края на миналата седмица почти незабелязано мина едно събитие, което във всяка друга страна-членка на ЕС щеше да е централно. У нас мина и замина като ... и аз не знам вече, трудно намирам думи.

Става въпрос за плана за възстановяване и реформи от коронакризата. План, който би трябвало да определя живота ни за години напред.

Почвам с простичък въпрос - колко от тези, които сега четат този текст, изобщо знаят, че беше представен такъв план? А колко разбраха какво включва той? И разбраха ли, че това всъщност все още е рамка, а не конкретен план.

Петък, 14:00 часа - това ли е времето, в което оповестяваш подробности за план, който би трябвало да се превърне в крайъгълен камък на живота, обществото и държавата ни?

Нататък - къде е човешкият ресурс в този план? Къде са хората? Например, в здравеопазването и образованието. От казаното от Дончев останах с впечатление, че основният фокус на инвестициите е в технологичната част. А хората, които ще я ползват и управляват тази технологична част, къде са? Или няма нужда, машините сами ще се оправят? Защото и сега по заповед РД-01-159/27.03.2020 на предишния здравен министър Кирил Ананиев в България има 7473 легла за заразени с COVID-19 в некритично състояние,а 1347 е броят на леглата, водещи се за "интензивни" - т.е. за болни в тежко състояние. И като стигнахме около 2700 хоспирализирани, от които 166, по Националната телевизия ясно показаха как точно се хоспитализира - на сегашния здравен министър му се наложи да заплашва публично, че наистина да се хоспитализира - колко ще е наистина ...

Та какво има в основите на спасителния ни план за здравеопазване? Има модернизация на материалната база на държавни и общински лечебни заведения. Има развитие на националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112. Има модернизация и развитие на психиатричната помощ. Има укрепване на капацитета на Медицинския институт на МВР за реакция и устойчивост при кризи. И няма нито една дума цялата тази модернизация кой ще може да я управлява и използва. Легла има - явно сами ще слагат диагнози и ще дават лекарства.

Като погледна образованието, виждам същото - "модернизация". Ако в "модернизация" не влиза и развитие на човешки кадри, значи едни пари пак ще бъдат потрошени. Милиарди. Ще има в нечии джобове, а при следващата пандемия пак ще си пишем във Facebook кога идва линейка, дали изобщо идва и дали изобщо някога ще дойде! А като гледам и ООН какво казва, такива неща като коронавируса сега може да станат начин на живот - защото много се модернизираме и малко се очовечваме!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com