X
 
 

От какво се страхува Бойко Борисов

21723 24
От какво се страхува Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС
Дефицит на идеи. Това е диагнозата на боледуващото българско общество, а от нея най-добре умеят да се възползват управляващите на страната.

Спомняте ли си антимонополните протести от февруари 2013 година? Първоначално те бяха породени от високи сметки за електричество и насочени срещу електроразпределителните дружества (монополисти на държавно регулирания пазар за електроенергия), а впоследствие демонстрациите се насочиха срещу политическата система въобще.

След окървавяването им, правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Какво последва после е ясно за всички, проследили политическата ситуация в страната оттогава насам. Неведнъж съм изразявал мнението си, че тогава премиерът предприе много умен ход и слезе от властта, за да се качи отново на нея. Основната причина за оправдания му страх, бяха зараждащите се идеи за промяна. А те са в състояние да преобърнат цялостната карта на българския политически живот.

Като същинска хрътка Бойко Борисов усети опасността и успя да потуши успешно идеите за промяна. На преден план дойде следващото мъртвородено правителство и Делян Пеевски стана символ на неговия разпад от самото му зараждане. Протести отново имаше, но те успешно бяха заменени като недоволство от личността, вместо от системата.

Като истински специалист в политическото оцеляване Борисов успяваше някакси да маневрира между геополитическите апетити на големите играчи, раздутата българска администрация и креативно давещият се дребен частен сектор. Минаваше скандал след скандал, криза след криза, но правителството се крепеше, благодарение на умели пробиви в опозицията, силните олигархични кръгове и послушният държавен апарат.

Борисов успешно жертваше пешка след пешка, стигна се е до загубата на офицер (министър) и когато някой поставеше под съмнение стабилността на правителството му, отговаряше в стил подобен на бивш държавен лидер, управлявал дълго време страната. Визирам един цветист израз, свързан с тестисите на коча.

Но да се върнем отново на страховете на Борисов. Годините безидейно, безхаберно  и без всякаква стратегия управление просто е обречено. Сега отново се зараждат протести, символично февруарски, но ще станат ли истински катализатор на промяна? Крайно време е българското общество да осмисли и разбере, че промяната не идва само с това "да бутнем тия и да дойдат ония". Не става обаче и с "идеалната алтернатива". Припомнете си притчата за неволята. Докато чакаме онзи невероятен митичен образ, който ще дойде с харизма и гениалност и "ще ни оправи", ще си останем само с чакането.

Всъщност, Бойко Борисов е напълно прав да се страхува. Защото една истинска промяна не само би му отнела властта, а повече не би го допуснала до нея. Нито него, нито подобните му. Не само заради водната криза, не само заради здравеПОГазването в държавата, не само заради касовите апарати и съсипването не бизнеса, заради СЕТА, замиращото образование, мижавите заплати и пенсии. Не дори заради цялостното пакостливо творчество. Понеже голяма част от хората в България вече отписаха собствените си животи. Те минаха под знака на несвършващия преход, в него си и останаха. Но не искат и техните деца да напуснат територията. И да си умрат гладни... и сами! Територията на България ще си остане тук, въпросът е къде ще бъдем българите. Имаме ли нужните идеи за промяна и ще извикаме ли неволята?

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Боко Тиквата е изключителен страхливец! Не случайно един от прякорите му е "Прани гащи"- насирал се е винаги при преди състезания!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Страхува се от коментари в ПИК, затова ги забрани! Тези дни ,,Недялковците,, напълниха пространството с глупости,а днес беше върхът им!Ако започнат да издават вестник, направо ще фалират.Или си мислят,че хората са толкова прости и не разбират от явна манипулация,или там наистина работят ,,пълни дебили,, и без да им пука,пишат неистини,както изнася на управлението!
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Бойко е добър управленец. Нинова и Бойкикев са нефелни.
 • така е - борисов 10 години услужливо подмива путин 10.1 така е - борисов 10 години услужливо подмива путин преди 1 седмица Профил на трол?
  mediapool.bg/tragva-likvidatsiyata-na-balgarskata-firma-za-yuzhen-potok-news303236.html
  : 0 !
 •  Нуууу 9 Нуууу преди 1 седмица Профил на трол?
  Абе тъпи нещастни товарищи ! Какво сакате вие ? Да ви управлява Кури и Костя Копейкин ли ? Не сте си довършили VIII ПЕТИЛЕТКА на зрелия социализъм , там където хептен го захендрихте ? Ами добре , само че трябва да спечелите избори ! Само , че хората не ви искат, кой знае защо ! Напънете се и ...може би.... ама по-добре недейте...само ще си оцапате гащите !
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Също,като тебе ли?
  : 7 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нядавам се ба'т Бойко да не се страхува от прелумпенизираните новоизлюпени пролетари, чийто дивиденти прибира под формата на "субсидии" от Русия нашия виден член на БКП - Костя Копейкин. Само ми е чудно този човек дали наистина осъзнава пагубното си действие върху България, или осъзнава благото си влияние върху мафията на Русия в България ?
 • Тиквоний 7 Тиквоний преди 1 седмица Профил на трол?
  Като чуя,че Боко има политически инстинкт за оцеляване и безпогрешен усет като хрътка и ме напушва смях от такива анаЛлизатори! Тоя е най-страхливата мишка,която досега е била на власт.Умира от страх и би продал и майка си,за да оцелее,защото иначе ще го разкъсат след като падне от власт.
 • Анна Епчинова 6 Анна Епчинова преди 1 седмица Профил на трол?
  Аз съм мисирка на цар Пуя. Глю-глю-глю. Разбрахте ли? -глю-глю-глю. И въобще -глюглюглю....
 • Ай, сиктир! 6.1 Ай, сиктир! преди 1 седмица Профил на трол?
  Апчинова, пий си апчетата!
  : 7 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Що за идиоти са тия, които си мислят, че щом някой не харесва Борисов, непременно търси Путин!? Че има ли друг по-голям продажник на националните интереси от Борисов! Не се ли вижда как подарява държавата и на Путин и на САЩ!? "Великият" български вожд се страхува само от едно - да не падне от власт! Но, няма как да не се случи! И тогава ще видите какви ги е вършил!
 • смешко 5.1 смешко преди 1 седмица Профил на трол?
  Напротив, тъпанарчетата и тролчетата тук изобщо не си мислят, че който е против ББ е "ЗА" Путин. Но по този начин те искат да дискредитират инакомислещите. И понеже не са чували за "демократи" като Маккарти и Никсън, говорят за Путин.
  : 5 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  От какво се страхува Боко Келеша ? Ами страхува се от ГРАМАДА, която ще стане като бъде затрупан с камъни от народа и от продадена България !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ти докато си въртеше чИкИя на портрет на Сталин ли го измисли това, или докато си вадеше дилдото с лика на Ленин от дупарката?
  : 22 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Мутра,охранител на тато,идиот к тъп дебел българин мирише на простотия пръжки с лук и чесън
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  друго си е другаря путин ...класа...дето бил казал че ще ни оправи...мирише на шанел уиски пури...друго си е лада и зил...
  : 35 !
 • Доктор Бахтин 3.2 Доктор Бахтин преди 1 седмица Профил на трол?
  Нападат ви руснаци? Дългата ръка на Кремъл ви настига? Ватенки разпространяват руска пропаганда? Турското робство е руска измислица? Русия хаква европейските избори? Путин иска да превземе Европа?, ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ! Психиатрична болница Св. Наум винаги е на ваше разположени
  : 9 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  3.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА ! Циклопе, пий ги тия хапчета, бе !
  : 2 !
 • Анонимен 3.4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  На подобни неща е миришела само майка ти докато я е опрашвало магарето, на което викаш тати в момента.
  : 4 !
Нагоре