X
 
 

Пиар ли си прави президентът с Гешев?

6956 12
Пиар ли си прави президентът с Гешев?
Снимка: Facebook
Очаквано за мнозина, президентът Румен Радев не подписа указ за утвърждаване на Иван Гешев за следващия главен прокурор на България. Но недоверието относно мотивите на държавния глава си остава силно от тези, които вече няколко месеца протестират срещу Гешев и срещу процедурата за избор като цяло.

В кратката си реч вчера, 7 ноември, Радев всъщност изложи силни мотиви и те се припокриват с тезите на протеста. „Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности”, каза Радев, критикувайки липсата на конкурент на Гешев. Освен това, той каза и друго: "Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа". С други думи – и той смята, че е нарушен чл. 173, ал. 8 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) с купищата институционални декларации в подкрепа на Гешев – декларации, за които само съвестта на подписалите ги, ако изобщо ѝ обръщат внимание пред оправданието "трябва да се живее", е наясно доколко са съгласни, че Гешев е най-добрият избор! Само през последната седмица имаше още един повод за съмнение - припомнянето как Делян Пеевски хич и не намери място в делото "КТБ" и заради кого!

Сегашното решение на Радев обаче реално не го поставя под особен натиск, ако той в крайна сметка одобри Гешев, след като ВСС го гласува отново – нещо, което 99,99% пак ще се случи. При тази хипотеза, обаче, има и друга – Радев не е задължен от никакъв законов срок да подпише указа за утвърждаване на Гешев, каквото беше положението и преди да наложи вето. Точно тази вратичка и дали държавният глава ще я използва ясно ще покажат дали само от куртоазия върна кандидатурата или наистина смята за нередно всичко случило се при този избор и ще търси Конституционния съд (КС). КС може да бъде сезиран, за да каже дали става въпрос държавният глава да не отказва повторно предложение на ВСС на същия, отхвърлен кандидат или провеждане на повторна процедура от етап номинации, ако кандидатът е единствен и няма възможност за алтернативен вот. Ще покаже и друго – дали Радев може да излиза от орбита на БСП по особено важни въпроси, защото от този избор малко неща са по-важни в държавата, макар малцина да си дават сметка. Защото Корнелия Нинова беше пределно ясна в "Лице в лице" на bTV точно преди втория тур на местните избори – нашата квота във ВСС си гласува както си иска тя. Да, бе, да, напълно независима е – и освен всичко друго, тази квота много охотно застана на позицията на квотата на ГЕРБ, че и на другите политически квоти. Всичките приказки на света няма да заличат това впечатление на тотално сговаряне от парламентарните партии за незаобиколима подкрепа – само действия биха го променили, т.е. действия при второто гласуване във ВСС!

Дали ще има неочаквана развръзка или все пак логичното ще се случи и Иван Гешев ще стане главен прокурор? Радев още има голяма роля в сюжета!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • муспи 8 муспи преди 2 месеца Профил на трол?
  Джифтала джифтала Демократето влас, Чинаправе чинаправе - И вас као нас!
 • Октомври Н.Р.Б. 7 Октомври Н.Р.Б. преди 2 месеца Профил на трол?
  F....F 10111989 F...F Това е л*нокрацията /6/ или нарична от вас демокрация. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДЕН ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. НАРОДЕН СЪД за тези Плутократични върхушки без ......и по най БЪРЗИЯ...
 • Ехо 6 Ехо преди 2 месеца Профил на трол?
  Явният стремеж на всички партийни върхушки да продължат да подчиняват на користните си лични интереси всички власти в държавата е основен проблем на псевдо демокрацията! Това е причината, от която тръгва унищожението на България, всичко друго са последствия! Много основателна статия от Ачев!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Пиар - да, ако ВСС-то избере отново гешефтов и приказ от Масква, ако наместят някой друг боклук и в двата случая решетниковият послушко изпълнява кремълски директиви.
 • ciklop50 5.1 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  Гламавия Циклоп, ами чУвекО си е тъп и само като чуе президент и му се разкачат дъските ! Тъп, по-тъп, най-тъп, Циклоп . (Циклоп е единица мярка за тъпотия) ! Дядката Циклоп психара .
  : 1 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ciklop50om, рубладжиско лайно, как не разбра, че циклопа все пак има око, а ти си сляп като къртица, от носа си по-далече не виждаш, но да словоблудстваш ти иде от ръки, простако, такива като теб продадоха и продават българщината, род и родина, помияр!
  : 3 !
 • фърчилко решетников 4 фърчилко решетников преди 2 месеца Профил на трол?
  В отношението към масква, най- лесно се определя кой е Кой. Демократична България излезе с официална позиция по пресния случай дето путин ни слага в руския мир и цялата бутафория с награждаването. радев и борисов в конкретния случай да си изпълнят функцията за която са на тези постове, а не да се правят на ангажирани със супер важни задачи. Е кой е опозиция като всички си траят с изключение на Дем виж още ›› ократична България
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Гламавия Циклоп, ами чУвекО си е тъп и само като чуе президент и му се разкачат дъските ! Тъп, по-тъп, най-тъп, Циклоп . (Циклоп е единица мярка за тъпотия) ! Дядката Циклоп психара .
  : 0 !
 • Октомври 3 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  ивайло ачев вместо да обожествявате коЛумдерите/ките иначе все е джендър като не давате да се коментират то вземете и ги прочетете или някой от тях. Като тази симеонова дето пише , че рядко е себе си. тя си признава, соросоидката. Уникално. И се оказва , че поне с мъничко е повече от вас.
 • Октомври 2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Разбира се. Президентът още август месец можеше да прекрати Антинародното управление на герб/оп и дпс в резерв и да поеме нещата в свой ръце , след като стана ясно , че сделката престъпник с f 16 ще мине. Но няма как и да си помисли да го направи. Кликата с оглед на все по МАСОВИЯТ БОЙКОТ вече напълно се разкрива.
 • кой им сра в гащите на 1 кой им сра в гащите на "умните","красивите" и КРЕСЛИВИТЕ??? преди 2 месеца Профил на трол?
  Фърчилко бега по тъча...ВСС да си решава казуса, а "ДЕМОНИЧНА БЪЛГАРИЯ"да ГО духа!!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Демоните начело с Ристьо Некадърникоф адвокат и Гиганта, джобния Великан Гнома, както и сол ташака им = най-тъпия Циклопчо, все са за смЕх !
  : 1 !
Нагоре
Последно в Актуално