Нова технология датира пръстовите отпечатъци с висока точност

3148
Нова технология датира пръстовите отпечатъци с висока точност

Световната престъпност може да бъде силно занижена, благодарение на работата на група холандски съдебни експерти. Специалистите съобщават, че са успели да открият ефективен метод за точно датиране на отпечатъци от пръсти.

Новото постижение ще даде възможност на полицаите успешно да разследват дори неразкрити престъпления, които са били извършени преди няколко години.

От 2015 г. въвеждат пръстовите отпечатъци при издаването на шенгенски визи за руснаци

От 1 януари 2015 година издаването на шенгенски визи за руските граждани ще изисква снемане на пръстовите отпечатъци. Това заяви днес р...

„Представителите на полицията непрекъснато се интересуват от възможностите за датиране на пръстовите отпечатъци. Например, ако на мястото на престъплението са открити отпечатъците на съседа, ние със сигурност вече можем да кажем кога са били оставени те – в нощта на престъплението или преди два дни, когато той е идвал на чаша кафе“, коментира Марсел де Пюи, един от експертите, участвали в разработването на технологията.

Известно е, че отпечатъците от пръсти представляват уникални „следи“, оставяни от всеки от нас върху предметите, които докосва. Те могат да бъдат снети чрез различни методи и сравнени с отпечатъците, съхранявани в различни бази от данни. Технологията за идентификация на престъпниците по отпечатъци от пръсти е внедрена още в началото на 20 век.

Самите отпечатъци се състоят от смес от пот и мастни отлагания, в която влизат определени видове аминокиселини, белтъци и холестерин. Новата технология, разработена от специалистите, позволява да бъде анализиран химическия състав на този материал. Някои компоненти се разлагат и изчезват с времето, като при едни това става доста бързо, а при други – по-бавно. „Определяйки относителните пропорции на някои химически съединения, можем с висока точност да кажем датата, а понякога – дори часа, когато отпечатъците са били оставени“, коментира Марсел де Пюи.

Към момента разработената от специалистите технология позволява най-точно датиране на отпечатъците, оставени в рамките на няколко дни.

Порите на потните жлези на дланта показват отпечатъците ни по-добре

Южнокорейски учени са разработили нов по-бърз и надежден метод за взимане на пръстови отпечатъци, съобщава Live Science. Технологията ...

По-малка точност има при отпечатъци с двуседмична давност. Самата технология вече се прилага тестово при разследването на реални престъпления. Едновременно с това се създава база от данни, която ще се използва за усъвършенстването на методите за химически анализ.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com